Het Broeikaseffect

Het Broeikaseffect In de afgelopen 100 jaar steeg de temperatuur 0,6 graden C. Waar maken we ons druk om? Het is maar 0,6 graden C. Toch is daardoor de zeespiegel 10 tot 20 centimeter gestegen. Het klimaat veranderd en de wetenschap vermoed dat de mensen hier alles mee te maken heeft.

Broeikaseffect

Om op aarde te leven is het belangrijk een broeikaseffect te hebben. Zonder broeikaseffect zou de aarde veel te koud zijn om op de te leven, maar wat er nu gebeurd is dat het de andere kant op gaat. Het broeikaseffect neemt toe. Dit komt door vele wetenschapper doordat de mensheid fossiele brandstoffen gebruikt (daarbij moet u denken aan aardgas, steenkool en aardolie). Deze stoffen zit al heel lang vast in de Aarde. Doordat wij ze losmaken en gaan gebruiken komen hierdoor broeikasstoffen vrij.

Enkele voorbeelden

  • Op de Noordpool blijft het ijs smelten, dit ondanks dat de temperatuur niet hoger wordt, maar de aarde warmt langzaam op en snel zullen de oudste ijskappen smelten. Niet alleen zal het beeld van de Noordpool veranderen, maar zullen de dieren die daar leven geen plek meer hebben en al snel uitsterven.
  • Vele regenwouden worden gekapt waardoor er een broeikaseffect ontstaat. Maar buiten dat om zullen ook de dieren die daarin leven met uitsterven worden bedreigd.
  • Omdat wij meer gebruiken (de mens is hebberig) zijn we meer fossiele brandstoffen nodig.

Het broeikaseffect hoeft dus uiteindelijk niet alleen invloed te hebben op dieren en planten en de aarde zelf. De mens kan natuurlijk ook meer ziektes krijgen, doordat het warmer wordt. Zo kan er natuurlijk ook Malaria ontstaan in gebieden die nu nog veel te koud zijn. De plaatsen op aarde waar het nu warm is, kan de temperatuur zo oplopen dat meer mensen zullen bezwijken aan die warmte.

Wat is het broeikaseffect?

Het broeikaseffect is te vergelijken met een broeikas waarin planten groeien. Wanneer de zon op zo’n kas staat te schijnen, warmt het daarbinnen op, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een auto die in de zomer aan het strand op een hete parkeerplaats staat. Stel dat hetzelfde gebeurde met de aarde.

Om de aarde ligt een deken dat de dampkring heet. De dampkring zorgt ervoor dat wij een behaaglijke temperatuur hebben en dat wij kunnen ademhalen. Niet alleen is er zuurstof maar zijn er tal van andere gassen die wij nodig hebben om te leven. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide. Normaliter houden deze gassen (en dan met name de koolstofdioxide) de warmte vast en zorgen voor een aangename temperatuur om te leven op aarde. Doordat er meer gassen vrijkomen, zal er meer warmte vastgehouden worden wat problemen op kan leveren voor mensen, dieren en planten. Wetenschappers gaan er vanuit dat binnen de komende 100 jaar de temperatuur van 1,4 tot 5,8 graden C zal stijgen.

De toekomst

We moeten er dan ook niet aan denken dat de hierboven geschetste beelden werkelijkheid zullen worden. Uiteindelijk zou het betekenen dat wij ook zullen uitsterven, misschien niet onze kinderen, maar de kinderen daarvan. Een zeespiegel die stijgt, dus minder land. Een wereld die warm en droog wordt en waar nog weinig dieren leven. De grond wordt droog en er kan minder op groeien (oogsten heeft dus ook geen zin meer).

Wij kunnen een handje helpen. Samen zullen we moeten op de aarde te behouden. Wij kunnen bijvoorbeeld doen aan energiebesparing. Hierover kun je meer vinden op: www.energielastenverlager.nl. Daarnaast is natuurlijk de overheid druk bezig plannen te maken om mee te werken aan een beter klimaat.

We zullen het met zijn allen moeten doen, want alleen sta je machteloos.
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Global Warming - opwarming van de aardeGlobal Warming - opwarming van de aardeDe opwarming van de aarde betekent dat er een stijgende lijn is te zien in de temperatuur van de aardatmosfeer en de aar…
Het broeikaseffectDe temperatuur is in de laatste jaren fors gestegen en de voorspellingen voor de toekomst zien er niet al te best voor o…
Klimaatverandering NederlandKlimaatverandering NederlandKlimaatverandering in Nederland: een overzicht wat ons te wachten staat de komende honderd jaar. De grootste oorzaak van…

Aarde koeler door stroming La NiñaWereldwijd daalt de temperatuur iets in vergelijking met 2007 door La Niña, een koude zeestroming in de Stille Oceaan. V…
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…
Bronnen en referenties
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.