InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > De schapenwolk of cirrocumulus

De schapenwolk of cirrocumulus

De schapenwolk of cirrocumulus Iedereen kijkt wel eens naar de wolken. Wolken vertellen vaak welk weer het wordt. De schapenwolkjes die we hoog aan de hemel zien staan, vertellen dat het droog en zonnig is. Dit soort wolk komt voor in grotere velden en door de schapenwolkjes heen is de zon zichtbaar. De aanwezigheid van schapenwolkjes wijst op onstabiliteit op grootte hoogte. De luchtvochtigheid neemt toe en het kan een voorbode zijn van een weersverslechtering.

Cirrocumulus (CC)

Cirrocumulusbewolking of de schapenwolk, komt voor in de lucht op een van de hoogste plekken in de lucht. De cirrocumulus komt samen voor met de cirrus bewolking (windveren of vederwolken) en cirrostratus (een heel dun type wolk) bewolking. Het is hoge bewolking. De cirrocumulus of schapenwolken is heel een veld vol kleine wolken. De schapenwolken zitten op boven de 5 tot 12 kilometer en hebben vaak dunne witte plukjes die met enige fantasie schaapjes in de lucht zijn. Het zijn wolken die erg hoog zijn en de grote afstand tot het aardoppervlak maakt dat het zeer klein is waar te nemen. Een veld vol schapenwolken verschilt van cirrus en cirrostratusbewolking doordat de schapenwolken veel meer zijn en veel meer bezet kan zijn. Een heel veld met ribbels, of hele kleine wolkjes kunnen het zijn. Bovendien hebben cirrusbewolking en cirrostratusbewolking vezelachtige, zijdeachtige of effen vegen en maken er het grootste gedeelte uit. Schapenwolken of cirrocumulus hebben wel enigszins een vezelachtige en zijdeachtige voorkomen, maar niet hoofdzakelijk. Cirrocumulus geeft onstabiliteit aan in de hogere luchtlagen. Dit kan wijzen op het naderen van een storing, die al snel zijn invloed zal doen gelden. Het is zaak om de lucht te blijven bekijken om te zien hoe de wolken zich uitpakken, maar voorlopig is het nog goed weer.

Samenstelling en uiterlijk

De schapenwolken bestaan uit kleine stukken wolkjes in grote velden. Dicht op elkaar of iets minder dik op elkaar. De velden hebben soms vezelachtige randen, zijn dunner bezaaid, om dan weer verder te gaan. Ze kunnen hele grote stukken bedekken.
Een pilotengat of hole punch treedt vrijwel altijd op in een dunne laag middelbare bewolking of in hoge bewolking (cirrocumulus). Een pilotengat is meestal cirkelvormig maar kan ook sigaarvormig zijn of ovaal. De condensatiekernen in de uitlaatgassen van het vliegtuig zorgen er voor dat er een stuk van de wolk naar beneden valt. De in het gat gevormde ijskristallen kunnen daarbij enige afstand naar beneden vallen in tentakelachtige slierten.

Vijf wolkensoorten

Cirrocumulus castellanus Cirrocumulus castellanus
Cirrocumulus undulatusCirrocumulus undulatus
Cirrocumulus lenticularisCirrocumulus lenticularis
De cirrocumuluswolken worden in de hoge wolken onderverdeeld. Ze kunnen worden onderverdeeld in tenminste 5 wolkensoorten:
  • Cirrocumulus stratiformis (Cc str). Een uitgebreide wolk en uitgestrekt in horizontale velden of lagen.
  • Cirrocumulus lenticularis (Cc len). Lenticulariswolken zijn amandelvormig of lensvormig. Het lijken wel UFO’s en de lenswolk dankt zijn naam aan bergen in de omgeving. De wind slaat tegen een berg en de lucht gaat omhoog. De lucht komt over de berg en daalt aan de achterzijde weer. Luchtlagen koelen af en er vormen zich wolken, lenticulariswolken. De lucht stroomt verder en de lenswolk blijft op de plek hangen. De vorming van lenswolken kan duiden op snelle stromingen in de hoge luchtlagen en ook in Nederland komen af en toe deze wolken voor.
  • Cirrocumulus castellanus (Cc cas). Castellanus betekent kanteelvorming of torenvorming. Het zijn onweersverklikkers. Mooi en zonnig is het nog, maar er zijn kasteelwolken zijn te zien. Wolken als kasteeltorentjes verschijnen op een langgerekte rechte wolk. Na een tijdje verliezen contact met elkaar en gaan alleen verder om vervolgens te verdwijnen. De castellanus wolken voorspellen dat er binnen 12 uur onweer komt.
  • Cirrocumulus floccus (Cc flo). Net als wattenvlokjes in de lucht
  • Cirrocumulus undulatus (Ci un). Alle wolken met 'undulatus' in hun naam hebben golfachtige vormen. De naam Unda, is afgeleid van het het Latijnse woord voor een golf. Vooral als de wolken een golfvormige structuur (undulatus) hebben, komt er regenachtig weer.

De schapenwolk

De schapenwolk of cirrocumulus is een van de drie hoge troposferische wolken. De wolk heeft in tegenstelling tot de cirruswolk of cirrostratuswolk ook sterk onderkoelde waterdruppels, maar die gaan over tot ijsvorming. De ijskristallen transformeren de schapenwolk vaak naar de cirrostratuswolk. Een dun type wolk van ijskristallen die voorkomt op een hoogte van 10 tot 15 kilometer. Waar we een halo om de zon kunnen verwachten en waarvan gezegd wordt: een halo om de zon, regen in de ton.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Middelbare bewolking geeft niet altijd regenMiddelbare bewolking geeft niet altijd regenDe zonsopgang en zonsondergang kunnen zo mooi zijn. De kleuren in de lucht kunnen dan spektaculair zijn. De mooiste kleu…
Pilotengat of hole punchwolkPilotengat of hole punchwolkHet is lekker terrasweer. De zon schijnt en de mooie schapenwolken laten de zon geregeld door. Aangenaam weer om even bu…
Hoge bewolking of cirrusbewolking en halo'sHoge bewolking of cirrusbewolking en halo'sCirrus betekent in het Latijn: haarlok, pluim of toefje. Er zijn soms vele krullen, toefjes, draden, haakjes en golfjes…
Lage bewolking of stratus (ST)Lage bewolking of stratus (ST)Somber en grijs is het in de lucht. Nog wel droog maar wie de wolken goed kent weet dat er lichte regen zal vallen. Geen…
Wat zeggen de wolkenWat zeggen de wolkenDe vorm, de hoogte en kleur van wolken zeggen veel. Dreigende zwarte wolken of mooie witte wolken. Wolken tot op de gron…
Bronnen en referenties
  • http://www.weeronline.nl/cirrocumulus/3111/0
  • http://www.meteo-julianadorp.nl/wolkenatlas/Cirrocumulus.htm
  • http://www.bommeltje.nl/website/weerstation-grave/wolken-atlas/#cirrocumulus
  • http://www.knmi.nl/klimatologie/achtergrondinformatie/H8Wolken.pdf

Reageer op het artikel "De schapenwolk of cirrocumulus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!