InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > Spijsvertering; opname van natrium, kalium, calcium en ijzer

Spijsvertering; opname van natrium, kalium, calcium en ijzer

De mineralen worden als ionen door het spijsverteringsstelsel opgenomen. De mineralen die door het spijsverteringsstelsel worden opgenomen komen zowel van de voeding als van de spijsverteringssappen die door het spijsverteringsstelsel worden uitgescheiden. De meeste mineralen worden over de volle lengte van de dunne darm opgenomen. Calcium en ijzer worden echter alleen door het eerste deel van de dunne darm (duodenum) opgenomen. Ook is de wijze waarop calcium en ijzer worden opgenomen anders dan de opname van de andere mineralen.

Opname van natrium en kalium door de dunne darm

Natrium en kalium worden over de gehele lengte van de dunne darm opgenomen. Calcium en ijzer worden alleen in de twaalfvingerige darm (duodenum) opgenomen. Ook verloopt de opname van calcium en ijzer anders, dan van Natrium en kalium.

Opname van natrium in de dunne darm

Natrium wordt middels actief transport door de darmcel opgenomen. De opname van natrium wordt mogelijk gemaakt door de Na/K-ATPase-pomp. De Na/K-ATPase-pomp pompt gelijktijdig aminozuren, of glucose, afkomstig van de vertering samen met natrium vanuit het darmlumen de darmcel (enterocyt) in. De Na/K-ATPase-pomp breekt daarvoor ATP (AdenosineTrifosfaat) af tot ADP (AdenosineDifosfaat) en P. Bij deze afbraak komt energie vrij. Deze energie wordt gebruikt om aminozuren, of glucose samen met natrium vanuit het darmlumen de darmcel in te transporteren. Ook chloride wordt middels actief transport de darmcel in getransporteerd.

Opname van kalium in de dunne darm

De opname van kalium vanuit het darmlumen in de darmcel berust op eenvoudige diffusie. Wanneer water door de darmcellen wordt opgenomen, stijgt de concentratie van Kalium in het darmlumen. De concentratie van kalium wordt in het darmlumen hoger, dan in de darmcel. Hierdoor ontstaat er een concentratiegradiënt die ervoor zorgt dat kalium vanuit het darmlumen de darmcel in stroomt.

Opname van calcium door de dunne darm

De meeste voedingsstoffen die in de dunne darm terecht komen, worden ook daadwerkelijk opgenomen. Voor calcium en ijzer is dit echter niet het geval. De opname van calcium en ijzer wordt sterk beïnvloed door de behoefte van het lichaam aan deze voedingsstoffen. De calcium-opname is sterk afhankelijk van de hoeveelheid calcium in het bloed. Wanneer de hoeveelheid calcium in het bloed te laag dreigt te worden, activeert PTH (afgegeven door de bijschildklier) vitamine D. Actief vitamine D stimuleert de opname van calcium uit het darmlumen door de darmcellen.

Opname van ijzer door de dunne darm

IJzer wordt actief vanuit het darmlumen de darmcel in getransporteerd. In de darmcel wordt ijzer aan het eiwit ferritine gebonden. Het aan ferritine gebonden ijzer in de darmcel vormt een ijzervoorraad. Zodra de hoeveelheid ijzer in het lichaam afneemt, wordt het ijzer afgegeven aan het bloed en gebonden aan het eiwit transferrine. Als het lichaam geen ijzer nodig heeft, gaat het ijzer verloren, omdat de darmcellen met het ferritine op een gegeven moment afsterven en met de ontlasting verloren gaan.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Metabolisme en voeding: ijzerIjzer speelt een belangrijke rol bij organismen, zo heeft het eiwit hemoglobine ijzer nodig en zijn er verschillende enz…
Inspanningsfysiologie; mineralen, spoorelementen en bewegenMineralen en spoorelementen zijn micronutriënten. Mineralen en spoorelementen leveren geen energie, maar hebben belangri…
IJzer & bloedarmoedeIJzer & bloedarmoedeBloedarmoede als gevolg van een tekort aan ijzer wordt ferriprieve anemie genoemd. Bloedarmoede is een frequent voorkome…
Mineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen zijn net als vitamines erg belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam. Net als vitamines dienen ze om het l…
Het mineraal Calcium (Kalk)Het mineraal Calcium (Kalk)Mineralen zijn net als vitamines belangrijk voor een goede gezondheid. Ze hebben veel invloed op de werking van bepaalde…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Spijsvertering; opname van natrium, kalium, calcium en ijzer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 26-03-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Spijsvertering
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!