Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk?

Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk? Telkens we naar de dokter gaan en onze bloeddruk gecontroleerd wordt zegt de arts ons enkele cijfers, maar hoeveel van ons weet nu eigenlijk wat deze cijfers betekenen? Sommigen weten waar al die cijfertjes omtrent de bloeddruk betekenen, anderen hebben er geen flauw idee van. Een goede bloeddruk is nochtans cruciaal voor een goede gezondheid, de betekenis ervan gaat ons allemaal aan.

In dit artikel


Wat is onze bloeddruk?

Wanneer onze bloeddruk opgemeten wordt, meet men in feite de kracht die ons bloed uitoefent op onze aderen terwijl het door ons lichaam gepompt wordt. Zo kunnen vernauwde slagaders bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk, doordat ons bloed meer kracht moet uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben dus meer kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct. Net als een te hoge cholesterol brengt een te hoge bloeddruk ook cardiovasculaire met zich mee.

De bloeddruk wordt met een bloeddrukmeter gemeten aan de rechterarm. Soms komt het voor dat er andere waarden optreden bij het meten van de druk aan de andere arm, dit vormt normaal geen probleem. Pas wanneer het verschil tussen beide armen meer dan 20 millimeter Hg is voor de hoogste waarde dient verder onderzoek te gebeuren.

Wat betekenen de cijfers in een bloeddruk?

Het resultaat van een bloeddrukmeting wordt uitgedrukt in twee verschillende cijfers. Het eerste en meteen ook het hoogste cijfer wordt de systolische druk genoemd en geeft de druk weer die het hart produceert wanneer het klopt. Het tweede cijfer is het laagste cijfer wordt de diastolische druk genoemd. De diastolische druk geeft de druk op het bloed weer wanneer het hart in rust is en dus niet klopt.

Wat betekent de waarde van de cijfers in een bloeddruk?

Nu we allemaal begrijpen wat de cijfers betekenen is het natuurlijk ook handig om te weten wat de waarde ervan betekent. In de eerste kolom wordt de systolische druk weergegeven (druk bij kloppen van het hart), in de tweede kolom de diastolische druk (druk bij hart in rust) en in de derde kolom de uitleg aangaande de betreffende waardes.

Systolische drukDiastolische drukBetekenis
Meer dan 140 HgMeer dan 90 mm HgVeel te hoge bloeddruk met als oorzaak onder andere diabetes, nierziektes en alcoholmisbruik. Als gevolg verschillende hart- en vaatziekten.
Minder dan 140 HgMinder dan 90 HgEen normale bloeddruk, deze kan tijdens zware inspanningen echter tijdelijk verhogen zonder gevolgen.
Minder dan 120 HgMinder dan 80 HgEen perfecte bloeddruk zonder meer, deze kan tijdens zware inspanningen echter tijdelijk verhogen zonder gevolgen.
Ongeveer 90 HgOngeveer 60 HgHoewel het persoonsgebonden is kan men in de meeste gevallen spreken van een te lage bloeddruk. Het is echter niet gevaarlijk voor de gezondheid maar dient wel verholpen te worden door bijvoorbeeld meer zout te eten.
Minder dan 90 HgMinder dan 60 HgLevensbedreigend lage bloeddruk. Oorzaken zijn infecties, bloedverlies en een zware shock.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Hoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenHoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenVeel mensen hebben een hoge bloeddruk zonder hiervan op de hoogte te zijn. Een hoge bloeddruk kan zonder behandeling zee…

Medische terminologie - AchtervoegselsMedische terminologie - AchtervoegselsNet als voorvoegsels en stamwoorden hebben achtervoegsels als kenmerk om iets aan te duiden wat algemeen is voor een bep…
Muggenbeten. Hoe infectie en jeuk voorkomen bij muggenbeet?Muggenbeten kunnen erg hard jeuken. Wanneer de beet opengekrabd wordt en de muggenbeet geïnfecteerd is wordt dat zelfs n…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
Reactie

Danilo, 10-09-2011
Als ik de tabel lees dan zou ik met mijn waarden van minder dan 140 mm Hg en lager dan 90 zowel prehypertensie hebben als een perfecte bloeddruk. Volgens mij zit er ergens dus een foutje in. Tip: Moeten de waarden in het bovenste vakje niet veel hoger dan de nu geschetste 120 à 139 zijn? Reactie infoteur, 10-09-2011
Dat was inderdaad een vergissing mijnentwege en is dan ook aangepast.

Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 10-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.