Het skelet; beenweefsel, botweefsel

Het skelet wordt vaak geassocieerd met de dood. Het skelet bestaat echter uit het zeer actieve beenweefsel. Wel bestaat beenweefsel voor wel 70% uit niet levende (anorganische) materialen. Beenweefsel bestaat uit compact, ook wel corticaal been genoemd en sponsachtig, ook wel trabeculair been genoemd. Het beenweefsel bestaat uit anorganische materialen en organische materialen. De organische materialen van beenweefsel zijn collageenvezels type 1, osteoblasten, osteoclasten en osteocyten.

Algemene opbouw van beenweefsel

Beenweefsel bestaat uit organische en anorganische materialen

Beenweefsel is een speciaal type bindweefsel. Beenweefsel bestaat uit sterke trekvaste collageenvezels en mineralen die gebonden zijn aan de collageenvezels. De collageenvezels van beenweefsel zijn type 1 collageenvezels en maken ongeveer 30% uit van het totale gewicht aan beenweefsel. Type 1 collageenvezels zijn de sterkste collageenvezels die er zijn.

De mineralen maken ongeveer 70% uit van het totale gewicht aan beenweefsel. De mineralen die gebonden zijn aan de collageenvezels zijn met name calciumzouten. De calciumzouten organiseren zich op een manier in beenweefsel dat hydroxy-apatiet ontstaat. Hydroxy-apatiet is een zeer sterk calciumzout.

Beenweefsel bestaat uit compact (corticaal) en sponsachtig (trabeculair, spongieus) beenweefsel

Beenweefsel is omgeven door een bindweefselvlies (het periost). Het periost voorziet het beenweefsel van bloedvaten en bevat vele zenuwen. De bloedvaten en zenuwen dringen het compacte beenweefsel binnen en worden omringd door osteocyten. De bloedvaten, zenuwen en osteocyten in compact been organiseren zich zo dat kanalen van Havers ontstaan. Kanalen van Havers bestaan uit een arterieel en veneus bloedvat en een zenuwvezel met daaromheen concentrische ringen van beenweefsel. Dit geheel van kanalen van Havers en daaromheen concentrische ringen beenweefsel wordt een osteon genoemd. De concentrische ringen beenweefsel staan loodrecht op elkaar en worden lamellen genoemd. Door de lamellen is compact been zeer sterk. De kanalen van Havers zijn middels horizontale kanalen met elkaar verbonden. Deze horizontale kanalen worden kanalen van Volkmann genoemd.

Om beenweefsel licht te houden, bestaat beenweefsel naast compact been ook uit sponsachtig been. Sponsachtig been heeft een kleinere dichtheid dan compact been. Sponsachtig been bevat beenbalkjes die loodrecht worden gevormd op de belastingsrichting. Ondanks dat sponsachtig been een stuk lichter is dan compact been geven de beenbalkjes toch veel sterkte aan sponsachtig been. Bij volwassenen komt in de platte beenderen van het sponsachtig been rood beenmerg voor.

Cellen van beenweefsel

Beenweefsel bestaat zoals eerder beschreven uit 30% organische materialen en 70% anorganische materialen. Naast de collageenvezels die een groot deel van de organische materialen uitmaken, bestaat beenweefsel ook uit een aantal cellen. De cellen van beenweefsel zijn:
  • Osteoblasten
  • Osteclasten
  • Osteocyten
De functie van de verschillende cellen van het beenweefsel worden hieronder beschreven.

Functie van osteoblasten

Osteblasten worden ook wel de botopbouwers van beenweefsel op. Osteoblasten maken collageenvezels aan waarin ze vervolgens calcium in de vorm van hydroxy-apatiet aan binden. Osteoblasten nemen calcium uit het bloed op en bouwen dit calcium in in de collageenvezels. Ook remmen osteoblasten de activiteit van osteoclasten. De osteoblasten komen met name voor aan de buitenzijde van compact beenweefsel tegen het beenvlies aan. Zodra een osteoblast zoveel collageenvezels heeft gemaakt en er hydroxy-apatiet in heeft ingebouwd, raakt de osteoblast ingesloten. Een ingesloten osteoblast wordt een osteocyt genoemd. Een osteocyt heeft een andere functie, dan een osteoblast.

Functie van osteoclasten

Zodra de calciumspiegel van het bloed te laag dreigt te worden, worden de osteoclasten van het beenweefsel geactiveerd. Osteoclasten maken calcium vrij uit hydroxy-apatiet en geven het calcium af aan het bloed.

Functie van osteocyten

Zoals hierboven beschreven, bestaat een osteon onder andere uit osteocyten. Een osteocyt is een osteoblast die geheel is ingebouwd. Osteocyten hebben een sensorische functie in beenweefsel. Zodra de belasting toeneemt in beenweefsel nemen de osteocyten dit waar en stimuleren de osteoblasten en remmen de osteoclasten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weefsels; bouw en functie van bindweefselBindweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast bindweefsel bestaan er ook nog de weefsels epitheelweefsel, spierweef…
Parathyreoïd hormoon (parathormoon, PTH)De vier bijschildklieren (Parathyreoïd) zijn ongeveer even groot als een flinke erwt en liggen in de schildklier als vie…
Werking van het hormoon calcitonineCalcitonine wordt geproduceerd door de parafolliculaire cellen (C-cellen) van de schildklier. PTH wordt geproduceerd wan…
Histologie: welke weefsels zijn er?Histologie: welke weefsels zijn er?Ons hele lichaam is opgebouwd uit weefsels. Er zijn verschillende soorten weefsels, waaronder oppervlakteweefsel, bindwe…

Het skelet; soorten gewrichtenGewrichten zijn op basis van zowel structuur als functie in te delen. Wanneer we gewrichten indelen op basis van de stru…
Het skelet; soorten beenderenHet skelet geeft structuur aan het lichaam, beschermt vitale organen, maakt beweging mogelijk, heeft een endocriene func…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Het skelet; beenweefsel, botweefsel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Henk van Heist, 10-09-2019 08:58 #1
Dames/Heren

Ik heb na enkele heupoperaties last van wild botgroei. Vorig jaar zijn allebei mijn heupen vervangen, maar het doet zich opnieuw voor, en is zeer pijnlijk. Wat is de oorzaak, en is dit te voorkomen?

Henk van heist

Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: Juni 2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Skelet
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!