Effecten van groeihormoon

Effecten van groeihormoon Krachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie van groeihormoon. Dit hormoon wordt in verband gebracht met verbeterde sportprestaties, meer spiermassa en andere positieve gezondheidseffecten. Het wordt zelfs ook wel het verjongingshormoon genoemd. Maar wat is groeihormoon nou precies en wat doet het in je lichaam?

Wat is groeihormoon?

Groeihormoon is, net als testosteron, een anabool hormoon. Dit betekent dat het de opbouw van eiwitten en spierweefsel stimuleert. Het wordt aangemaakt in de hypofyse, een belangrijke klier ter grootte van een erwt die onderaan de hersenen hangt. Groeihormoon is vooral belangrijk bij kinderen, omdat het de groei en ontwikkeling van diverse lichaamsweefsels stimuleert. Kinderen die een te kort aan groeihormoon hebben, zijn vaak een stuk kleiner dan andere kinderen.

Effecten van groeihormoon na training

Groeihormoon is dus vooral van belang bij de ontwikkeling van kinderen, maar speelt ook nog een grote rol als het lichaam uitgegroeid is. Het wordt door sporters soms gebruikt als doping, omdat het spierhypertrofie (groter worden van de spier) als gevolg heeft. Dit komt doordat groeihormoon de productie van een ander hormoon, namelijk insulin-like growth factor-1 (IGF-1) stimuleert. Dit hormoon wordt geproduceerd in de lever en stimuleert hypertrofie van de spiervezels. Door grote spiergroepen te trainen kun je dus de productie van groeihormoon en daardoor de groei van spiermassa stimuleren.

Andere positieve effecten van groeihormoon

Behalve het stimuleren van spierhypertrofie, heeft groeihormoon nog een aantal andere positieve gezondheidseffecten:
  • Groeihormoon vermindert het risico op osteoporose, doordat het de opname van calcium en de versteviging van botten stimuleert.
  • Het stimuleert de vetverbranding, door de verbranding van vetten te verhogen, terwijl de verbranding van koolhydraten geremd wordt.
  • Groeihormoon bevordert de vernieuwing van weefsels en stimuleert hierdoor bijvoorbeeld wondgenezingsprocessen
  • Groeihormoon kan een positief effect hebben op het functioneren van je afweersysteem
  • Productie van groeihormoon kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid

Stimulatie van groeihormoonproductie

Zoals eerder gezegd, kan het trainen van grote spiergroepen de productie van groeihormoon verhogen. Er zijn echter nog andere methoden, waarmee je de productie van groeihormoon kunt stimuleren:
  • Slaap voldoende. De productie van groeihormoon vindt voornamelijk plaats tijdens je slaap.
  • Eet voldoende eiwitrijk voedsel. Groeihormoon zelf, maar ook spierweefsel, bestaat uit eiwitten.
  • Doe zware intervaltraining, deze vorm van training kan net als krachttraining de productie van groeihormoon sterk verhogen.

Negatieve effecten van groeihormoon

Groeihormoon heeft vele positieve gezondheidseffecten, maar kan als het in te grote mate aanwezig is ook enkele negatieve gezondheidseffecten hebben. Een teveel aan groeihormoon kan onder andere leiden tot:
  • Insuline ongevoeligheid, met eventueel diabetes als gevolg
  • Het carpaal tunnel syndroom
  • Een te hoge bloeddruk

Lees verder

© 2014 - 2024 Mazzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de voordelen van krachttraining?Krachttraining is goed voor mannen en vrouwen. Veel onderzoeken tonen ook aan dat het meerdere voordelen heeft voor onze…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Wanneer we onszelf in de spiegel bekijken, kunnen sommige delen er eigenlijk best mee door. We hebben goede benen of bes…

Buikspieren trainen, dagelijkse workoutOm de buikspieren te trainen en een sixpack te vergaren zul je hard moeten werken. Snel spieren opbouwen kan niet! Door…
Olympische Winterspelen in Sotsji – OpeningsceremonieOlympische Winterspelen in Sotsji – OpeningsceremonieOp vrijdag 7 februari 2014 zijn de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji begonnen. Voorafgaand aan de wedstrij…
Bronnen en referenties
  • http://groeihormonen.net/wat-zijn-groeihormonen/
Mazzerd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.