InfoNu.nl > Wetenschap > Anatomie > Werking van het hormoon calcitonine

Werking van het hormoon calcitonine

Calcitonine wordt geproduceerd door de parafolliculaire cellen (C-cellen) van de schildklier. PTH wordt geproduceerd wanneer de calciumconcentratie van het bloed daalt. PTH zorgt ervoor dat osteoclasten het bot gaan resorberen. Calcitonine wordt aan het bloed afgegeven wanneer de calciumconcentratie van het bloed stijgt. Calcium wordt dan vastgelegd in het bot. Calcitonine blijkt met name een effectief hormoon bij kinderen te zijn. Bij volwassenen is de werking van calcitonine minder evident.

Calcitonine

Calcium komt nooit als molecuul in het bloed voor. Calcium komt altijd als ion in het bloed voor. Voor de eenvoud moet de lezer calcium in deze tekst als calciumion lezen.

Calcitonine is een hormoon

Calcitonine is een hormoon met polypeptidestructuur dat door de polyfolliculaire cellen (of C-cellen) van de schildklier geproduceerd wordt. Een polypeptide is een soort kort eiwit; het bestaat uit aan elkaar gekoppelde aminozuren.

Functie van calcitonine

De belangrijkste functie van calcitonine is het verlagen van het calciumgehalte van het bloed. Een te hoog calciumgehalte van het bloed is zeer gevaarlijk. Bij een hoog calciumgehalte van het bloed kunnen de spieren niet meer goed functioneren. Het gevolg kan een hartstilstand, of ademstilstand zijn. Het hart is namelijk ook een spier en de ademhaling functioneert alleen goed als het middenrif (ook een spier) en de tussenribspieren goed functioneren. Calcitonine is een directe antagonist (tegenhanger) van het hormoon PTH dat de calciumconcentratie van het bloed doet laten stijgen. De doelorganen van calcitonine zijn:
  • Het skelet waar het de werking van de botresorberende osteoclasten inhibeert. Osteoclasten breken botweefsel af. Bij deze afbraak komt calcium vrij dat vervolgens aan het bloed wordt afgegeven. Het gevolg is dat de osteoclasten dus het calciumgehalte van het bloed verhogen.
  • Ook stimuleert het de calciumopname en inbouw van calcium in het skelet. Wanneer calcium uit het bloed wordt opgenomen en de beenderen wordt ingebouwd, daalt het calciumgehalte van het bloed.

Calcitonine is een anti-osteoporosehormoon

Calcitonine heeft dus een botsparend effect. Doordat calcitonine voor de opname van calcium uit het bloed door de beenderen zorgt, worden de beenderen sterker. Hierdoor neemt de kans op het krijgen van osteoporose af.

Een zeer hoge calciumconcentratie van het bloed (ongeveer 20% boven normaal) is een humorale (cel) stimulus voor het produceren van calcitonine door de schildklier. Een dalende calciumconcentratie van het bloed inhibeert (remt) de C-cel activiteit van de schildklier en wordt dan minder calcitonine gemaakt.

Calcitonine is een snelwerkend hormoon

Calcitonine reguleert de calciumconcentratie van het bloed zeer snel, maar op korte termijn. Calcitonine is zeer belangrijk tijdens de jeugd, wanneer het skelet snel groeit en de botten zeer snel in massa, grootte en vorm veranderen. Calcitonine is belangrijk voor een gezonde opbouw van beenderen bij kinderen. Bij volwassenen is de werking van calcitonine gering.

Andere hormonen die een effect op het skelet hebben

Parathormoon oftewel PTH speelt ook een belangrijke rol in de calciumconcentratie van het bloed. Wanneer de calciumconcentratie te laag dreigt te worden, zorgt PTH ervoor dat de calciumconcentratie normaliseert. PTH heeft drie doelorganen:
  • Het bot. In het bot stimuleert PTH de osteoclast activiteit. De osteoclast resorbeert bot, waardoor calcium in het bloed komt.
  • De nieren. PTH stimuleert de nieren om meer calcium te reabsorberen.
  • De dunne darm. Het effect van PTH op de dunne darm is indirect. PTH activeert Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit voedsel te absorberen.

Vitamine D is ook een belangrijk vitamine, hormoon voor een gezonde calciumspiegel

Vitamine D dat wordt ingenomen met de voeding, middels een vitaminepil, of gemaakt door de huid is inactief. Vitamine D moet eerst door de nieren tot 1,25-dihydroxycholecalciferol, oftewel calcitriol geconverteerd worden. PTH stimuleert deze reactie.

Lees verder

© 2009 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerCalcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerDoor de schildklier worden belangrijke stofwisselingshormonen afgeven, als ook calcitonine. Een tekort aan calcitonine k…
Hormonen van de schildklier; Calcitonine, T4 en T3De schildklier is een belangrijk hormoonproducerend orgaan. De schildklier produceert drie hormonen. Deze hormonen zijn:…
Hormoonstelsel onder de loep  de bijschildklierenHormoonstelsel onder de loep de bijschildklierenDe bijschildklieren zijn zeer klein, maar de invloed ervan op het lichaam is enorm. Ze wegen nog geen 2 gram en liggen p…
Schildklier: klachten en symptomenSchildklier: klachten en symptomenDe schildklier: een hormoon producerend orgaan dat zich in de hals bevindt. Wanneer de schildklier niet goed werkt, is d…
Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalkingVeel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalkingIn ons land kampen veel mensen botproblemen door osteoporose. Het aandeel personen dat ervan last heeft of zal krijgen n…
Bronnen en referenties
  • EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Werking van het hormoon calcitonine"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Special: Skelet
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!