Klimaatfactoren

Wat zijn klimaatfactoren? Klopt het dat de ruimte invloed heeft op ons klimaat? Ons klimaat is aan het veranderen, en dit kunnen we herleiden door middel van de klimaatfactoren. Wil je weten waarom ons klimaat aan het veranderen is? Lees dan dit artikel over klimaatfactoren!

Wat zijn klimaatfactoren?

Klimaatfactoren zijn alle variabelen die van invloed zijn op ons klimaat, en het gehele klimaat op aarde. We kunnen deze factoren onderscheiden in vier hoofdcategorieën; Geologische factoren, astronomische factoren, atmosferische factoren en incidentele factoren. Deze factoren dragen stuk voor stuk op hun eigen manier bij aan ons veranderende klimaat.

Verschillende klimaatfactoren

Geologische factoren

De eerste factor is de geologische factor. Op een schaal van miljoenen jaren zal de ligging van de land- en oceaanplaten veranderen. Dit fenomeen ontstaat door platentektoniek, het verschuiven van de aardkorsten. Hierdoor zal de ligging van een stuk land door de miljoenen jaren heen flink wat veranderen. Als resultaat hiervan zullen ook destromingen in de atmosfeer en oceaan zich aanpassen aan de nieuwe ligging van de platen.

Astronomische factoren

De ruimte is van grote invloed op ons klimaat. Zo fluctueert de in- en uitstraling gedurende periodes van ongeveer tienduizend jaar. Ook schommelt de helling van de aardas tussen de 22,5 en 24,5 graden. Verder verandert de afstand tussen de aarde en de zon ook nog wel eens, en dit zorgt weer voor een verschil in instraling. Als laatste is de hoeveelheid straling (zonlicht) wat de zon uitzendt ook niet constant. Dit alles maakt de astronomische factor tot een zeer veranderende en dynamische variabele.

Atmosferische factoren

De samenstelling van onze atmosfeer is zeer veranderlijk. Kijk maar naar het huidige klimaatbeleid, deze probeert de uitstoot van broeigassen te verminderen. Deze broeikassen zorgen er namelijk voor dat de aarde meer warmte vast kan houden, en zo dus steeds warmer wordt. Je kunt dit proces vergelijken met een kas, vandaar het broeikaseffect. IJsmonsters uit het Antartische ijs hebben onderzoekers geholpen een beter beeld te krijgen van onze atmosfeer door de tijd heen. Het blijkt dan ook dat het kooldioxide- en methaangehalte in onze atmosfeer in de afgelopen paar duizend jaar flink verandert is. Ook blijkft nu dat we op het hoogste niveau CO2 zitten in 250.000 jaar. Misschien had Al Gore dan toch gelijk?

Incidentele factoren

De aarde krijgt regelmatig te maken met rampen en andere narigheden zoals meteorietinslagen en vulkaanuitbarstingen. Deze zorgen voor een enorme boost aan CO2 en andere gassen, die het broeikaseffect zullen versterken. Verder kan het stof de zon tegenhouden en de aarde terug laten vallen in een ijstijd. Incidentele factoren zijn erg moeilijk te voorspellen en meestal niet te voorkomen. Op langere termijn (tienduizenden jaren) zullen deze incidentele factoren niet van grote invloed zijn op het klimaat.
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veranderend klimaatVeranderend klimaatHet klimaat op aarde verandert. Onderzoekers hebben al vele onderzoeken gedaan naar het klimaat, en hoe ze dit nou kunne…
Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënOorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënWaarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is d…
Herfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenHerfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenNiet iedereen voelt zich gelukkig met de komst van de herfst. De dagen worden korter en sommigen mensen worden depressie…
Vulkaan in Nederland: ZuidwalvulkaanNederland heeft een vulkaan! Een heuse stratovulkaan, die zich ruim 2 kilometer onder de aardoppervlak bevindt, onder de…

De regenmeter om neerslag te metenDe regenmeter om neerslag te metenEen regenmeter wordt gebruikt om de hoeveelheid neerslag (meestal regen) te meten. De gevallen neerslag of regen hoeveel…
El Niño, mysterieus weerkundig fenomeenHet fenomeen van El Niño wordt de laatste jaren meer en meer genoemd wanneer de discussie gevoerd wordt over klimaatsver…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.