Een bekende wetenschapper: Louis Pasteur

Een bekende wetenschapper: Louis Pasteur Louis Pasteur was een Franse wetenschapper die verschillende erg belangrijke ontdekkingen heeft gedaan. Zo was deze man de ontdekker van het vaccin tegen hondsdolheid en heeft hij het pasteurisatieproces ontdekt. Door de ontdekking van het pasteurisatieproces kunnen bacteriën in de melk gedood worden en komen ziektes als tuberculose en tyfus minder vaak voor.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Het leven van Louis Pasteur

Louis Pasteur is geboren in 1822 in Dole. Dole is een plaats die ligt in de Franse Jura. Pasteur was een scheikundige en een bioloog. Hoewel hij van oorsprong scheikundige was, lagen zijn belangrijkste prestaties toch op medisch gebied. Door veel mensen wordt hij gezien als de belangrijkste 19de-eeuwse onderzoeker. Zijn naam is vooral bekend geworden door het door hem ontwikkelde pasteurisatieproces en door de ontwikkeling van een medicijn tegen hondsdolheid. In 1895 is Pasteur overleden in Saint-Cloud.

Vaccinatie

Een kweek van hoenderbacteriën was per ongeluk voor een lange tijd onverzadigd gebleven. Pasteur besloot deze bacteriën te injecteren bij kippen, hij merkte op dat de kippen die hiermee geïnjecteerd waren de ziekte die erdoor veroorzaakt wordt niet of enkel een klein beetje kregen. Op het moment dat hij deze zelfde kippen injecteerde met gezonde bacteriën, ontdekte hij dat deze kippen de ziekte allemaal overleefden. Andere kippen die niet de behandeling hadden gehad met de hoenderbacteriën stierven vrij snel. Pasteur is op grond van deze ontdekking begonnen met ontwikkelen van vaccinaties tegen andere ziektes.

Hondsdolheid

In 1882 had Pasteur een succesvol vaccin gemaakt dat hielp bij miltvuur. Miltvuur wordt opgelopen door een besmetting met een bacterie en komt relatief weinig voor bij mensen. Deze ziekte trof vaker schapen en runderen, hele kuddes dieren werden erdoor gedood. In 1885 beschikte Pasteur voor de eerste keer over een vaccin dat hielp bij dieren tegen hondsdolheid. Dit vaccin was afkomstig uit de ruggengraat van geïnfecteerde konijnen. Het vaccin werd voor de eerste keer op een mens getest toen de negenjarige Joseph Meister bij hem werd gebracht. Deze jongen was meerdere malen gebeten door een dolle hond. Pasteur gaf deze jongen een injectie met zijn vaccin, het kind bleef hierna in leven. In de jaren die erop volgden kregen meer dan 2500 besmette mensen dezelfde behandeling als Joseph Meister had gekregen. Als gevolg hiervan daalde het sterftecijfer als gevolg van hondsdolheid naar minder dan een procent. Dankzij de ontdekking van dit vaccin zijn vele andere wetenschappers ook nieuwe vaccins gaan ontwikkelen. Aan het einde van de 19de eeuw waren er al verschillende ontwikkeld.

Pasteurisatie

Pasteur had tijdens zijn bestudering van het gisten van melk en alcohol het pasteurisatieproces ontdekt. Hierdoor was de verspreiding van tuberculose en tyfus al verminderd. Door middel van microscopisch onderzoek en verschillende andere onderzoeken heeft Pasteur aangetoond dar de gisting meer inhield dan enkel een chemisch proces. Hij toonde aan dat er voor gisting ook micro-organismen nodig zijn. Pasteur ontdekte ook dat de gevaarlijke bacteriën die aanwezig kunnen zijn in melk, zoals onder andere de veroorzakers van tuberculose, vernietigd konden worden door de melk een halfuur te verhitten bij ongeveer 63 graden. Dit pasteurisatieproces wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt bij het maken van drinkbare melk. Het pasteurisatieproces is ook gebruikt om het gistingsproces bij wijn en bier te verbeteren.

Generatio Spontanea

Pasteur heeft ook aangetoond dat de Generatio Spontanea-theorieën waarin men al eeuwen lang geloofde niet klopten. Bij Generatio Spontanea was men ervan overtuigd dat organismen spontaan konden ontstaan uit levenloze materie of uit dode organismen. Pasteur heeft laten zien dat gesteriliseerde vloeistof die niet in aanraking was geweest met de buitenlucht onaangetast bleef, terwijl de vloeistof die blootgesteld werd aan open lucht (in de lucht zijn altijd micro-organismen aanwezig) wel aangetast werd.
© 2016 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingHondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte hondsdolheid komt zowel bij mensen als dieren voor. Een mens kan besmet worden na een beet of een lik van een…
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
Natuurwetenschappelijk onderzoekEen natuurwetenschappelijk onderzoek bestaat uit minimaal zes fases. Het onderzoek begint met observatie, waarna er een…
De vampiervleermuis: een bloeddorstige DraculaDe vampiervleermuis: een bloeddorstige DraculaDe vampiervleermuis komt voor in delen van Zuid-Amerika en deze kleine bloeddorstige Dracula's staan daar bekend als gev…

Geloofde Einstein in God?Albert Einstein, wie kent hem niet? Hoewel deze man al sinds 1955 dood is, blijft hij mensen over de hele wereld inspire…
William Thomson Kelvin, vastlegger van de temperatuurschaalWilliam Thomson Kelvin, vastlegger van de temperatuurschaalWilliam Thomson Kelvin was op zeer jonge leeftijd al een erg intelligent persoon. Toen hij tien jaar was werd hij al toe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chillsoffear, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dole_(Jura)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Miltvuur
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Louis_Pasteur.jpg
  • http://www.chemheritage.org/discover/online-resources/chemistry-in-history/themes/pharmaceuticals/preventing-and-treating-infectious-diseases/pasteur.aspx
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.