InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > Factoren die de bloedsomloop bij sporten veranderen

Factoren die de bloedsomloop bij sporten veranderen

In de hersenstam in de ventrolaterale medulla ligt het regelcentrum van de bloedsomloop. Dit regelcentrum kan de bloeddruk verhogen, of verlagen en de hartslagfrequentie verhogen, of verlagen. Ook zorgt dit regelcentrum voor vasoconstrictie (vernauwing van bloedvaten), of vasodilatatie (verwijding van bloedvaten) in bepaalde gebieden van het lichaam. Het regelcentrum van de bloedsomloop reguleert de bloedsomloop op basis van informatie die het krijgt uit verschillende delen van het lichaam. Zo zorgt informatie uit de grote hersenen al voor aanvang van sporten via het regelcentrum voor een verhoging van de hartslag en herverdeling van bloed. Ook zorgt het regelcentrum voor verwijding van bloedvaten in actieve spieren en vernauwing van bloedvaten in passieve weefsels. Deze verwijding en vernauwing van bloedvaten komt ook tot stand door lokale weefselfactoren.

De grote hersenen veranderen de bloedsomloop voor aanvang van sporten

De grote hersenen veranderen de bloedsomloop voor aanvang van sporten. Dit wordt feedforward informatie genoemd. Via het regelcentrum van de bloedsomloop in de ventrolaterale medulla in de hersenstam. Het regelcentrum verlaagt de invloed van het parasympstische deel van het autonome zenuwstelsel en verhoogt de invloed van het sympatische deel van het autonome zenuwstelsel. Hierdoor neemt de hartslagfrequentie, slagvolume en slagkracht van het hart al voor aanvang van sporten toe.
Door aan sporten te denken, verandert de bloedsomloop al. Op deze manier anticipeert het lichaam al op de inspanning die gaat komen. Het blijkt dat bij zeer goed getrainde mensen het lichaam al meer anticipeert op de inspanning die gaat komen. Bij goed getrainde mensen gaat de hartslag en bloeddruk al meer omhoog voor aanvang van sporten, dan bij ongetrainde mensen.

De intensiteit van sporten heeft invloed op de herverdeling van bloed

De spieren hebben tijdens sporten meer energie nodig om samen te trekken. Deze energie kunnen de spieren voor een groot deel halen uit het verbranden van vetten en koolhydraten. Voor deze vetverbranding en koolhydraatverbranding hebben de spieren zuurstof nodig. De bloedsomloop levert de benodigde zuurstof.
Wanneer de intensiteit van sporten hebben de spieren meer zuurstof nodig en zal de bloedsomloop in de actieve spieren toe moeten nemen. Hoe zwaarder het sporten wordt des te meer zullen de bloedvaten in de spieren verwijden. Aangezien de hoeveelheid bloed in het lichaam ook tijdens sporten gelijk blijft, moeten in andere delen van het lichaam (vaak het spijsverteringsstelsel) de bloedvaten vernauwen. Op deze manier komt er bloed (veneuze reserve) vrij ten behoeve van de actieve spieren. Ook blijft de bloeddruk op peil als sommige bloedvaten tijdens sporten vernauwen en andere spieren verwijden.

Lokale factoren in de spieren verwijden ook de bloedvaten tijdens sporten

Tijdens sporten komen er in de actieve spieren stoffen door de verhoogde spierstofwisseling vrij die de bloedvaten doen verwijden. Deze verwijding van bloedvaten zorgt voor een grotere bloeddoorstroming door de actieve spieren. Door deze bloedvatverwijding krijgen de actieve spieren voldoende bloed en dus zuurstof om energie vrij te maken door vetten en koolhydraten te verbranden. Deze energie is nodig voor de spieren om samen te trekken.
In de inactieve weefsels komen er geen stoffen die de bloedvaten verwijden. Omdat echter de bloeddruk gehandhaaft moet worden en de hoeveelheid bloed tijdens inspanning niet toeneemt, zullen de bloedvaten in de inactieve weefsels vernauwen. Deze bloedvatvernauwing is niet zo heftig dat het weefsel niet meer kan functioneren en af zou sterven, maar wel zodanig dat de activiteit van het weefsel op een lager pitje draait.
Tijdens sporten zullen de bloedvaten van de actieve spieren bijvoorbeeld verwijden en de bloedvaten van het spijsverteringsstelsel vernauwen. Om deze reden is het niet verstandig om een zware maaltijd voor zware inspanning te eten. De spijsvertering tijdens zware inspanning wordt namelijk verlaagd omdat er minder bloed naar het spijsverteringsstelsel stroomt ten behoeve van een toegenomen bloedsomloop door de actieve spieren.

Lees verder

© 2015 - 2018 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Sporten: hoeveel is genoeg?Dat sporten gezond is weet iedereen. Een minimum aan sport wordt door iedereen aangeraden om een fit en gezond lichaam t…
11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Bronnen en referenties
  • William D. McArdle, Victor L. Katch, & Frank I. Katch (2014) Exercise Physiology, Nutrition, Energy, and Human Performance, LWW Philadelphia

Reageer op het artikel "Factoren die de bloedsomloop bij sporten veranderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 31-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: De bloedsomloop (circulatie)
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!