Zenuwstelsel; tractus spinoreticularis

De tractus spinoreticularis is de oudste somatosensorische tractus. Beloop van de tractus spinoreticularis lijkt voor een deel op het beloop van de tractus spinothalamicus. Een deel van de zenuwvezels van de tractus spinoreticularis kruist echter niet naar de andere zijde van het ruggenmerg. De axonen van de tractus spinoreticularis synapteren in de formatio reticularis. De formatio reticularis zit voor een bevindt zich in de pons en medulla van de hersenstam.

Verloop van de tractus spinospinoreticularis

De eerste neuronen van de tractus spinoraticularis liggen in de dorsale ganglia. De axonen van dit eerste neuron dalen vaak een, of twee segmenten voordat zij synpateren op het tweede neuron in de achterhoorn van het ruggenmerg. De axonen van deze tweede neuronen lopen naar het derde neuron wat in de formatio reticularis van de hersenstam ligt.
Ongeveer de helft van de axonen van het tweede neuron van de tractus spinoreticularis kruisen op segmentale niveaus naar de andere zijde van het ruggenmerg. Wanneer de axonen zijn gekruist, stijgen de axonen op in de anterolaterale zijde van het ruggenmerg.
De andere helft van de axonen van het tweede neuron blijven aan dezelfde zijde van het ruggenmerg (ipsilateraal).
Vanuit de formatio reticularis lopen er axonen naar het limbische systeem en de cerebrale cortex.

Functie van de tractus spinoreticularis

De tractus spinoreticularis eindigt uiteindelijk in de formatio reticularis. De formatio reticularis bevindt zich in de pons en medulla van de hersenstam. De formatio reticularis is evolutionair gezien een van de oudste onderdelen van het zenuwstelsel en bestaat uit een aantal neurale netwerken die sterk met elkaar verbonden zijn.
Zo reguleert een neuraal netwerk de hartslagfrequentie en een ander neuraal netwerk de ademhalingsfrequentie. Van deze sterke onderlinge verbindingen van neurale netwerken in de formatio reticularis kan gebruik worden gemaakt. Door bijvoorbeeld bewust rustiger te ademen, zal ook de hartfrequentie kunnen dalen.
Hieronder staan de belangrijkste functies van de formatio reticularis opgesomd:

Beïnvloeding van het slaap-waakritme

De formatio reticularis beïnvloedt het slaap-waakritme doordat het aftakkingen heeft naar de thalamus en cerebrale cortex. De formatio reticularis kan ervoor zorgen dat deze hersengebieden gestimuleerd, danwel gedempt worden en men dus alerter, danwel slaperig wordt.

Filtering van impulsen

De formatio reticularis heeft een belangrijke functie in de filtering van impulsen. De formatio reticularis zorgt ervoor dat relevante impulsen worden doorgeschakeld.

Beïnvloeding van de ademhaling, hartslagfrequentie en hartslagvolume

De formatio reticularis bevat neurale netwerken (kernen genoemd) die de werking van het hart en de ademhaling beïnvloeden

Beïnvloeding van pijnbeleving

De formatio reticularis kan de pijnbeleving beïnvloeden doordat het pijnsignalen meer, of minder doorschakelt. Wanneer bijvoorbeeld gelijktijdig met het ontvangen van pijnimpulsen door de formatio reticularis er ook strijkingen, of massage van het pijngebied plaatsvindt, worden er minder pijnsignalen naar de cerebrale cortex doorgestuurd. Dit fenomeen is ontdekt door Melzack en Wall en wordt daarom de pijntheorie (of Gate theory) van Melzack en Wall genoemd. Verder heeft de formatio reticularis een aantal dalende pijndempende zenuwbanen.

Beïnvloeding van de motoriek

De formatio reticularis schakelt verschillende zenuwbanen door die de motoriek beïnvloeden. Zo lopen er zenuwbanen van het evenwichtsorgaan en grote hersenen via de formatio reticularis naar het cerebellum. Ook impulsen van de ogen lopen eerst via de formatio reticularis naar andere hersengebieden. Doordat er veel zenuwbanen eerst via de formatio reticularis lopen, kan de formatio reticularis bepalen welke impulsen wel en niet relevant zijn.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zenuwstelsel: pijn, hoofdpijn en temperatuurszinPijn is bedoeld om het lichaam te beschermen tegen (verdere) weefselschade. Snelle pijn wordt binnen 0,1 seconde gevoeld…
Zenuwstelsel: somatisch gevoel: algemene organisatieHet somatische gevoel kan verdeeld worden in drie grote groepen: mechanoreceptie (tastwaarneming en waarneming van het l…
Zenuwstelsel: sensorische receptorenEr bestaan vijf typen sensorische receptoren. Mechanoreceptoren merken vervorming van de receptor of weefsel op. Thermor…
Het perifere zenuwstelsel (PZS) onderdelen en neuronenHet zenuwstelsel bestaat uit een centraal gelegen deel en een perifeer gelegen deel. Het centrale zenuwstelsel bestaat u…

Zintuigen; de verschillende zintuigenMet de zintuigen wordt informatie vergaard over de omgeving om ons heen (externe milieu), maar ook informatie in het lic…
De anatomie van de schildklierDe anatomie van de schildklierDe schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich in de hals bevindt, ter hoogte van het strottenhoofd. Het is een kle…
Bronnen en referenties
  • JE. Hall, 2013, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc
  • GA Thibodeau, Patton KT 2012, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2012, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Zenuwstelsel; tractus spinoreticularis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: Augustus 2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Neurologie
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!