Het menselijk brein: hoe werken onze hersenen?

Het menselijk brein: hoe werken onze hersenen? Het menselijk brein verschilt aanzienlijk van de hersenen van alle andere dieren. Het kan allerlei dingen die voor dierenhersenen veel te moeilijk zijn of ondenkbaar. Bijvoorbeeld praten, lastige vragen oplossen (zoals hoe hersenen werken) en plannen maken voor de toekomst. Het voornaamste verschil met dieren is het vermogen dat mensen hebben om gedachten, emoties en ideeën aan anderen mee te delen.

De werking van de hersenen

Onder de hersenvliezen liggen de hersenen die we kunnen onderverdelen in de grote hersenen, de hersenstam en de kleine hersenen. De grote hersenen worden gevormd door twee gelijkvormige hersenhelften die onder meer door een balk met elkaar verbonden zijn. Door middel van twee stelen zijn de grote hersenen verbonden met de hersenstam.
De hersenen nemen slechts 2 procent van ons lichaamsgewicht in beslag, maar verbruiken maar liefst 20 procent van alle zuurstof die we opnemen en zelfs 30 procent van de energie die we tot onze beschikking hebben.

De grote hersenen

Elk deel van de grote hersenen zijn weer in vier gedeelten te onderscheiden:
  • Voorhoofdskwab
  • Zijkwab
  • Slaapkwab
  • Achterhoofdskwab

Beweging

De motorische centra liggen even voor de centrale groef die de voorhoofdskwab van de zijkwab onderscheidt. Deze motorische centra zorgen voor de prikkeling van bijvoorbeeld de bewegingsspieren in de tegenovergestelde lichaamshelft. Dus het motorische deel van de grote hersenen aan de linkerkant regelt de functies aan de rechterkant van het lichaam.

Voelen

Achter de centrale groef vinden we de centra die tot taak hebben om de gevoelsprikkels op te vangen en te verwerken. De centra voor reuk, smaak, gehoor- en gezichtsprikkels hebben net als de centra voor spraak en schrijven een vaste plaats.
In de hersenstam vinden we het grootste centrale schakelstation voor het verwerken van de binnenkomende signalen uit de hersenschors. Hier zit ook het regelcentrum voor de seksuele functie en voor de geslachtsrijpheid.

Denken

Onze hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 100 miljard neuronen (zenuwcellen). De neuronen staan met elkaar in verbinding. Iedere neuron kan met ongeveer 5.000 andere neuronen verbinding maken. De verbindingen worden gelegd via de uitlopers van de neuronen, de dendrieten. Niet het aantal neuronen bepaald ons denkvermogen, maar meer het aantal dendrieten. De dendrieten kunnen tot op hoge leeftijd worden aangemaakt. De informatie die we via onze zintuigen ontvangen wordt verwerkt via het kort sensorische geheugen en het korte termijn geheugen en wordt daar van overbodige informatie ontdaan.Vervolgens gaat deze gefilterde informatie naar het lange termijn geheugen.Met de opgeslagen informatie kunnen wij oneindig veel voorstellingen maken. Het toepassen van deze beschikbare informatie noemen we denken.

De hersenen van Albert Einstein

Einstein had eigenlijk nogal gewone hersenen, maar er was wel iets bijzonders mee: het hersengebied dat verantwoordelijk is voor wiskunde en het besef van ruimte en tijd was veel verder ontwikkeld dan normaal. Daardoor waren Einsteins hersenen 15% breder dan de gemiddelde mens. Ook een bijzonderheid was dat de groef in het midden van de hersenen halverwege ophield. Mogelijk waren daardoor meer neuronen met elkaar verbonden en werkten ze beter samen.
© 2011 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…
Fitness voor je breinFitness voor je breinWe doen van alles om ons lichaam fit te houden. Zo letten we erg op onze voeding en ons gewicht. Gek genoeg vinden we de…

Waarom zijn sommige mensen linkshandig?Michelangelo schilderde met links en ook Newton had een voorkeur voor zijn linkerhand. De lijst van beroemde linkshandig…
Botontkalking door geneesmiddelen: het is te voorkomenBotontkalking door geneesmiddelen: het is te voorkomenBotontkalking door medicijngebruik komt veel voor. Per jaar belandden zo’n 80.000 mensen op de eerste hulp omdat ze iets…
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.