InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > Ademhaling; inademing en uitademing

Ademhaling; inademing en uitademing

De ademhaling (respiratie) wordt mogelijk gemaakt door de wet van Boyle. De wet van Boyle stelt dat bij een gelijkblijvende temperatuur het volume van een gas (lucht is een mengsel van gassen) toeneemt, of afneemt, wanneer de druk respectievelijk afneemt, of toeneemt. Door de specifieke anatomische eigenschappen van de longen in relatie tot de borstholte, kan de luchtdruk en het volume van gassen aangepast worden door het volume van de borstholte te variëren.

Respiratie (ademhaling) bestaat uit inademing (inspiratie) en uitademing (expiratie)

De ademhaling, ook wel respiratie genoemd bestaat uit de inademing (inspiratie) en uitademing (expiratie). In rust respireert een mens tussen de 12 en 16 liter lucht per minuut. Het aantal in- en uitademingen per minuut wordt het ademminuutvolume (AMV) genoemd. Tijdens zeer zware inspanning kan het AMV oplopen tot 270 liter lucht.

De wet van Boyle speelt een belangrijke rol in de ademhaling

De wet van Boyle stelt dat bij een gelijkblijvende temperatuur het volume van een gas (lucht is een mengsel van gassen) toeneemt, wanneer de druk afneemt. Het omgekeerde is ook waar; het volume van een gas neemt af, wanneer de druk toeneemt. Van dit belangrijke natuurkundige principe wordt in de ademhaling dankbaar gebruik gemaakt. Om dit beter te begrijpen is begrip nodig van de anatomie van de borstholte in relatie tot de ademhaling. Daarna wordt beschreven wat het effect van de grootte van de borstholte heeft op de ademhaling.

Anatomie van de borstholte in relatie tot de ademhaling

De twee longen zijn omgeven door longvliezen, ook wel viscerale pleura genoemd. Aan de binnenzijde van de borstholte, de borstwand zitten ook vliezen; pariëtale pleura, of borstvliezen genoemd. Tussen de longvliezen en borstvliezen zit een dun laagje vocht. Dit laagje vocht zorgt ervoor dat vliezen aan elkaar vast hechten, als twee glasplaten waar vocht tussen zit. De vliezen kunnen goed ten opzichte van elkaar glijden, maar kunnen niet van elkaar af worden getrokken. Dit betekent dat wanneer de borstholte groter wordt, de longen groter worden en wanneer de borstholte kleiner wordt, de longen kleiner worden.

Functionele anatomie van de inademing

Bij een rustige inademing, maakt het diafragma (middenrif) door aan te spannen de borstholte en longen groter. Wanneer het diafragma de grootte van de borstholte verandert, wordt dat buikademhaling genoemd. Wanneer met name spieren rondom de ribbenkast de grootte van de borstholte veranderen, wordt dat borstademhaling genoemd. Bij een zware inademing maakt het diafragma samen met externe tussenribspieren (m intercostalis exterior), m. sternocleidomastoideus, m. scaleni, m. pectoralis minor en m. serratus anterior de borstholte en longen groter.

Functionele anatomie van de uitademing

Bij een rustige uitademing zorgt de elasticiteit van de longen ervoor dat de borstholte en longen kleiner worden. Bij een zware uitademing zorgt de elasticiteit van de long samen met interne tussenribspieren (m intercostalis internus), m. thoracis en m. rectus abdominis ervoor dat de borstholte en longen kleiner worden.

Respiratie is het gevolg van veranderingen in de grootte van de borstholte

Een goed begrip van de wet van Boyle en de anatomie van de borstholte maakt het nu mogelijk om het proces van in- en uitademing te begrijpen.

Wet van Boyle en inademing

De luchtdruk buiten de longen is op zeeniveau 760mm Hg. Bij het begin van de inademing is de druk in de longen ook 760mm Hg. Wanneer bij inademing de borstholte echter groter wordt, neemt de druk in de longen af tot ongeveer 757-758mm Hg. Bij een afname van de luchtdruk moet volgens de wet van Boyle het volume van de lucht wel toenemen. Hierdoor stroomt er lucht de longen in.

Wet van Boyle en uitademing

Bij de uitademing is er sprake van het precies omgekeerde proces. De borstholte wordt kleiner. De luchtdruk in de longen neemt hierdoor toe tot ongeveer 762-763mm Hg. Hierdoor wordt het volume van de lucht in de longen kleiner en stroomt er lucht uit de longen.

Lees verder

© 2014 - 2017 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Inspanningsfysiologie; inspiratie en expiratieInspiratie en expiratie zijn andere namen voor inademing en uitademing. Inademing en uitademing van lucht zijn constant…
De Tibetaanse yoga vormenDe Tibetaanse yoga vormenDe vijf elementenoefeningen brengen de energiestromen op gang en behalve dat dit goed voelt, is het goed voor het lichaa…
Meer yoga oefeningen om de dag te beginnenMeer yoga oefeningen om de dag te beginnenDat yoga goed voor lichaam en geest is, weten we inmiddels wel. Maar een vast ritme aan oefeningen afwisselen is behalve…
Inspanningsfysiologie; longvolume en longinhoudLongvolumina kunnen ingedeeld worden in statische en dynamische longvolumina. Statische longvolumina zijn: Tidaal volume…
Yoga om slank te blijvenYoga om slank te blijvenKan het? Ja, het kan zeker. We weten dat yoga met name voor de geestelijke ontwikkeling is, maar als yoga bij kan dragen…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Ademhaling; inademing en uitademing"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 10-03-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Ademhaling
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!