InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Weersvoorspelling 2014-2015: krijgen we een witte kerst?

Weersvoorspelling 2014-2015: krijgen we een witte kerst?

Weersvoorspelling 2014-2015: krijgen we een witte kerst? De laatste witte kerst dateert van 2010. Op beide kerstdagen lag er toen sneeuw in de Bilt. In de vorige eeuw werden in De Bilt slechts 8 keer een witte kerst genoteerd. De vraag over of we een witte kerst krijgen is gewoon een jaarlijks terugkerende hype. Volgens de Enkhuizer Almanak krijgen we vermoedelijk geen witte kerst in 2014. Maar dat voorspelden ze ook in 2009 en 2010, toen er wel officieel sprake was van een witte kerst. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer.

Kaartje hierboven laat zien waar het KNMI in De Bilt zich bevindt.

White Christmas

I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten,
and children listen
To hear sleigh bells in the snow

I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white

I'm dreaming of a white Christmas
I'm dreaming of a white Christmas
I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white


Wie kent deze kersthit niet? Elk jaar wordt de plaat weer volop gedraaid gedurende de kerstperiode. Het lijkt wel of we hiermee het weer willen beïnvloeden. Was dat maar zo. Konden we maar even die knop om draaien. Maar niets is zo onvoorspelbaar als het weer.

Kans op een witte kerst

Het is heel moeilijk om weer te voorspellen, laat staan twee dagen sneeuw op op één bepaalde plek (De Bilt). Op basis van de vorige eeuw waarin er zes keer een witte kerst voorkwam kunnen we zeggen dat het kanspercentage ongeveer 6 procent is. Dit komt echter niet overeen met de kans op een witte kerst in een bepaald jaar.

Witte kerst

jaarsneeuwhoogte in De Bilt
190610 centimeter
193813 centimeter
19404 centimeter
19506 centimeter
19645-10 centimeter
198111-20 centimeter
20094-9 centimeter
20105 centimeter

De witte kerst in 2009

Het KNMI heeft er een witte kerst bij kunnen schrijven. Op de ochtend van tweede kerstdag lag er in De Bilt nog 4 cm sneeuw, op eerste kerstdag 9 cm. Daarmee is kerst 2009 ook officieel een witte kerst. In 1981 lag in het midden van het land plaatselijk 20 centimeter sneeuw. Deze sneeuw was vóór de kerst gevallen. Limburg en Brabant hadden slechts enkele centimeters sneeuw. In 1964 sneeuwde het tijdens beide kerstdagen. Het meeste viel toen in de zuidelijke provincies, zo'n 10 tot 15 centimeter. In het begin van de jaren 1960 lag er drie jaar achtereen sneeuw met Kerstmis: 1962, 1963 en 1964. Maar alleen 1964 voldoet aan het criterium van een witte kerst omdat het toen op beide dagen wit was. De vorige eeuwen laat een soort gelijk beeld zien.

Witte kerst in 2010
De laatste witte kerst tot nu toe dateert van 2010.

Sneeuw met kerst vanaf 2000

Aan de vooravond van kerst 2000 viel in het noorden en oosten 6-10 cm. Hier was toen sprake een witte kerst. In 2001 waren er alleen op tweede kerstdag winterse buien. In 2005 viel er vooral in het noorden op tweede kerstdag sneeuw.

Krijgen we ooit nog een witte kerst?

Blijft het bij dromen van een witte kerst, of komt er nog wel eentje aan. Gelet op het verleden zijn witte kerst een zeldzaamheid. Klimaatveranderingen zullen misschien de kans doen verkleinen, maar het weer is grillig. Het kan dus best zo zijn dat we een aantal jaar achter elkaar een witte kerst zullen krijgen. Het is en blijft een kwestie van hopen. Ondertussen moeten we maar blijven dromen van een White Christmas.

Geen witte kerst in 2014 volgens de Enkhuizer Almanak en de Deventer Almanak

Volgens de Enkhuizer Almanak en de Deventer Almanak krijgen we in 2014 geen witte kerst. De Enkhuizer Almanak voorspelt wel vorst maar later zachter; volgens de Deventer Almanak is het zacht, somber en regenachtig. Maar twee jaar zaten beide almanakken er ook naast en kregen we toch een witte kerst. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer.

Lees verder

© 2007 - 2014 Etsel, gepubliceerd in Weer (Wetenschap) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eindelijk een witte kerstIeder jaar hopen vele Nederlanders dat we eens een echte witte kerst krijgen. Een week voor de kerst van 2009, valt er e…
Weg, uit eten of thuis met de KerstWeg, uit eten of thuis met de KerstIedereen viert Kerst anders; thuis met de familie, in de kerk, uit eten of misschien wel een paar dagen weg. Wat zijn le…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…
De kans op een witte kerst in 2009De kans op een witte kerst in 2009De kans op een witte kerst is volgens het KNMI in 2009 wel heel erg klein. Het instituut dat weersvoorspellingen doet ac…
Kerst smoothiesKerst smoothiesSmoothies zijn een goed alternatief om snoepjes en suiker tijdens de kerst periode te vermijden. Maak je kerst smoothies…
Bronnen en referenties
  • KNMI
  • Enkhuizer Almanak

Reageer op het artikel "Weersvoorspelling 2014-2015: krijgen we een witte kerst?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

A. Balleur, 12-12-2012 23:56 #25
Ik zat er behoorlijk naast… Oke, de eerste 12 a 13 dagen deze maand waren wel winters met hier en daar een aardige sneeuwlaag en op sommige dagen mooi droog zonnig weer, maar het lijkt erop dat we afgaan op een groene, ik zeg liever: grijze kerst afgaan. De 'warmte' zal vanaf de 14e ons land en een groot deel van Europa veroveren en dat zal voorlopig zo stand houden met de bijbehorende nattigheid die daarbij gepaard gaat. maar één troost voor de ijsliefhebbers: Ook vorig jaar was december een kletsnatte 'warme' maand maar kregen we in februari 2 weken onvervalst zonnig vriesweer met volop schaatsplezier…

A. Balleur, 01-11-2012 23:07 #24
Het duurt nog een tijdje, maar hier alvast een voorspelling wat ik van de komende weken en de komende kerst ga verwachten: Momenteel 1-11-'12 is het (al wekenlang) volop herfst. Qua temperatuurverloop en neerslag komt dit najaar erg sterk overeen met najaar 2010: September en oktober te nat en te koud. En we weten allemaal dat de winter eind november 2010 zijn intrede deed en dit volhield tot eind december 2010. Dus ik schat de kans zeer groot dat we de winter zo rond half of eind november welkom mogen gaan heten. Half november zal de temperatuur omlaag duiken en in de nachten levert dat lichte tot matige vorst op. Eind november zal dit versnellen en komt de temperatuur overdag maar net boven het vriespunt uit. Helaas gaat het geen mooi zonnig vriesweer worden, maar zullen er op de meeste dagen veel sneeuwbuien zijn. In december zet deze trent zich in eerste instantie voort, maar ik verwacht dat het rond half december droog en zonnig gaat worden en de vrieskou verscherpt. Dat levert dan voor kerst 2012 een witte wereld op en er zal al op veel plaatsen geschaatst kunnen worden! In januari verwacht ik een dooiperiode, maar in februari keert de winter onvervalst terug waarbij dit de koudste winter sinds 1986 gaat worden.

Chris, 17-12-2011 20:22 #23
Als de opwarming van het klimaat er niet was was het bijna elk jaar een witte kerst! Nu zal er wellicht nooit meer een witte kerst komen.

A. Balleur, 16-12-2011 22:15 #22
Op 14 juli van dit jaar maakte ik mijn verwachting voor de rest van dit jaar en voor de kerst. In juli was het vollop herfst. 2 graden kouder dan normaal en 4 (!) graden kouder dan juli 2010. Augustus was niet veel beter, maar bracht toch een paar (veel te weinig) mooie dagen. Kortom: De zomer was ruk! In september en oktober was het vaak zomers warm. Ik dacht in juli nog dat we in september al sneeuw konden verwachten, maar er vielen meer zomerse dagen (25 graden) dan in de gehele zomer periode! Ook november was bijzonder. Er viel nauwelijks neerslag en nu, 16 december zijn we hard op weg om net als in juli een record te vestigen qua natste maand ooit gemeten. Dit jaar duurt nog 2 weken, dus mijn verwachting voor december waar ik nu vast niet veel naast zal zitten: Geen witte kerst! Kletsnat, grijs en 3 graden boven normaal.

Chris, 13-12-2011 17:43 #21
Dit jaar (2011) is de kans op een witte kerst zéér klein. Tenzij er net voor de kerstdagen een weersomslag volgt naar vrieskou en veel sneeuw die minstens tot na de kerstdagen blijft liggen. Het lijkt er eerder op dat de Kerstdagen zacht zullen verlopen met temperaturen tussen 5 en 10 graden, al dan niet met regen en wind. Het zal wellicht nog jaren duren eer er nog eens een witte kerst zal komen. Ik hou meer van lente en zomer maar vind een witte kerst ook heel mooi. De witte kerst van vorig jaar (2010) was voor mij de eerste échte witte Kerst uit mijn leven.

Chris, 08-12-2011 20:49 #20
Dit jaar (2011) zal het in Belgie (en Nederland) geen witte kerst worden gezien het aanhoudende vrij zachte en winderige weer. Mijn gok: het zal opnieuw een groene kerst worden (een grijze kerst met regen en wind), de kans dat we dit jaar opnieuw een witte kerst krijgen is miniem. Ook de winter als geheel zal zeer zacht en zeer nat worden.

Alain, 14-07-2011 22:48 #19
Misschien al vroeg om nu: 14-7-'11 al een gok te doen voor een witte kerst, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar weer een witte kerst zullen krijgen. Aangezien de herfst nu al zijn intrede heeft gedaan met storm, regen, geen zon en nu al 12 graden (In Vlissingen) belooft dat al wat voor komende herfst en zeker de winter. 2011 zal het jaar zonder zomer worden en de eerste sneeuw verwacht ik al eind september. Laat de winter maar alvast komen! Ik kan niet wachten! De zomer zuigt!

Anoniem, 25-12-2010 21:28 #18
Volgens de gegevens van het KMI te Ukkel was er in 1986 en 2009 ook een witte kerst. In 1986 lag er 1.5 cm te Ukkel en in 2009 lag er 3 cm. Dit jaar (2010) ligt er 16 cm sneeuw te Ukkel (op veel plaatsen in Vlaanderen tussen 10 en 30 cm sneeuw, in Wallonie is dit tot 60 cm, aan de kust en in West-Vlaanderen daarentegen weinig tot geen sneeuw).

Een witte Kerst dus maar niet in heel Belgie. Van de 'witte Kerst' uit het jaar 1986 herinner ik me niets en voor die van vorig jaar zie vorige berichtjes. Overigens was de laatste 'landelijk witte Kerst' in 1964. Reactie infoteur, 25-12-2010
Ik vermoed dat jullie dit jaar een wittere kerst hebben dan in Nederland. Gisteren heeft het behoorlijk bij jullie gesneeuwd. Bij ons alleen in Limburg en Brabant. Maar omdat de sneeuw van de vorige dagen al in de rest van Nederland lag kunnen we toch van een witte kerst spreken.

Anoniem, 25-12-2010 09:36 #17
In Belgie is het (op de meeste plaatsen) alvast een witte eerste kerstdag. Vorig jaar lag er veel minder sneeuw in Vlaanderen op de eerste kerstdag, tegen de avond was hier bijna alle sneeuw gesmolten. Het dooide en regende ook die dag. Dat zal nu niet het geval zijn gezien het koude weer en de dikke sneeuwlaag. Kerstmis 2010 is een echte witte Kerst! Is het in Nederland dan vaker een witte kerst dan in Belgie? Reactie infoteur, 25-12-2010
Weet ik niet. Maar je schreef dat de laatste witte kerst in België in 1964 was. In Nederland hadden we in 1981 en 2009 nog een witte kerst.

Groet,

Etsel

Anoniem, 24-12-2010 13:30 #16
In 2009 hadden we geen echte witte Kerst (in Belgie). Op 25 december lag 's morgens nog een laagje sneeuw (geen gesloten sneeuwdek meer) maar de dooi viel al in op kerstavond en er viel regen. Tegen de avond waren nog slechts sneeuwresten te zien. Op 2de kerstdag was zo goed als alle sneeuw gesmolten. In Belgie is de definitie van een witte kerst een beetje anders dan in Nederland. Hier moet op 25 december enkel 's morgens tenminste 1 cm sneeuw liggen, wat er verder die dag gebeurt doet er niet toe.
De laatste landelijk witte kerst in Belgie dateert overigens van 1964.
Dit jaar (2010) is de situatie anders. De laatste dagen en weken sneeuwde het regelmatig, de sneeuwlaag is ruim dik genoeg om van een echte witte kerst te kunnen spreken! En er zal op de tweede kerstdag ook nog ruim genoeg sneeuw liggen.
Kerstmis 2010 wordt een echte witte kerst! Reactie infoteur, 24-12-2010
Mooi dat België dit jaar ook een witte kerst heeft anders zouden de Belgen massaal naar Nederland toestromen om daar een witte kerst te vieren.;)

Etsel

Alain, 22-12-2010 23:16 #15
Yahoooo! Die witte kerst hebben we gewoon te pakken! En misschien ook de 11 stedentocht nog dit jaar! Deze winter kan niet meer stuk!

Alain, 17-12-2010 02:16 #14
Ik schat de kans vrij groot voor een witte kerst dit jaar. Zou toch mooi zijn: Het was maar 6 keer een witte kerst in de 20e eeuw, als we nu, 2010 weer een witte kerst krijgen, zou dat al direct na 2009 zijn! En deze eeuw is nog jong. Zowiezo zal deze winter sneeuwrijk worden en kouder dan vorige winter. Een 11 stedentocht schat ik ook mogelijk deze winter. Ik gok de 1ste week van februari 2011. Maar ja, we gaan het zien of Koning Winter een waardige plaats in de geschiedeinisboekjes gaat verdienen. Reactie infoteur, 17-12-2010
Tot nu toe liggen we op schema. Al een paar keer behoorlijk gesneeuwd en aardig wat vorst. Maar het blijft onvoorspelbaar. De sneeuw van 17 december 2010 kan net iets te vroeg zijn gevallen. Duimen draaien dus maar.

Etsel

Wim van Laere, 12-12-2010 19:36 #13
Vanaf de 20ste december zal het gevoelig zachter worden - extreem zacht zelfs. Ik voorspel een kerstnacht van wel 12 graden celcius, de warmste in jaren. Het zal wachten zijn tot begin januari eer koning winter weer voorzichtig komt binnenwandelen. De ernstige koude van begin december zien we echter in de komende winter niet meer terug.

Nina Sanders, 07-12-2010 12:24 #12
Voorspeldt een hele witte kerst en volgend jaar, gebaseerd op een broeikast klimaat theorie: Als het ijs smelt wordt het zeewater kouder, en krijgen we warmere mistige zomers en koudere winters.

Dave Fransz, 10-06-2010 20:23 #11
We zullen in het begin december 2010 het wel koud krijgen, guur aan het begin van de maand. Kans dat Sinterklaas de 6e december met sneeuw weer vertrekt is aanwezig. daarna zal het zacht worden en dit zal rond 19e aanhouden. De wind zal dan draaien en Koning winter zal dan kou en sneeuw brengen of die to na de kerst blijft liggen is niet te zeggen, maar oud en nieuw in de sneeuw vieren is wel degelijk mogelijk. Sneeuwen zal het als de tijd het nieuwe jaar in gaat Reactie infoteur, 10-06-2010
Ziet er gunstig uit.

F. S., 22-12-2009 12:20 #10
Waarschijnlijk zal er wel wat sneeuw blijven liggen met kerst, maar het gaat waarschijnlijk dooien 1e kerstdag en misschien zelfs regenen. :-( Reactie infoteur, 22-12-2009
Ja, het begint helaas al wat te dooien. Maar er wordt donderdag ook weer sneeuw verwacht. Dus het begin van de eerste kerstdag zou dan nog wit kunnen zijn.

Groet, Etsel

T. Vogels, 17-12-2009 09:44 #9
Volgens de statistieken is er zo'n 45 % kans op sneeuw met kerst!
of we ook een officiele witte kerst krijgen zoals het knmi het alleen telt nee ik denk het niet maar wit zal het wel worden Reactie infoteur, 22-12-2009
Het gaat erom spannen!

Jac, 09-12-2009 09:56 #8
Ik denk dat we wel een witte kerst krijgen.
De sneeuwhoogte zal volgens mij ongeveer 7 cm. zijn.
Ik hoop het, 't is alweer zolang geleden.

Groetjes,
Jac Reactie infoteur, 09-12-2009
Dit weekend gaat het in ieder geval kouder worden. Dus als dat even aanblijft, zou dat mooi zijn.

Kees, 08-12-2009 16:13 #7
Lekker optimistisch die reacties allemaal, maar als je goed oplet zingt ome Bing over dreaming; ik denk dat ik me daar maar bij aansluit. Reactie infoteur, 08-12-2009
Maar hij zingt:

I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know.

Dus hij droomt over een witte kerst zoals het vroeger was. Is dus geen echte onmogelijke fantasie, maar een hoop dat het weer zo zal zijn als vroeger. Is dus ook optimistisch.

Groet, Etsel

Vlokje, 30-11-2009 16:43 #6
Gezien de ontwikkeling in het klimaat is de kans op sneeuw sowieso erg klein geworden, maar voor dit jaar 2009 denk ik dat het juist tijdens de kerstnacht en eerste kerstdag veel sneeuw zal vallen - ik denk zo tussen de 15 en 20cm. Waarom? Gewoon een gevoel en een beetje wishfull thinking. Reactie infoteur, 30-11-2009
Hallo Vlokje,

Laten we hopen op vele vlokjes.

Groet, Etsel

Gijsie, 05-11-2009 19:19 #5
Ik blijf hopen op een witte kerst dat we op kerstavond laat als we op de grotemarkt in haarlem aan het zingen zijn dat dan de vlokjes vallen en het de hele kerst wit zal blijven. Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt maar ooit zal het tog wel eens gaan gebeuren! Reactie infoteur, 05-11-2009
Als in een sprookje…

Kim Taris, 22-12-2008 08:33 #4
Geen witte kerst wel een witte 2de kerstdag. Reactie infoteur, 22-12-2008
De vooruitzichten op dit moment zijn dat het tijdens de kerstdagen wel kouder wordt vanwege een oostelijke stroming. Maar er zit geen vocht in de lucht. Dus er is geen kans op sneeuw; ook niet op de tweede kerstdag.

Etsel

Peter, 16-12-2008 21:16 #3
Zonnige en een graad of zes… Ongeveer alles wat je dus niet wil hebben met de kerst… :-) Reactie infoteur, 16-12-2008
Nou zon is anders best prettig. Als er maar sneeuw bij ligt. Maar ik vrees het ergste. Momenteel gaat de temperatuur weer omhoog. Het lijkt erop dat we naar Spanje moeten gaan voor de sneeuw tegenwoordig.:)

Groet, Etsel

Luckyjob (infoteur), 13-10-2007 14:03 #2
Haha leuk artikel. :-) Stonden dingen tussen die ik niet wist. Kort maar krachtig. :-)
Zie ook mijn nieuwe artikel over headsets :-) Reactie infoteur, 13-10-2007
Ik heb je artikel gelezen. Een headset kan een mooi kerstkado zijn.

Hikari (infoteur), 13-10-2007 08:39 #1
Hey,

Wou alleen even zeggen dat dit een leuk en interessant artikel is!

Groet, mede-infoteur Hikari ;) Reactie infoteur, 13-10-2007
Hopelijk wint het de Paarse Pluim. Haha. Duim voor me.

Infoteur: Etsel
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weer
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 25
Schrijf mee!