Het skelet; soorten gewrichten

Gewrichten zijn op basis van zowel structuur als functie in te delen. Wanneer we gewrichten indelen op basis van de structuur, kunnen we de fibreuze gewrichten, cartilagineuze gewrichten en synoviale gewrichten onderscheiden. Wanneer we gewrichten indelen op basis van functie, kunnen we de synarthrosen, amphiarthrosen en diarthrosen onderscheiden.

De structuur van gewrichten

Gewrichten zijn op basis van hun structuur in te delen. Op basis van de structuur van gewrichten, zijn er drie soorten gewrichten te onderscheiden:
 1. Fibreuze gewrichten
 2. Cartilagineuze gewrichten
 3. Synoviale gewrichten
Hieronder wordt verder beschreven wat de karakteristieken zijn van deze gewrichten.

Fibreuze gewrichten

Fibreuze gewrichten zijn gewrichten waarvan de verschillende botdelen middels vezelig regelmatig bindweefsel met elkaar verbonden zijn. Doordat fibreuze gewrichten middels vezelig regelmatig bindweefsel met elkaar verbonden zijn, laten ze zeer weinig beweging toe. Fibreuze gewrichten komen voor tussen de schedelbeenderen en daar worden deze gewrichten suturen genoemd. Fibreuze gewrichten komen ook voor tussen het spaakbeen (radius) en ellepijp (ulna) en daar worden deze gewrichten syndesmosen genoemd. Ook komen deze gewrichten voor in het gebit. De tanden zitten middels fibreuze gewrichten in het kaakbeen. In het gebit worden de gewrichten gomphosis genoemd.

Cartilagineuze gewrichten

Cartilagineuze gewrichten zijn gewrichten waarvan de verschillende botdelen middels kraakbeen met elkaar verbonden zijn. Doordat cartilagineuze gewrichten middels kraakbeen met elkaar verbonden zijn, laten ze iets meer beweging toe, dan de fibreuze gewrichten. De tussenwervelschijven en de symphysis van het bekken zijn voorbeelden van cartilagineuze gewrichten.

Synoviale gewrichten

Bij synoviale gewrichten zijn de botdelen niet direct met elkaar verbonden, maar is er sprake van een synoviale holte. De botdelen zijn middels een kapsel en ligamenten met elkaar verbonden. Het kapsel bestaat uit onregelmatig vezelig bindweefsel. De ligamenten bestaan uit regelmatig vezelig bindweefsel. Het kapsel maakt synoviale vloeistof (gewrichtssmeer) aan wat in de gewrichtsholte terecht komt. De botdelen van een synoviaal gewricht zijn bedekt met een dun laagje glad hyalien kraakbeen. Zowel het gewrichtssmeer als het dun laagje kraakbeen verminderen de wrijving tussen de bewegende botdelen van het gewricht. Synoviale gewrichten zijn de meest beweeglijke gewrichten. Onder andere het kniegewricht, heupgewricht, schoudergewricht en ellebooggewricht zijn synoviale gewrichten.

De functie van gewrichten

Gewrichten zijn ook op basis van hun functie in te delen. Op basis van de functie van gewrichten zijn er drie soorten gewrichten te onderscheiden:
 1. Synarthrosen
 2. Amphiarthrosen
 3. Diarthrosen
Hieronder wordt verder beschreven wat de karakteristieken zijn van deze gewrichten.

Synarthrosen

De meeste synarthrosen zijn fibreuze gewrichten en laten dus weinig beweging toe.

Amphiarthrosen

De meeste amphiarthrosen zijn cartilagineuze gewrichten. Dit zijn gewrichten die iets meer beweging toelaten dan de synarthrosen, maar minder dan de diarthrosen.

Diarthrosen

De meeste diarthrosen zijn synoviale gewrichten en laten dus relatief veel beweging toe. Binnen de diarthrosen zijn de volgende typen gewrichten te onderscheiden:
 • Scharniergewricht: bijvoorbeeld het kniegewricht is een scharniergewricht
 • Glijdend gewricht: bijvoorbeeld de gewrichten tussen de handwortelbeentjes (carpalen)
 • Kogelgewricht: bijvoorbeeld het schoudergewricht (glenohumerale gewricht)
 • Zadelgewricht: bijvoorbeeeld het gewricht tussen de metacarpaal van de duim en het carpaal (os trapezium)
 • Ellipsoïd gewricht: bijvoorbeeld het gewricht tussen de radius en os scaphoideum
 • Draaigewricht: bijvoorbeeld het gewricht tussen de draaier en atlas

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom knakken gewrichten en is het gevaarlijk?Veel mensen kunnen bewust hun vingers, knieën, heupen of andere gewrichten laten knakken. Soms vindt het knakken van dez…
De anatomie van de voetDe voet, een gewricht dat bij mensen veel te doorstaan heeft. Met zijn tweeën moeten ze een heel mensengewicht dragen. Z…
De anatomie van de handWe gebruiken onze handen elke dag zonder er bij na te denken. Toch is het uniek wat wij, als mensheid, kunnen uitvoeren…
Zo beweegt een gewrichtZo beweegt een gewrichtZonder gewrichten is bewegen praktisch onmogelijk. De soepelheid en elegantie die mens en dier uitstralen, is mede te da…

Het skelet; functies van het skeletDe mens heeft een endoskelet in tegenstelling tot geleedpotigen die een exoskelet hebben. Het skelet van de mens bestaat…
Weefsels; bouw en functie zenuwweefselHet zenuwweefsel bestaat grofweg uit twee soorten cellen; de neuronen (zenuwcellen) en de gliacellen. De functies van de…
Bronnen en referenties
 • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
 • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
 • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Het skelet; soorten gewrichten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: Juni 2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Skelet
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!