Spieren; kracht-snelheidsrelatie en kracht-lengterelatie

De kracht die een skeletspier kan ontwikkelen is afhankelijk van de spiervezeltypen (type 1, 2A en 2B) waar deze spier uit bestaat en de spierarchitectuur. De snelheid (kracht-snelheidsrelatie) waarmee een spier verkort en de spierlengte (kracht-lengterelatie) hebben echter ook een belangrijke invloed op de hoeveelheid kracht die een skeletspier kan ontwikkelen. Wanneer de snelheid van een concentrische contractie toeneemt, kan de skeletspier steeds minder kracht ontwikkelen. Ook zal de spier minder kracht kunnen ontwikkelen, wanneer de spierlengte ver buiten de optimumlengte van deze spier ligt.

Kracht-snelheidsrelatie van skeletspieren

De kracht die een skeletspier kan ontwikkelen is een functie van de snelheid waarmee deze zelfde skeletspier verkort. Anders beschreven wanneer een skeletspier snel verkort, kan deze skeletspier weinig kracht genereren. Het tegenovergestelde is ook waar; wanneer de skeletspier veel kracht moet genereren, zal de snelheid van verkorten laag zijn. Met een praktisch voorbeeld wordt de kracht-snelheidsrelatie nog duidelijker: wanneer je een zware last van de grond moet optillen, neemt dit veel tijd in beslag. Wanneer je een lichte last van de grond moet optillen, neemt dit weinig tijd in beslag.

Bij het bestuderen van de kracht-snelheidsrelatie van skeletspieren is het belangrijk aandacht te hebben voor het feit dat de kracht die een skeletspier kan ontwikkelen, afneemt wanneer de snelheid van verkorten toeneemt. Wanneer de snelheid van verlengen van een skeletspier toeneemt, kan de skeletspier echter meer kracht ontwikkelen. Anders beschreven; bij een snelle concentrische contractie kan weinig kracht gegenereerd worden. Bij een snelle excentrische contractie kan veel kracht gegenereerd worden. Met een praktisch voorbeeld wordt dit wellicht duidelijker; wanneer je vanuit stand op een tafel van bijvoorbeeld 120 centimeter moet springen (concentrische contractie), kost dit meer moeite dan jezelf opvangen (excentrische contractie) als je van diezelfde tafel afspringt.

Fysiologische basis van de kracht-snelheidsrelatie van skeletspieren

De spier kan meer kracht genereren bij een langzame concentrische contractie, omdat bij die contractievorm er in het sarcomeer meer myosine-crossbridges gevormd kunnen worden.

Ook kan de spier bij een snelle excentrische contractie meer kracht genereren, omdat bij een excentrische contractie de myosinekoppen alleen meer een myosine-crossbridge hoeven te vormen, maar niet hoeven om te klappen. Voor het omklappen van de myosinekop is energie in de vorm van ATP nodig. De snelheid waarmee deze energie gevormd kan worden, bepaalt bij een concentrische contractie de kracht die gegenereerd kan worden. Het myosinefilament hoeft bij verlenging van het sarcomeer alleen het actinefilament af te remmen en hiervoor is veel minder energie nodig. Er is dus veel minder energie in de vorm van ATP nodig.

Kracht-lengterelatie van spieren

De kracht die een skeletspier kan ontwikkelen bij een isometrische contractie is een functie van de spierlengte, of beter gezegd de lengte van de sarcomeren van die skeletspier. Het sarcomeer kan een lengte hebben tussen de 1,5 en 3,5 micrometer.

Bij een lengte van 1,5 micrometer zijn de actinefilamenten voorbij de myosinefilamenten geschoven. Er kunnen dan bijna geen nieuwe myosine-crossbridges gevormd worden en de spier kan weinig kracht leveren.

Bij een lengte van 3,5 micrometer is er bijna geen overlap tussen de actine- en myosinefilamenten en er kunnen geen myosine-crossbridges gevormd worden en de spier kan weinig kracht genereren.

Bij een lengte van tussen de 80 en 120% van de rustende spierlengte (ongeveer 2,2 micrometer) kan het sarcomeer steeds nieuwe myosine-crossbridges vormen, omdat de overlap tussen myosine- en actinefilamenten ideaal is. De skeletspier kan bij deze sarcomeerlengte de meeste kracht leveren.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spierlengte en excitatie-contractie koppelingWellicht heb je ooit ervaren dat je spieren in een bepaalde positie meer kracht kunnen ontwikkelen dan in een andere pos…
Spieren van groot naar kleinSpieren bestaan er in vele verschillende soorten en maten. Sommige spieren zijn maar enkele millimeters groot, zoals de…
Spieren; werking van skeletspieren (contracties)Het commando om een skeletspier te laten contraheren (samentrekken) is meestal afkomstig van de cortex (hersenschors) va…
Spierweefsel en spiercontractieSpierweefsel en spiercontractieSpierweefsel kan contraheren (samentrekken) dankzij de interactie tussen myosine en actine. Bij contractie schuift myosi…

Zenuwstelsel; overzicht van het zenuwstelselHet zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in het handhaven van de homeostase van het lichaam. Het zenuwstelsel ontvang…
Spieren; hefbomen en krachtDe skeletspieren van het spierstelsel en de beenderen van het skelet zorgen ervoor dat het lichaam in staat is om gewich…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Spieren; kracht-snelheidsrelatie en kracht-lengterelatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 25-06-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Spieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!