Veelvoorkomende reflexen bij de baby

Veelvoorkomende reflexen bij de baby Een baby kent, net als een volwassene, diverse reflexen. De belangrijkste reflexen bij de baby zijn de Moro-reflex, de assymetrische tonische nekreflex, de grijpreflex, het optrekken aan de handen, de rooting reflex, de zuigreflex en de tactiele opzetreflex en loopreflex. Deze reflexen zijn uniek voor de babyleeftijd en verdwijnen doorgaans enkele maanden na de geboorte weer. De reflexen worden vaak getest bij de kinderarts of op het consultatiebureau om te onderzoeken of de ontwikkeling van het kind normaal verloopt.

Veelvoorkomende reflexen bij baby's

Met een reflex wordt een heel snelle en onwillekeurige reactie van het menselijk lichaam op een prikkel bedoeld. Het volwassen lichaam kent diverse reflexen. Zo ontstaat er een plotselinge rek van een spier in de knie wanneer je een tik met een speciale reflexhamer op een bepaald punt onder de knie geeft. Deze beweging kun je niet tegenhouden, ook al doe je je best. Pasgeborenen hebben een aantal reflexen die volwassen ook hebben en kennen daarnaast een aantal reflexen die in de loop van hun ontwikkeling weer verdwijnen. Dit komt door de ontwikkeling van de hersenen. Veel reflexen vormen als het ware een voorbereiding op 'het echte werk', zoals de grijpreflex en de loopreflex. Deze reflexen verdwijnen daarom weer zodra het kind een volgend ontwikkeling stadium bereikt heeft. Er zijn een aantal veelvoorkomende reflexen bij baby's te beschrijven. Deze babyreflexen worden vaak bij het consultatiebureau of de kinderarts standaard gecontroleerd om te bekijken of de ontwikkeling van de baby normaal verloopt.

Moro-reflex

Deze reflex is bij iedere pasgeborene aanwezig en verdwijnt meestal geleidelijk aan wanneer de baby de derde levensmaand gepasseerd is. De Moro-reflex kan je opwekken door het hoofd van de baby onverwacht enkele centimeters te laten zakken terwijl je de baby in rugligging op je handen draagt. De baby zal als het goed is een soort schrikreactie laten zien, het zal de armen en vingers strekken en spreiden, waarna het de armen buigt en naar voren zwaait.

Assymetrische tonische nekreflex

Wanneer je het hoofd va de baby naar links draait, zal het de linkerarm strekken, en tegelijkertijd de rechterarm buigen en vice versa.

De grijpreflex

Wat oudere baby's kunnen je handen soms ferm vastpakken en vastknijpen. De eerste twee à drie maanden is er nog sprake van een grijpreflex. Deze kun je opwekken door je pink in de handjes van de baby te duwen, waarna deze de handjes stevig dicht zal knijpen. Na twee à drie maanden zal de baby meer gericht gaan grijpen en zo de motorische ontwikkeling en spieren en pezen in de hand trainen.

Optrekken aan de handen

Op het moment dat je een pasgeboren baby aan de handen omhoog trekt, zal deze de armen buigen. De baby trekt zich als het ware actief aan je armen op.

Rooting reflex en zuigreflex

De rooting reflex en de zuigreflex zijn twee reflexen die nauw met elkaar verbonden zijn. Op het moment dat je de wang van een pasgeborene aanraakt met je vinger, zal de baby zijn of haar hoofd naar de vinger toedraaien, de mond openen en de lippen om je vinger heen sluiten. Dit is de rooting reflex. Vervolgens zal de baby op de vinger gaan zuigen, waarbij het eveneens kauw- en slikbewegingen zal maken. Dit is de zuigreflex. Kinderen met neurologische afwijkingen of kinderen die te vroeg geboren zijn laten nogal eens een gebrek aan deze belangrijke reflexen zien omdat deze lichaamsfuncties nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Tactiele opzetreflex en loopreflex

Op het moment dat je de baby vasthoudt en zijn of haar voeten in verticale positie tegen de tafelrand neerzet, zal de baby de beentjes optrekken en op de tafel zetten. Wanneer je de baby vervolgens met de voetjes op de tafeloppervlakte zet, zal deze loopbewegingen gaan maken. Deze loopreflex verdwijnt na ongeveer drie maanden, maar komt enkele maanden daarna weer terug als een echte, zelf aangestuurde loopbeweging. Dit optrekken aan de handen is als het ware een generale repetitie voor het latere loopwerk.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van de babyDe baby is in zijn eerste maanden hulpeloos en afhankelijk van anderen. Hoe ontwikkelt de baby zich? Een kijk op alle on…
Reflexen en reflexboog: kniepeesreflexReflexen en reflexboog: kniepeesreflexEen actie die door het centrale en perifere zenuwstelsel automatisch wordt uitgevoerd, maar waar de wil geen invloed op…
Pasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerkenPasgeboren baby: zintuiglijke en andere kenmerkenAls je baby wordt geboren, dan is hij heel klein en lijken zijn mogelijkheden heel erg beperkt. Toch zijn er al heel wat…
Blijvende geboortereflexen bij kinderen en volwassenenBlijvende geboortereflexen bij kinderen en volwassenenWat zijn geboortereflexen? Reflexen zijn onvermijdelijke reacties die getriggerd worden door bepaalde prikkels die in he…

Slaapproblemen bij kinderen: in- en doorslaapproblemenSlaapproblemen bij kinderen: in- en doorslaapproblemenSlaapproblemen bij kinderen komen vaak voor. In- en doorslaapproblemen bij het kind wordt ook wel insomnie genoemd. Inso…
De ziekte van Perthes, wat is dat nu weer?Een kind wat opeens klaagt over zere knieën, mank gaat lopen, last krijgt met spelen? Het is heel belangrijk om deze kla…
Bronnen en referenties
  • Verhulst, F. C. (2008). De ontwikkeling van het kind
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.