Het anterieure motoneuron (motorische zenuwcel)

De zenuwcel ligt in het voorste deel van het ruggenmerg (voorhoorn). Het motoneuron bestaat uit korte dendrieten die impulsen naar het cellichaam (soma) geleiden. Via het axon worden de impulsen vanuit het soma naar de spieren geleid. Het motorische neuron tezamen met de spiervezels die het innerveert, wordt een motor-unit, of motorische eenheid genoemd. Het motorische neuron van de voorhoorn is een grote zenuwcel met een dik axon. Het axon wordt omhuld door een dikke myelineschede die door Schwanncellen wordt gemaakt. Dit heeft als gevolg dat deze zenuwcel zeer snel impulsen kan verzenden richting de spieren. Over het axon wordt het impuls als elektrisch signaal verzonden. Op het uiteinde van het axon (terminale axon) wordt het elektrisch signaal omgezet in een chemisch signaal in de vorm van de neurotransmitter acetylcholine. Acetylcholine zorgt voor een reeks veranderingen in de spier die uiteindelijk voor spiercontractie zorgen.

Bouw van het anterieure motoneuron

Het anterieure motoneuron ligt in het anterieure (voorste) deel van het ruggenmerg en bestaat globaal uit een cellichaam, dendrieten en een lange uitloper (axon). Elk van deze onderdelen worden beschreven. Vervolgens worden nog andere onderdelen van de anterieure motoneuron beschreven. Het anterieure motoneuron samen met de spiervezels die het innerveert, wordt een motor-unit, of motorische eenheid genoemd.

Cellichaam (soma)

Het cellichaam wordt ook wel soma genoemd. In het cellichaam bevindt zich de celkern van de zenuwcel. Door de celkern worden elektrische signalen gemaakt, neurotransmitters (acetylcholine in het geval van de anterieure motoneuron) en worden eiwitten gemaakt die de motorische zenuwcel in stand houden.

Dendrieten

De dendrieten van de motorische zenuwcel zijn korte uitlopers die impulsen zenden richting het soma.

Axon

Het axon van de motorische zenuwcel is de langste uitloper. Het axon zendt impulsen vanuit het soma richting de spieren. Het terminale axon is het uiteinde van het axon. In het terminale axon liggen in blaasjes (vesikels) de neurotransmitter acetylcholine opgeslagen.

Schwanncellen en myelineschede

De axonen van de motorische zenuw liggen grotendeels in het perifere zenuwstelsel. De axonen van motorische zenuwen kunnen omhuld worden door een myelineschede. Deze myelineschede wordt aangemaakt door Schwanncellen. Deze Schwanncellen vormen een klein stukje van de myelineschede die elke keer wordt ingesnoerd. Deze insnoeringen worden insnoeringen van Ranvier genoemd. Tussen twee insnoeringen ligt telkens een Schwanncel. Deze insnoeringen van Ranvier zorgen ervoor dat het elektrisch signaal zeer snel over het axon vervoerd wordt.
Hoe dikker het axon en myelineschede des te hoger de geleidingssnelheid van de zenuwcel.

Neurilemma

Het neurilemma ligt om het buitenste deel van de zenuwcel. Het neurilemma is het celmembraan van de zenuwcel.

Functie van het anterieure motoneuron

Het anterieure motoneuron is een van de grotere neuronen van het zenuwstelsel. Het anterieure motoneuron is een efferent neuron. Dit betekent dat het motoneuron impulsen zendt vanuit het centrale zenuwstelsel richting de spieren.
Het motoneuron kan door zijn grote cellichaam (soma) snelle en sterke impulsen verzenden. Deze impulsen worden met grote snelheid (70 tot 120 meter per seconde) over de langste uitloper (axon) naar de spieren verzonden. Het signaal wordt over de uitloper van de zenuw als elektrisch signaal verzonden. Bij het uiteinde van de axon (terminale axon) zorgt het elektrisch signaal voor het vrijkomen van de neurotransmitter acetylcholine (ACh). ACh komt vrij in de neuromusculaire spleet en hecht aan receptoren van het sarcolemma (celmembraan van de spiercel).
ACh zorgt voor een reeks van chemische veranderingen in de spier die uiteindelijk leiden tot een spiercontractie (spiersamentrekking).

Input en output van de motorische zenuwcel

De motorische zenuwcel genereert pas output in de vorm van impulsen als het input krijgt. De motorische zenuwcel kan input krijgen vanuit sensorische neuronen in de achterhoorn van het ruggenmerg. Dit is het geval bij reflexen. Bij reflexen is er een direct contact tussen het sensorische en motorische deel van het zenuwstelsel.
Ook kan de motorische zenuw input krijgen vanuit hogere motorische hersencentra van de grote hersenen en vanuit schakelneuronen (interneuronen).

Lees verder

© 2015 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Innervatie, aansturing van spierenSkeletspieren (later aangeduid als spieren), ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd, zijn vastgehecht aan verschillende…
Neuromusculaire overgang; overgang tussen zenuwen en spierenDe skeletspieren, oftewel dwarsgestreepte spieren staan onder invloed van de wil. Dit betekent dat wij bewust onze skele…
Impulsgeleiding en de bouw van het zenuwstelselHet zenuwstelsel is erg belangrijk in ons lichaam, het stuurt en coördineert alle handelingen. Zonder zenuwstelsel zijn…
Proprioreceptoren soorten en hun functieProprioreceptoren zijn de sensorische receptoren in spieren, pezen en gewrichten. Proprioreceptoren verschaffen het cent…

Vermoeidheid van spieren tegengaanVermoeidheid van spieren is het onvermogen van de spier om na een bepaalde tijd hetzelfde vermogen te kunnen leveren. Sp…
Wat zijn reflexen?Normaliter worden de bewegingen van onze skeletspieren (later als spieren aangeduid) aangestuurd vanuit de grote hersene…
Bronnen en referenties
  • William D. McArdle, Victor L. Katch, & Frank I. Katch (2014) Exercise Physiology, Nutrition, Energy, and Human Performance, LWW Philadelphia

Reageer op het artikel "Het anterieure motoneuron (motorische zenuwcel)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: November 2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!