InfoNu.nl > Wetenschap > Wetenschappers > Geven een smartwatch en een smartbril gezondheidsrisico’s?

Geven een smartwatch en een smartbril gezondheidsrisico’s?

Geven een smartwatch en een smartbril gezondheidsrisico’s? De smartwatch en de smartbril (of digibril) zijn al een poosje te koop. In een artikel in de New York Times (NYTimes) worden maart 2015, deze gadgets in verband gebracht met een contradictie. Het betreft een uitspraak welke niet overeenkomt met eerdere uitspraken en voor verwarring zorgen. Beide gadgets geven een elektromagnetisch veld, omdat ze draadloos werken. De Nederlandse overheid volhard in het feit dat deze elektromagnetische velden alleen een thermisch (opwarmings)effect voor een mensenlichaam geeft. Toch adviseert dezelfde overheid om tijdens het draadloos gebruik, een apparaat niet te dicht bij hoofd en lichaam te houden. En niet omdat dit alleen een opwarmingseffect geeft. Veel wetenschappers waarschuwen voor de gezondheidsrisico's en bedrijven zorgen maar voor nog meer nieuwste van de nieuwste wearables.

De verzwegen gezondheidsrisico's vroeger

Het artikel in de NYTimes begint met een vergelijking van andere gezondheidsgevaren uit het verleden, welke vele jaren nodig hadden om tot wettelijke acties over te gaan. Het asbestgevaar en het rookgevaar waar al langer bekend van was dat het de gezondheid schade kon geven en waar de burger niet gewaarschuwd werd. In 1946 verscheen in tijdschriften een reclameboodschap met een afbeelding van een arts in een laboratoriumjas en een sigaret in de hand. Een kleine vier jaar later kwamen de eerste berichten naar buiten over de schadelijke werking van roken. Pas zestig jaar later worden er wettelijke maatregelen genomen voor een ontmoedigingsbeleid om niet te roken. Een van de maatregelen was:
De overheid informeert de mensen via TV en radiospotjes dat roken longkanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Bijvoorbeeld de kreet uit 1990: laat een ander niet meeroken. Ook niet op het werk. Een ander verzwegen risico is het asbestverhaal. Gezondheidsklachten, veroorzaakt door asbest, werden in 1898 al vastgesteld. In Nederland waarschuwde in 1969 een arts dat het werken met asbest kon leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. Dat de fijne asbestvezels, wanneer ze werden ingeademd, longkanker, longvlies-, buikvlieskanker (mesotheliomen) en stoflongen (asbestose) kunnen veroorzaken. Bijna 100 jaar later komt er in Nederland een wettelijk verbod op het gebruik van asbest! Veel mensen hebben in die tijd, toen het al bekend was bij de overheid, het dodelijke asbestose nog opgelopen. En omdat de ziekte ruim 20 tot 30 jaren nodig heeft om zich te openbaren, kunnen ook nu nog mensen in Nederland de diagnose asbestkanker krijgen met als oorzaak het werken in het verleden in de asbestfabriek, of het wonen bij een zandweg waar asbest gebruikt is om de weg berijdbaarder te maken.

Bron: Unsplash / PixabayBron: Unsplash / Pixabay

De verzwegen gezondheidsrisico's nu

En nog steeds, anno 2015, worden gezondheidsrisico's verzwegen volgens de NYTimes. Elektronicabedrijven zoals als Apple en Samsung stimuleren de mensen om de gadgets te kopen. Gadgets zoals een smartwatch (of slim horloge) en een smart bril (slimme- of digibril). Gegevens worden in combinatie met een smartphone of tablet, wifi en/of 2G, 3G of 4G antenne-installaties. Over eventuele nadelen, wat betreft neurologische- en biologische effecten, wordt niets verteld. In een bedrijf kan het ook niet zo zijn dat ze gaan attenderen op eventuele gezondheidsschade. Om te werken met duurdere en minder schadelijke materialen is ook geen optie, wat duidelijk wordt wanneer beide elektronicabedrijven weigerden om commentaar te geven aan de journalist van de New York Times. Logisch misschien, want de wearables (de nieuwe generatie mobiele apparaten) zijn goed voor een omzet van miljarden dollars. Neen, overheden horen de burgers te waarschuwen. Neen, overheden horen de burgers te NU te waarschuwen, wat dringend nodig is, gezien de onrust en twijfels bij veel mensen over draadloos gebruik.

Op herhaling

Komt er nu een herhaling van de verzwegen risico's van vroeger? Is het draadloos gebruik een nieuw verzwegen risico? Gaan al deze draadloze technieken met hun straling een enorme toename geven aan hersentumoren, kanker, lekkende bloed- hersenbarrière en DNA verandering? De waarschuwingen van wetenschappers worden door verschillende overheden (ook de Nederlandse) niet mede gedeeld aan de inwoners. De overheid wil geen paniek zaaien, maar gaat uitspraken toepassen die elkaar tegenspreken.

Bron: Tim.Reckmann / Wikimedia CommonsBron: Tim.Reckmann / Wikimedia Commons

Er wordt wel gewaarschuwd

In het artikel van de NYTimes worden een aantal instanties en wetenschappers benaderd die waarschuwen. Waarschuwingen over de wearables zijn er volop. In 2011 waarschuwt het internationale agentschap voor onderzoek naar kanker (het IARC (International Agency on the Research of Cancer). Dit agentschap is een onderdeel van de WHO (World Health Organization) en stuurden het volgende persbericht naar alle lidstaten (ook Nederland is een lidstaat):
  • Na ontrafeling van tientallen studies op de veiligheid van draadloos communiceren, concludeert het agentschap dat de draadloze apparaten en hun straling net zo gevaarlijk zijn voor de gezondheid, dan bijvoorbeeld chemische stoffen en pesticiden. Dat de WHO hoogfrequente elektromagnetische velden (waar de mobiele telefonie gebruik van maakt) in gaat delen in groep 2b, mogelijk kankerverwekkend. Tevens is de conclusie dat hoe verder weg een draadloos apparaat verwijderd is van iemands hoofd, dit minder schadelijk is.

Ook de Nederlandse overheid waarschuwt dat bij het bellen met een mobiele telefoon het lichaam wordt blootgesteld aan elektromagnetische velden. In een kennisbericht wordt de tip gegeven om te voorkomen dat de telefoon (lees smartbril) tegen het hoofd gehouden moet worden! En dan komen elektronicabedrijven met een smartbril! En met een smartwatch die draadloos werkt en een krachtige batterij nodig heeft. Huidcontact geeft op de pols, terwijl wetenschappelijk al duidelijk is dat de elektromagnetische velden (EMV) niet echt gezond zijn. De batterij of accu van de smartwatch geeft een magnetisch wisselveld. Van magnetische velden heeft de overheid, bij monde van het Kennisplatform EMV, geconstateerd dat er aanwijzingen zijn dat er een samenhang is tussen hoogspanningsmasten en leukemie bij kinderen. Het magnetisch wisselveld bij hoogspanningsmasten, is de grote boosdoener. Voor de smartwatch komen daar, naast het magnetisch wisselveld, de hoogfrequentie radiogolven voor het draadloos bereik nog eens bij. Vooral bij de nieuwste smartwatch loopt de stralingswaarde op tot µ1000 M/w2 (1000 milliwatt per vierkante meter).

Professor dr. Lennart Hardell

De NYTimes haalt de studie aan van de Hardell groep. Een studie die in een lang tijdsverloop is uitgevoerd door een groep van Europese onderzoekers (de Hardell groep) en geleid door Dr. Lennart Hardell, hoogleraar van oncologie en kanker epidemiologie aan Örebro universitair ziekenhuis in Zweden, komt tot de conclusie dat er een samenhang is tussen de ontwikkeling van hersentumoren en het gebruik van mobiele telefonie. Mensen die voor langere periode draadloos bellen, of dat nu de smartphone, of smartbril is, lopen tot 300% meer kans op hersenkanker. Jongeren die voor hun 20ste levensjaar al veelvuldig gebruik maakten van hun mobiel en aanverwante draadloze producten lopen zelfs 400% kans hebben op het ontstaan van een hersentumor. De vijf baanbrekende studies zijn in 2013 gepubliceerd.

Doofpotaffaire

De vijf studies van de Hardell groep worden echter genegeerd door het wetenschappelijk comité voor opkomende en nieuw geïdentificeerde gezondheidsrisico's (SCENIHR). SCENIHR is een van de wetenschappelijke commité's van de Europese Commissie. Dit comité inventariseert en adviseert over nieuw geïndentificeerde gezondheids en milieurisico's, zoals de zeer snel toegenomen straling van alle draadloze apparaten de laatste jaren. Vervolgens gaat het rapport naar de Europese commissie en de leden van het Europees parlement, waar de deelnemende regeringen dan hun besluiten op baseren.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De iWatch van Apple komt eraan!De iWatch van Apple komt eraan!Ben jij ook zo verslaafd aan je iPhone, iPad, iPod en allerlei andere technische snufjes? Bereid je dan goed voor, want…
Samsung Gear 2 - SmartWatchSamsung Gear 2 - SmartWatchHet jaar 2014 zal in teken staan van de SmartWatch. Experts verwachten zelfs dat de SmartWatch een concurrent gaat worde…
SmartWatch de volgende grote rageSmartWatch de volgende grote rageNa de iPhone en de iPad lijkt de SmartWatch de volgende technologische revolutie te worden. Maar deze keer is Apple niet…
AndroidWear: Android voor op je smartwatchNu de smartphone zijn volledige inburgering in het Westen gehad heeft, wordt het tijd voor een stap vooruit in de techno…
De Moto 360 en Moto Hint van MotorolaDe Moto 360 en Moto Hint van Motorola4 september 2014 werden twee nieuwe apparaten aan het portfolio van Motorola toegevoegd. De eerste is de eerste ronde sm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moldovancsaba / Pixabay
  • http://www.wirelessinfo.nl/nieuws/van-andere-media/305-draagbare-gadgets-en-gezondheidsrisico-s
  • http://www.nytimes.com/2015/03/19/style/could-wearable-computers-be-as-harmful-as-cigarettes.html?_r=1
  • http://forums.androidcentral.com/samsung-gear-2-gear-2-neo/386798-super-high-emf-radiation-my-gear-2-neo.html
  • Afbeelding bron 1: Unsplash / Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tim.Reckmann / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Geven een smartwatch en een smartbril gezondheidsrisico’s?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

R. H. Brinkman, 14-04-2016 11:15 #1
Ik heb de apple smart watch gebruikt van half november 2015 tot half maart 2016. ik kreeg begin maart 's nachts zodanig veel pijn in mijn polsgewricht, dat ik ben gestopt met het dragen van de apple watch. de pijn duurt nog immer voort; ''s nachts hevig en overdag licht.
Ik ben benieuwd of er gebruikers zijn met dezelfde ervaring.
met vriendelijke groet,
R.H. Brinkman Reactie infoteur, 14-04-2016
Ik ben geen gebruiker, maar wil wel zeggen dat deze klachten gelden voor beginnend elektrogevoeligheid. Wees voorzichtig met alle andere draadloze apparaten. DECT telefoon, wifi, zendmasten en alle draadloze gadgets versterken het feit om elektrogevoelig te worden.

Infoteur: Rieja
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!