Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijk

Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijk Multitasken is het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen zijn niet gemaakt voor multitasking. Wanneer je productief wilt werken kun je je aandacht beter bij één specifieke taak houden, en pas als die af is de focus verleggen naar de volgende actie. Op die manier kun je je concentratie optimaal gebruiken. Daarbij is het wel belangrijk om bewust om te gaan met onderbrekingen en zelf de regie te nemen wanneer je welke taak uitvoert. Wanneer mensen het druk hebben, besluiten ze vaak om meerdere dingen tegelijk te gaan doen: multitasking. In sommige gevallen gaat dat goed. Wanneer je één van twee taken (vrijwel) automatisch uit kunt voeren, kun je je aandacht aan de andere taak besteden. Echter, wanneer je aan twee of meer taken tegelijk aandacht probeert te besteden gaat het vaak mis. Je hersenen zijn tot veel in staat, maar het menselijk brein is er erg slecht in om dingen tegelijk te doen, of om taken steeds afwisselend uit te voeren. Je kunt je aandacht eigenlijk maar op één handeling tegelijk richten, en om je volle aandacht te kunnen gebruiken heb je ook nog enige tijd nodig. Telkens switchen tussen taken betekent dat je je aandacht steeds weer opnieuw moet richten en dus opnieuw op moet starten. Door multitasken gaat je productiviteit dan ook behoorlijk achteruit.

Je aandacht op één taak tegelijkertijd vestigen

Als je je taken met aandacht en concentratie uitvoert, lever je over het algemeen meer kwaliteit in minder tijd. Door je aandacht bewust richt op één handeling tegelijkertijd creëer je ook meer rust. Die rust zorgt er ook voor dat je onverwachte onderbrekingen beter aan kunt. Het loon dus om mutitasken tegen te gaan.

Je bewust worden van multitasken

Veel mensen doen meer aan multitasking dan ze zich beseffen. Heel vaak check je je e-mail, terwijl je eigenlijk met iets anders bezig bent. Ook maak je je misschien schuldig aan het toegeven aan gedachten die helemaal niet horen bij de taak waar je mee bezig bent. Dat leidt er dan toe dat je op internet informatie gaat zoeken of bij een collega langsloopt om iets te vragen. Vaak gaat dit om zaken die wel degelijk moeten gebeuren, maar die absoluut niet op dat moment uitgevoerd hoeven te worden. Het is beter om een korte aantekening te maken, of een actie toe te voegen aan je actielijst (door dingen op papier te zetten, verdwijnen ze uit je hoofd) en zo snel mogelijk weer met je volle concentratie verder te gaan met hetgeen waar je je aandacht bij hebt.

Ga bewust om met onderbrekingen

Onderbrekingen tijdens je werk zijn niet altijd te voorkomen. Maar de manier waarop je met onderbrekingen omgaat is wel helemaal aan jou. Bij elke onderbreking (een collega, een e-mail, telefoon, een vogeltje voor je raam) kun je je afvragen: moet ik hier aandacht aan besteden? en moet ik hier nú aandacht aan besteden? De meeste dingen kunnen ook tot later wachten. Uiteraard is het niet fijn voor je collega's wanneer je helemaal niet meer aanspreekbaar bent. Maar je mag best periodes voor jezelf nemen. Misschien is het verstandig om hiervoor vaste tijden op de dag aan te houden, zodat je collega's weten waar ze aan toe zijn.

Niet meer multitasken: zelf de regie nemen

Wanneer je aan het multitasken bent krijg je het gevoel dat je heel druk bezig bent, maar tegelijkertijd brengt het ook vaak een gevoel van onrust met zich mee. Je bent de controle kwijt over wat je doet. Een groot deel van de tijd ben je namelijk bezig met het schakelen tussen de verschillende bezigheden: je zet de zaken op een rijtje en probeert je aandacht ergens op te vestigen; wanneer je dat een tijdje hebt gedaan stap je over op een andere taak en focus je je aandacht daarop. In je hoofd wordt je als het ware heen en weer gesllingerd tussen het één en het ander. Door je heel bewust met één taak tegelijkertijd bezig te houden, neem je zelf weer de regie in handen. Jij bepaalt wat er gebeurt; ook wat er in je hoofd gebeurt. Wanneer er een switch nodig is naar een andere activiteit maak je die heel bewust op het moment dat het jou goed lijkt. Als dat moment nog niet is aangebroken, maak je hoogstens een korte aantekening, zodat je een waardevolle gedachte niet verliest. Vervolgens ga je met je aandacht terug naar waar je mee bezig was. Productief werken draait om controle, rust en aandacht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Op het moment dat je dit artikel leest, ben je misschien ook nog iets anders aan het doen. Misschien drink je een kop ko…
Mannen zijn beter in multitasking dan vrouwenMannen zijn beter in multitasking dan vrouwenEen krasse uitspraak, want algemeen wordt aangenomen dat vrouwen beter zijn in multitasking dan mannen. Vrouwen zouden v…
Niet meer multitasken, maar monotaskenNiet meer multitasken, maar monotaskenMultitasken is voor sommige mensen een soort ideaal, want degene die kan multitasken kan meer voor elkaar krijgen in dez…
De zin en onzin van ‘multitasken’De zin en onzin van ‘multitasken’Een relatief nieuw woord en past helemaal bij de hedendaagse maatschappij. We vinden het handig dat we meerdere dingen t…

Creativiteit: creatief waarnemen en creatief denkenCreativiteit: creatief waarnemen en creatief denkenCreatief denken komt neer op het doorbreken van bestaande patronen. Deze patronen helpen ons doorgaans om de wereld om o…
Zomertijd: hét moment om aan jezelf en je carrière te werkenZomertijd: hét moment om aan jezelf en je carrière te werkenDe zomer lijkt een 'dode' tijd voor je carrière, voor zelfontplooiing in je baan of werken aan een felbegeerde promotie.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SnapwireSnaps, Pixabay
  • Sanne Roemen (2010). 'Multitasken bestaat niet: Doe één ding tegelijk.' In Martijn Aslander et al. '150 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken.'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 12-03-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.