Weefsels; bouw en functie van bindweefsel

Bindweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast bindweefsel bestaan er ook nog de weefsels epitheelweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Alle weefsels bestaan uit cellen en matrix die in een verschillende verhouding voorkomen. Bindweefsel bevat over het algemeen veel matrix en weinig cellen. De matrix bestaat uit grondsubstantie en eiwitten. De eiwitten van bindweefsel zijn vaak collagene en elastische vezels. Er bestaan zeer veel soorten bindweefsel met allemaal een andere bouw en functie.

Algemene opbouw en soorten bindweefsel

Alle bindweefsels hebben het embryonale mesenchymweefsel als oorsprong en hebben een uitgebreide matrix. Bindweefsel bestaat meer uit matrix, dan uit cellen. De matrix bestaat vaak uit grondsubstantie en vezels. Daarnaast bevatten bijna alle bindweefsel met uitzondering van het kraakbeenweefsel bloedvaten.

Er bestaan zeer veel verschillende soorten bindweefsel. De soorten bindweefsel zijn:
 • Algemene losmazige bindweefsel
 • Algemene vezelige bindweefsel
 • Kraakbeen
 • Botweefsel
 • Bloed

De functies van bindweefsel zijn:
 • Verbinden van weefsels
 • Ondersteuning bieden
 • Opslag van energie en mineralen
 • Isolatie
 • Transport
 • Immuniteit
De bouw en functie van de verschillende soorten bindweefsel worden hieronder verder beschreven.

Bouw en functie van het algemene losmazige bindweefsel

Het algemene losmazige bindweefsel heeft een verdere onderverdeling in drie soorten. Deze drie soorten algemene losmazige bindweefsel zijn:
 1. Areolaire bindweefsel
 2. Adipocytaire bindweefsel (vetweefsel)
 3. Reticulaire bindweefsel
Hieronder wordt de bouw en functie van de drie soorten van algemene losmazige bindweefsel beschreven.

Areolaire bindweefsel

Areolaire bindweefsel bevat weinig cellen en veel matrix. De vezels van de matrix zijn niet netjes gerangschikt. Het grootste deel van de matrix bestaat uit grondsubstantie; een gelachtige stof. Hyaluronzuur van de grondsubstantie bindt water waardoor de grondsubstantie gelachtig wordt. Areolair bindweefsel komt het meeste voor van alle bindweefsels in het lichaam.
Areolair bindweefsel is een belangrijke opslagplaats van water, zouten en vet. Eigenlijk is het adipocytaire bindweefsel een subtype van het areolair bindweefsel.

Adipocytaire bindweefsel (vetweefsel)

Vetweefsel is eigenlijk een subtype van het areolaire bindweefsel. Het vetweefsel heeft echter een veel groter aantal adipocyten (vetcellen). Vetweefsel bestaat voor bijna 100% uit vetcellen en vet. Vetweefsel is tussen de organen (visceraal) en onder de huid (subcutaan) opgeslagen. Het opgeslagen vet in het vetweefsel dient als brandstof. Het vetweefsel dient verder als isolatielaag en stootkussen.

Er bestaan twee soorten vetweefsel; wit vetweefsel en bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel komt alleen bij baby's en zeer jonge kinderen voor. Bruin vetweefsel bevat veel mitochondriën en is goed in staat om warmte op te wekken. Baby's en jonge kinderen zijn namelijk nog niet in gaat staat om zichzelf warm te houden. Het bruine vetweefsel zorgt bij een dreigende daling van de lichaamstemperatuur voor het opwekken van warmte.

Reticulaire bindweefsel (netvormig bindweefsel)

Het reticulaire bindweefsel is eigenlijk ook een subtype van het areolaire bindweefsel. De vezels van het reticulaire bindweefsel zijn bijna allemaal reticulaire vezels. Reticulair bindweefsel komt voor in de lymfeknopen, milt en beenmerg.

Algemene vezelige bindweefsel

Het algemene vezelige bindweefsel heeft een onderverdeling in twee soorten. Deze twee soorten algemene vezelige bindweefsel zijn:
 1. Vezelig regelmatige bindweefsel
 2. Vezelige onregelmatige bindweefsel
Hieronder wordt de bouw en functie van het algemene vezelige bindweefsel beschreven.

Vezelig regelmatige bindweefsel

Vezelig regelmatig bindweefsel bestaat uit cellen die fibroblasten worden genoemd en matrix. De matrix bestaat uit grondsubstantie en vezels. De vezels van vezelig regelmatig bindweefsel zijn collageenvezels type 1 die netjes zijn gerangschikt. Collageenvezels type 1 zijn zeer trekvast. De bloedvoorziening van vezelig regelmatig bindweefsel is matig, hierdoor herstelt dit type bindweefsel langzaam. Vezelig regelmatig bindweefsel komt voor in kapsels en ligamenten van gewrichten en pezen en aponeurozen (peesplaten) van spieren. Vezelig regelmatig bindweefsel bevat bijna geen elastische vezels.

Vezelige onregelmatige bindweefsel

Vezelig onregelmatig bindweefsel bestaat ook uit fibroblasten en matrix. De matrix bestaat eveneens uit grondsubstantie en vezels, maar de vezels zijn niet netjes gerangschikt. De vezels zijn in verschillende richtingen gerangschikt, zodat rek vanuit verschillende richtingen opgevangen kan worden. Het vezelige onregelmatige bindweefsel bestaat niet alleen uit type 1 collageen vezels, maar kan ook uit elastische vezels en type 3 collageenvezels. Vezelig onregelmatig bindweefsel komt bijvoorbeeld voor in de huid en de fascia van spieren.

Bouw en functie van het kraakbeenweefsel

Het kraakbeenweefsel heeft een onderverdeling in drie soorten. Deze drie soorten kraakbeenweefsel zijn:
 1. Hyalien kraakbeen
 2. Elastisch kraakbeen
 3. Fibreus (vezelig) kraakbeen
Hieronder wordt de bouw en functie van de drie soorten kraakbeen beschreven.

Hyalien kraakbeen

Hyalien kraakbeen lijkt erg op glas en wordt daarom ook wel glasachtig kraakbeen genoemd. Zoals elk soort kraakbeen bevat hyalien kraakbeen cellen die chondroblasten (chondroblast is een kraakbeenweefselproducerende cel) en chondrocyten (chondrocyt is een volwassen kraakbeencel). Naast chondroblasten en chondrocyten bevat de matrix van kraakbeenweefsel veel water (80% van het kraakbeen is water) die vast wordt gehouden door mucoproteïnen. Ook bevat hyalien kraakbeen veel collageenvezels. Hyalien kraakbeen geef structuur aan de neus. Verder komt het voor in het strottenhoofd en de gewrichten tussen de costae (ribben) en sternum (borstbeen). Hyalien laat nog wat beweging toe, maar veert weer terug in de oorspronkelijke vorm.

Elastisch kraakbeen

Elastisch kraakbeen lijkt sterk op hyalien kraakbeen, maar bevat naast collagene ook elastisch vezels. Omdat elastisch kraakbeen ook elastische vezels bevat, is het een stuk elastischer dan hyalien kraakbeen. Elastisch kraakbeen komt onder andere voor in de oren.

Fibreus (vezelig) kraakbeen

Zoals de naam al aangeeft, bevat vezelig kraakbeen veel trekvaste vezels. Het fibreuze kraakbeen komt door zijn trekvaste eigenschappen veel voor op plaatsen waar weerstand aan compressie geboden moet worden. Fibreus kraakbeen weefsel komt onder andere voor in de menisci en interverterbrale disci (tussenwervelschijven).

Bouw en functie van botweefsel

Het kraakbeenweefsel heeft een onderverdeling in twee soorten. Deze twee soorten kraakbeenweefsel zijn:
 1. Intramembraneus (endesmaal) botweefsel
 2. Endochondraal botweefsel
Hieronder wordt de bouw en functie van de twee soorten botweefsel beschreven.

Intramembraneus (endesmaal) botweefsel

Botvorming kan op twee manieren geschieden. Intramembraneuze en endochondrale ossificatie zijn de twee botvormende processen. Intramembraneuze botvorming komt alleen voor in de schedelbeenderen en na een fractuur (breuk) in andere beenderen. Intramembraneus bot ontstaat vanuit vezelige vliezen die membranen worden genoemd. De schedel geeft de hersenen bescherming en vormt aanhechtingsplaatsen voor de spieren die de schedel kunnen bewegen.

Endochondraal botweefsel

Endochondraal bot wordt gevormd uit hyalien kraakbeenweefsel. Tijdens en na de foetale ontwikkeling, vormen zich ossificatiekernen (verbeningskernen) in het skelet wat bijna geheel uit hyalien kraakbeen bestaat. Het hyaliene kraakbeen wordt langzaam omgezet in beenweefsel. Het skelet vormt een opslagplaats voor calcium, geeft bescherming en vorm aan het lichaam en maakt beweging mogelijk.

Bouw en functie van bloed

Bloed bestaat uit cellen (rode en witte bloedcellen) en plasma met daarin opgeloste organische en anorganische stoffen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Histologie: kraakbeen in het menselijk lichaamHistologie: kraakbeen in het menselijk lichaamKraakbeen is een materiaal dat zorgt voor stevigheid en veerkracht in het lichaam, door middel van kraakbeen schuren ver…
Het skelet; soorten gewrichtenGewrichten zijn op basis van zowel structuur als functie in te delen. Wanneer we gewrichten indelen op basis van de stru…
Histologie: welke weefsels zijn er?Histologie: welke weefsels zijn er?Ons hele lichaam is opgebouwd uit weefsels. Er zijn verschillende soorten weefsels, waaronder oppervlakteweefsel, bindwe…
Het skelet; beenweefsel, botweefselHet skelet wordt vaak geassocieerd met de dood. Het skelet bestaat echter uit het zeer actieve beenweefsel. Wel bestaat…

Weefsels; bouw en functie verschillende soorten spierweefselEr bestaan drie soorten spierweefsel. De drie soorten spierweefsel zijn dwarsgestreept (ook wel skeletspierweefsel genoe…
Voortplanting; de bevalling, geboorteDe bevalling kan zich aandienen door het verliezen van vruchtwater, weeën, of verliezen van wat slijm (slijmprop). De we…
Bronnen en referenties
 • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
 • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
 • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Weefsels; bouw en functie van bindweefsel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Melissa, 30-07-2016 05:24 #2
Hoi heeft iemand ervaring met bindweefsel op het sleutelbeen bot? Er wordt gezegd dat het niet weggehaald kan worden of iets want het doet ongelofelijk veel pijn. Het hoort daar ook niet te zitten. Groetjes Melissa

Nikki Aalders, 24-12-2014 16:12 #1
Beste redactie,
Dit jaar moet ik een PWS maken, ik doe dit over lenigheid. Mijn vraag was of lenigheid iets te maken heeft met erfelijkheid, en waar dit dan op de chromosomen is terug te vinden. Hebt u hier meer informatie over? of kunt u mij hierbij helpen?

Met vriendelijke groeten Nikki Aalders

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: Mei 2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Histologie en weefsels
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!