InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > Het hart is een efficiënte spier

Het hart is een efficiënte spier

Het hart voorziet 24 uur per dag een leven lang de weefsels van het noodzakelijke bloed. Het hart voorziet de weefsels van bloed door het bloed rond te pompen. Om het bloed rond te pompen, moet de hartspier samentrekken. Om te kunnen samentrekken heeft de hartspier energie nodig. Het hart heeft echter maar een klein beetje energie nodig om het bloed rond te kunnen pompen. In rust gebruikt het hart ongeveer 1,6% van het totale caloriegebruik en bij zeer zware inspanning nog geen 1% van het totale caloriegebruik. Dit betekent dat het hart een zeer efficiënt orgaan is. Het hart produceert de energie die het nodig heeft door brandstoffen te verbranden. Het hart kan bijna alle brandstoffen die in het lichaam voorkomen, verbranden. Het hart is bijzonder goed in het verbranden van lactaat.

Het cardiovasculaire product; werkvermogen van het hart

In rust is het werkvermogen van hart ongeveer 1,3 Watt. Bij maximale inspanning is het werkvermogen van het hart ongeveer 3 Watt, terwijl het totale vermogen wat lichaam bij zware arbeid wel 500 Watt kan zijn bij goed getrainde zeer fitte mensen. Dit betekent dat het hart zeer efficiënt werkt. Het kan met een klein vermogen heel erg goed de weefsels van het noodzakelijke bloed voorzien.
Het werkvermogen van het hart wordt vaak uitgedrukt met het cardiovasculaire product. Het cardiovasculaire product is het product van de systolische bloeddruk (systolic blood pressure; SBP) en hartslagfrequentie (HF). In formulevorm is dat:
  • Cardiovasculaire product= SBP X HF
Het cardiovasculaire product wordt in het Engels ook wel Rate-Pressure Product genoemd en geeft een schatting van het werkvermogen en zuurstofgebruik van het hart.
In rust is het cardiovasculaire product ongeveer 6000. Bij maximale inspanning kan het cardiovasculaire product wel 40000, of meer worden.

Brandstoffen van het hart

Aerobe en anaerobe energiesystemen

Het lichaam kan op verschillende energie vrijmaken om te kunnen functioneren. Het lichaam kan met, of zonder zuurstof energie (AdenosineTrifosfaat; ATP) vrijmaken. ATP-productie zonder zuurstof verloopt via anaerobe energiesystemen. ATP-productie met zuurstof verloopt via aerobe energiesystemen. Uiteindelijk wordt ruim 95% van alle ATP die het lichaam nodig heeft aeroob geproduceerd.

Het hart levert aeroob energie

Het hart is ontzettend goed in staat om aeroob energie vrij te maken. Dit komt omdat de hartspier ontzettend veel mitochondriën bevat. De mitochondrie is de energiecentrale van de cel die met zuurstof ATP produceert. Een weefsel dat veel mitochondriën bevat, kan dus ontzettend goed aeroob ATP produceren. Daarnaast is de hartspier ontzettend goed doorbloed. Dit betekent dat het hart veel zuurstof aangeboden krijgt.

Het hart is een allesbrander

Het hart kan beschouwd worden als een allesbrander. Het hart kan alle brandstoffen in het lichaam verbranden. De verschillende brandstoffen die het hart kan verbranden, zijn vetten, koolhydraten en lactaat. Welke brandstoffen het hart verbrand, is afhankelijk van wat het lichaam aan het doen is en welke brandstoffen voorhanden zijn.
Vlak na een koolhydraatrijke maaltijd zal het lichaam met name glucose verbranden. In rust zal het hart met name vet verbranden. Bij inspanning van matige intensiteit zal het hart 33% vet, 33% koolhydraten en 33% lactaat verbranden. Bij zeer zware inspanning zal het hart 65% van de energie halen uit lactaatverbranding.
Dat het hart zo goed lactaat kan verbranden, is ontzettend gunstig. Dit betekent namelijk dat het hart veel lactaat wegwerkt wat de spieren produceren. De spieren produceren veel lactaat als zij anaeroob functioneren. Hierbij treedt verzuring op als het lactaat niet wordt weggewerkt. Doordat het hart lactaat wegwerkt bij zeer zware inspanning zullen de spieren minder snel verzuren en kunnen langer doorgaan met zware inspanning leveren.

Lees verder

© 2015 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
De functie van het hartDe functie van het hartHet hart van een volwassen persoon slaat circa tachtig keer per minuut. Het hart van een kind klopt circa honderd keer p…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Overslaan van het hartOverslaan van het hartHet overslaan van het hart komt bij iedereen, jong en oud, wel eens voor. Vaak is er geen enkele reden tot paniek, maar…
Spreekwoorden en gezegden met hartSpreekwoorden en gezegden met hartIn veel spreekwoorden en gezegden komt de naam van een symbool voor. Een symbool met een wereldwijde betekenis is het ha…
Bronnen en referenties
  • William D. McArdle, Victor L. Katch, & Frank I. Katch (2014) Exercise Physiology, Nutrition, Energy, and Human Performance, LWW Philadelphia

Reageer op het artikel "Het hart is een efficiënte spier"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Het hart
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!