Correlationele tests

Correlationele tests Met een correlationele test bereken je de samenhang van twee variabelen. Zo kan je bijvoorbeeld onderzoeken of er een verband bestaat tussen de tijd die je besteed aan het bestuderen van internetpaginaís over statistiek en het begrip van statistische vaardigheden. Het correlatie coëfficiënt dat je berekent ligt dan tussen -1 (negatief verband; meer studie is minder kennis) en 1 (groot verband; meer studie is meer kennis).

Covariantie

De covariantie tussen twee variabelen geeft in grove mate de samenhang tussen variabelen weer. Toch gebruiken we vaker een correlatie coëfficiënt. Maar waarom? De covariantie is hoog wanneer als de ene variabele een waarde hoog boven het gemiddelde laat zien, de andere dat ook laat zien. De covariantie is negatief wanneer een waarde hoog boven het gemiddelde van de ene variabele overeen komt met een waarde ver onder gemiddeld in variabele twee. Dit lijkt natuurlijk al een ideale maat om samenhang. Echter als je twee variabelen van een verschillende eenheid en met een verschillende spreiding hebt dan vertelt de covariantie niet zo veel meer. Zoals in het eerdere voorbeeld, je statistische studietijd (uren) en je statistische kennis (toetscijfers o.i.d.) zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Daarom moet er gestandaardiseerd worden. Door te standaardiseren is het wel mogelijk om twee verschillende variabelen te vergelijken.

Stel we vinden een gemiddelde van 5 en een SD van 3. Vind je een meerwaarde van 6, dan is dat een afwijking van het gemiddelde van +1 en is de gestandariseerde afwijking van het gemiddelde dus 1/3 standaard deviatie.

Gestandaardiseerde covariantie: het correlatie coëfficiënt

Een normale manier van standaardiseren is door elke afwijking van het gemiddelde te delen door de standaard deviatie (SD). Het probleem daarvan is nu natuurlijk dat we bij het berekenen van de correlatie tussen twee variabelen, ook te maken hebben met twee standaard deviaties. Om dan toch te kunnen standaardiseren nemen we het product van de afwijkingen van het gemiddelde en delen we dat door het product van de standaard deviaties. Als formule voor een correlatie coefficient is dan de volgende:

formule van Pearson's rformule van Pearson's r

waarin r het correlatie coefficient is, s de variantie, x(i) een meetwaarde van variabele x, y(i) een meetwaarde van variabele y en x ̅ en y ̅ zijn de beide gemiddelden van de variabelen.

Lineariteit in de relatie

Bovenstaande formule berekent de Pearsonís correlatie (r). De Pearsonís correlatie kan gebruikt worden om lineare verbanden te vinden, zoals in de linker afbeelding. Echter, ben je op zoek naar een niet-linear verband (rechter afbeelding) dan scoor je met een Pearson correlatie niet zo hoog. Daarom is het verstandig om, als je op zoek bent naar een non-linear verband (dit kan je onderzoeken door even de data te plotten, zoals in de afbeeldingen) een niet parametrische variant van Pearmanís r te berekenen. Hiervoor zijn Spearmanís rho en Kendallís tau de bekendsten. Bij deze varianten wordt niet de afwijking van het gemiddelde gebruikt, maar de plaats in een rangschikking (van laagste waarde naar hoogste waarde). Met de formules zal ik je hier niet lastig vallen, maar voor de liefhebber: zie zijn prima op Wikipedia te vinden.

© 2013 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SPSS: Pearson product-moment correlatiecoëfficiënt uitvoerenSPSS: Pearson product-moment correlatiecoëfficiënt uitvoerenHet huidige artikel geeft een beschrijving over hoe in het statistische computerprogramma SPSS (Statistical Package for…
SPSS: Pearson correlatiecoëfficiënt voor twee groepenSPSS: Pearson correlatiecoëfficiënt voor twee groepenHet huidige artikel geeft een beschrijving over hoe in het statistische computerprogramma SPSS (Statistical Package for…
Basisbegrippen uit de statistiekBasisbegrippen uit de statistiekOm de weg te kunnen vinden in de wonderlijke wereld der statistiek is het belangrijk om een paar basis begrippen helder…
Bivariate en multivariate analyse in de statistiekBivariate en multivariate analyse in de statistiekOm het verband tussen 2 of meerdere variabelen te bepalen, gebruikt men in de statistiek de bivariate en multivariate an…

Manuscripten uit Timboektoe gered als smokkelwaarManuscripten uit Timboektoe gered als smokkelwaarWaar onrust heerst of oorlog is, krijgt behalve het land en de bevolking het cultureel erfgoed het zwaar te verduren. Is…
Bronnen en referenties
  • Discovering Statistics using SPSS, Second Edition, Andy Field 2005
Steven2389 (36 artikelen)
Laatste update: 11-02-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.