InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > De circulatie; soorten bloedvaten

De circulatie; soorten bloedvaten

Het doel van de circulatie is het vervoeren van bloed van en naar de weefsels. Zuurstof en voedingsstoffen worden door de circulatie naar de weefsels vervoerd en koolstofdioxide en afvalstoffen worden van de weefsels door de circulatie weggevoerd van de weefsels. De circulatie bestaat uit een uitgebreid buizenstelsel. De buizen van het buizenstelsel zijn de bloedvaten. De bloedvaten zijn de arteriën, arteriolen, capillairen, venulen en venen. De bloedvaten bestaan vaak uit drie lagen; de tunica intima, de tunica media en de tunica adventitia.

Algemene opbouw van bloedvaten

De bloedvaten van het lichaam vervoeren bloed van en naar weefsels. De verschillende bloedvaten in het lichaam zijn de arteriën, de arteriolen, capillairen, venulen en venen. Er bestaan verschillen tussen de verschillende soorten bloedvaten. De bloedvaten zijn echter vaak uit dezelfde lagen opgebouwd. Soms is een laag in het bloedvat afwezig, of juist wat dikker, of dunner. De bloedvaten bestaan vaak uit drie lagen. De drie lagen van de bloedvaten zijn van binnen naar buiten:
  1. De tunica intima bestaat uit gladde endotheelcellen en bindweefsel
  2. De tunica media bestaat uit elastische vezels en gladde spiercellen
  3. De tunica adventitia bestaat uit bindweefsel
De specifieke opbouw en functie van de verschillende bloedvaten wordt hieronder verder toegelicht.

Opbouw en functie van arteriën

De arteriën worden ook wel slagaders genoemd. Dit komt omdat men in de slagaders de slagkracht van het hart kan voelen; de pols(slag). Arteriën zijn opgebouwd uit de drie lagen waar vele bloedvaten uit zijn opgebouwd. De tunica media die met name gladde spiercellen bevat, is echter een stuk dikker bij slagaders. De tunica media is een stuk dikker, omdat de slagaders weerstand moeten kunnen bieden aan de slagkracht van het hart.

De slagaders voeren bloed van het hart weg naar de weefsels toe. De meeste slagaders bevatten zuurstofrijk bloed. Er zijn echter twee uitzonderingen op deze regel. De longslagader (a. pulmonalis) en de navelstrengslagader (a. umbilicalis). Deze slagaders vervoeren zuurstofarm bloed.

Opbouw en functie van arteriolen

Arteriolen zijn eigenlijk een soort slagaders. Arteriolen zijn echter een stuk kleiner dan de grote slagaders. Evenals andere slagaders hebben de arteriolen een dikke tunica media. De arteriolen hebben echter ook nog als eigenschap dat ze het lumen (de holte) kunnen beïnvloeden. De arteriolen kunnen het lumen vergroten en vernauwen door de gladde spieren in de tunica media te ontspannen, of aan te spannen. Men noemt dit vergroten en vernauwen respectievelijk vasodilatatie en vasoconstrictie.

Opbouw en functie van capillairen

De capillairen worden ook wel haarvaten genoemd. De haarvaten hebben een zeer klein lumen, vaak de diameter van een rode bloedcel. De haarvaten bestaan vaak uit maar een cellaag; de endotheellaag. Dit is gunstig omdat een dunne cellaag de uitwisseling van stoffen tussen de haarvaten en weefsels in de microcirculatie gunstig beïnvloed. Uitwisseling van stoffen tussen bloed en weefsels is de primaire functie van de haarvaten.

Opbouw en functie van venulen

Evenals andere bloedvaten heeft ook de venule drie lagen. De tunica media is bij de venulen echter aanzienlijk dunner, dan bij de arteriolen. Een venule is een kleine ader en vervoert zuurstofarm bloed en afvalstoffen in de microcirculatie van de weefsels weg en naar de venen en dus het hart toe.

Opbouw en functie van venen

De venen, ook wel aders genoemd, bestaan ook uit drie lagen. De tunica media is echter veel dunner dan bij slagaders van dezelfde grootte. Dit komt omdat de aders veel minder druk hoeven op te vangen, dan slagaders. Ook is het lumen van aders veel groter, dan van slagaders. In tegenstelling tot de slagaders bevatten de aders van de benen kleppen. Deze kleppen verhinderen de terugstroom van bloed naar beneden. Wanneer de kleppen niet goed meer functioneren, kunnen spataders (varices) ontstaan. De terugstroom van bloed naar beneden wordt ook verhinderd door de spierpomp van de kuit- en bovenbeenspieren en de aanzuigende werking van de ademhaling. De belangrijkste functie van de aders is het vervoeren van bloed naar het hart toe. De meeste aders bevatten zuurstofarm bloed. Er zijn hierop twee uitzonderingen. De longader (v. pulmonalis) en navelstrengader (v. umbilicalis) vervoeren zuurstofrijk bloed.

Lees verder

© 2014 - 2018 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Inspanningsfysiologie; bouw en werking van het hartHet circulatiestelsel van de mens is eigenlijk een dubbel circulatiestelsel. Het circulatiestelsel van de mens bestaat u…
Aders (venen) en spataders (varicose venen)De aders vervoeren het bloed vanuit de capillairen richting het hart. Ondanks dat de bloeddruk in de venen laag is, is d…
Het principe van de bloedsomloop (hart en vaatstelsel)Het principe van de bloedsomloop (hart en vaatstelsel)Het belangrijkste doel van de bloedsomloop is het transport van het bloed door het lichaam. Het hart is de pomp die het…
Inspanningsfysiologie; slagaders en bloeddrukDe slagaders vervoeren over het algemeen zuurstofrijk bloed naar de weefsels. De longslagader vormt een uitzondering. De…
Het Lichaam: De bloedvatenJe lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordel…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "De circulatie; soorten bloedvaten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

R-van-leeuwen (infoteur), 19-02-2014 14:06 #1
Goed verhaal, klinkt alsof een echte verpleegkundige (student) het heeft geschreven. Reactie infoteur, 19-02-2014
Beste R van Leeuwen,
Bedankt voor het compliment. Ik ben geen verpleegkundige. Wel een fysioloog.
Hartelijke groeten,
Wieschrijft

Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 19-02-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: De bloedsomloop (circulatie)
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!