Uitvinders: Einstein

Uitvinders: Einstein Einstein is voor velen gelijk aan de formule E=MC² . Wie heeft daar nog nooit van gehoord? Het is de bekendste wiskundige formule geworden van het genie Albert Einstein. In 1926 ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor de natuurkunde. Hij speelde een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van de atoombom. Zonder hem zouden we weinig begrijpen het de alsmaar uitdijende kosmos. Albert Einstein is een genie en een bijzonder mens.

Wie is Albert Einstein eigenlijk?

Albert Einstein, eerste zoon van Hermann en Pauline Einstein, werd in Duitsland geboren in 1879 en stierf in de VS in 1955. Hij was van Joodse afkomst, en vertrok in 1933 om redenen van de ontwikkelingen in het Duitsland van Adolf Hitler naar de VS. Hij werd een van onze grootste geleerden die in 1921 de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg, voor zijn bijdragen aan de theoretische natuurkunde. Hij was een verre voorloper van de Nobelprijswinnaars van tegenwoordig. Hij overleed op 18 april 1955 in de VS. Hij was opgenomen in het ziekenhuis wegens een aneurysma. Albert Einstein werd 76 jaar oud.

Annalen der Physik

Op 26 jarige leeftijd, 1905, publiceerde Albert Einstein in de Annalen der Physik drie wetenschappelijke artikelen die van fundamenteel van groot belang bleken te zijn. Een zeer opzienbarend jaar voor de jonge Einstein dus:
  • Artikel 1 over het foto elektrisch effect. Zijn daarin verwoorde hypothese over de fotonen vormt een van de grondslagen in de moderne atoomfysica en de kwantumfysica. Vooral nieuw was dat hij aantoonde dat het foto-elektrische effect verklaard kan worden door aan te nemen, dat het licht uit discrete pakketjes is opgebouwd. Het leverde hem ook zijn Nobelprijs op.
  • Artikel 2 over de Brownse beweging. Het betekende het definitieve bewijs voor de juistheid van de kinetische kinetische gastheorie. De niet systematische Brownse beweging leverde tegelijkertijd een empirisch bewijs voor het bestaan van moleculen en atomen. Het bestaan daarvan was in die jaren namelijk nog een discussiepunt.
  • Artikel 3 over de relativiteitstheorie. Hij leverde hier de eerste aanzetten voor zijn latere relativiteitstheorie. In 1915 formuleerde hij zijn fameuze wiskundige formule E=MC², waarbij E=energie, m=massa en c= constante. Massa is dus een vorm van energie. Het betekende een fundamentele bijstelling van de klassieke mechanica van Newton, doordat, anders dan in de wet van Newton, de zwaartekracht niet langer wordt gezien als een kracht, maar een gevolg van de kromming van ruimte en tijd. Daarmee is alles relatief geworden.

Einstein als uitvinder

Einstein was behalve een briljant theoretisch wetenschapper ook een vruchtbaar uitvinder. Meerdere patenten voor uitvindingen stonden op zijn naam. Onder meer een nieuwe koelkast die op een andere wijze dan tot dan toe gebruikelijk was, werd gekoeld.

Einstein en de atoombom

Einstein wordt gerekend tot de belangrijkste natuurkundigen van onze tijd. Toen in 1939 enkele Amerikaanse natuurkundigen het plan hadden om een kernbom te ontwikkelen, vroegen ze Einstein om, gegeven zijn enorme status, aan president Roosevelt een brief te schrijven en hem te wijzen op de mogelijkheden van een kernbom. Aldus werd in het geheim besloten. De kosten bedroegen ongeveer 2 biljoen dollar. De bom verwoeste onder meer Hiroshima in 1945. Even later volgde een plutoniumbom op Nagasaki. Het enorme leed dat hiermee werd veroorzaakt maakte grote indruk op Einstein: hij werd daarop een vurig voorvechter van internationale vrede. Het betekende overigens wel het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Slot

Zonder genie Einstein had de wereld er heel anders uit gezien en zouden we nog veel minder van de werking van het het heelal begrijpen.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is tijd een illusie?Is tijd een illusie?Iedereen weet wat tijd is, of denkt dat toch te weten. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar wanneer gevraagd wordt om…
Uitvinders: NewtonUitvinders: NewtonSir Isaac Newton behoort tot de grote uitvinders uit onze geschiedenis en tot de geleerden die tot de verbeelding spreke…
Geloofde Einstein in God?Albert Einstein, wie kent hem niet? Hoewel deze man al sinds 1955 dood is, blijft hij mensen over de hele wereld inspire…
Uitvinders: Johannes KeplerUitvinders: Johannes KeplerJohannes Kepler was een groot wetenschapper en we borduren op veel van zijn uitvindingen voort. Uitvinder bij uitstek. Z…

Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
Uitvinders: ArchimedesUitvinders: ArchimedesArchimedes is bij velen vooral bekend van de uitroep Eureka. U weet wel, in bad gedaan. Maar hij deed veel meer. Elke da…
Reactie

Ceyda Güler, 26-01-2016
Geachte,

Ik houd een spreekbeurt over de uitvinder Albert Einstein. Samen met mijn partner willen wij betrouwbare informatie zoeken. Daardoor hebben wij een aantal vragen aan u als u het ook mogelijk vindt. Mijn eerste vraag is, wat heeft Albert Einstein in zijn kindertijd beleefd, had hij problemen op school of met zijn vrienden? Ten tweede wil ik ook nog weten waarom hij niet naar school is gegaan, ik heb gehoord dat hij van school was weggestuurd, waarom en hoe is dit gebeurd? Hoe kan hij zo een goeie wetenschapper verklaard worden als hij geen onderwijsstudie heeft gekregen? Bedankt voor uw aandacht en ik hoop dat u mijn vragen beantwoord.

Hoogachtend,
Ceyda Güler Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Ceyda Güler,
1. Albert Einstein was van eenvoudige komaf, zijn vader was beddenverkoper. Albert leerde jong viool spelen en was daar goed in.
Hij was iemand die zich snel over allerlei dingen verwonderde en zich afvroeg hoe het allemaal zo kon zijn. Men zegt dat hij autistische trekken had, wat zou betekenen dat hij moeilijk contact maakte met andere mensen en zijn klasgenoten, maar zich goed kon concentreren op bepaalde abstracte zaken. Daar lag vooral zijn interesse en grote aanleg. Hij was al jong de beste van de klas. Hij heeft zijn middelbare school wel afgemaakt en ging daarna naar de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich (TH). Die TH vond hij saai en ouderwets en daarom deed hij ook veel aan zelfstudie en sloeg colleges over. Op de TH kreeg hij de lesbevoegdheid natuurkunde. Hij studeerde in 1900 af aan deze TH maar er was geen werk voor hem. Even was hij nog leraar natuurkunde. In 1905 deed hij onderzoek bij een patentbureau en kwam met zijn relativiteitstheor

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.