Hoe wetenschappelijk is de Tora?

Hoe wetenschappelijk is de Tora? Zijn wetenschap en de Tora elkaars tegenpolen? Nee, men komt er steeds meer achter dat wat de Tora beschreven heeft wetenschappelijk wordt bevestigd. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden die dit bevestigen.

Eén kracht

Abraham was een maverick in het geloven dat alle krachten van de kosmos in werkelijkheid één kracht zijn. Dit is de bewering van de wetenschap sinds de afgelopen 100 jaar en de drijvende kracht achter het onderzoek van Unified Field Theory.

Niet absoluut

Het veslag van de Tora over de Schepping en over gebeurtenissen dat de wetten van de natuurkunde uitdaagt -en zelfs logica uitdaagt- vooronderstellen dat de wetten van de logica niet absoluut zijn. Bijvoorbeeld, het is niet onmogelijk dat deze wetten anders zijn geschapen en zelfs nu, de Schepper zou ze kunnen aanpassen of ze buitenwerking kunnen stellen in een gril. Een aanduiding van dit soort denken opende de weg voor moderne wiskunde, die zich los maakte van de Eucliaanse beschouwing dat de axiomen van geometrie absolute 'zelf duidelijke waarheden' zijn en legden de basis voor Einsteins relativiteits theorie. Inderdaad, latere pogingen om aan te tonen dat wiskunde gebaseerd is op logica hebben allemaal gefaald. Filosofen vandaag discussiëren over de absoluutheid van de logica zelf.

Oorzaak en gevolg

De Tora vereist, door het presenteren van de Goddelijke Voorzienigheid binnen de natuur, een universum dat slechts ruim lineair is, verwerpend het concept van de determinist dat oorzaak en gevolg onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Dit is de uitkomst van het Principe van Onzekerheid, het eerst verkondigd door Heisenberg in 1928. Over de laatste 30 jaar heeft eperimenteren dit concept herhaaldelijk bevestigd.

Gebeurtenis

De Tora spreekt niet in termen van een materie als zelf-bevattende subtantie, maar als een gebeurtenis, een 'woord'. Tegenwoordig begrijpen we materie als een dynamiek van geconcentreerde energie als in de bekende formule E=mc2

Getuigenis en observatie

De Tora steunt op getuigenis en observatie in plaats van intuïtie. Tegenwoordig noemen we dit objectieve empirisme. Het is wat de wetenschapper onderscheidt van de Hellinist of de middeleeuwse filosoof.

Menselijk bewustzijn

De Tora erkent de rol van het menselijk bewustzijn als een actieve in plaats van een passieve deelnemer in de vorming van realiteit. Dit resultaat van het standaard model van kwantum mechanica werd eerst verklaard door John von Neumann in 1932.

Synergie

De Tora steunt op het concept van synergie: het geheel is groter dan de som van de delen. Dit is een essentieel principe geworden in vele moderne disciplines, van sociologie tot aan scheikunde.

Kwantum

De Tora steunt op de kwantum, de kleinst mogelijke vermeerderingen van uitwisseling tussen ruimte en tijd. Dit was hypothese van Max Planck dat het veld van de kwantum mechanica opende.

Eén mens

De Tora beschrijft dat de mensheid van één enkele man en vrouw afstamt. Het overweldigende genetische bewijs komt in overeenstemming, alhoewel de datering nog steeds wat scheef is. Ze zijn het aan het inhalen.

Psyche

De Tora begrijpt dat de menselijke psyche uit meerdere lagen bestaat, er is niet één persoon binnen in. Welkom tot de moderne psychologie.

Holistisch

De Tora beschrijft de planeet aarde en de gehele kosmos in holistische termen. Wetenschap beweegt zich ook sterk in die richting.

Gevolgtrekking

De Tora verschaft gevolgtrekking tot vele gewoonten, geloven, politiek, technologieën, etc. van oude
tijden waar geschiedkundigen eens de pas afsneed en archologen pas recentelijk bevestigden.

Chazaka

De Tora vertegenwoordigt en ontwikkelt de chazaka: een gebeurtenis moet herhaaldelijk gebeuren onder identieke omstandigheden om de meest waarschijnlijke uitkomst te hebben in de toekomst. Dit is de basis van de wetenschappelijke methode.

Onderwijs en bestuur

De Tora schrijft openbaar onderwijs voor, algemene verwikkeling en constitutioneel bestuur. Sociologen beschrijven tegenwoordig hoe deze elementen stabiliteit en productiviteit genereren in een maatschappij.

Milieu

De Tora schrijft een verantwoordelijke omgang voor inzake ons milieu. Tegenwoordig hebben we aangetoond dat zo'n benadering de enige manier is voor een duurzaam leven op de planeet.

Conclusie

Veel van deze voorbeelden zijn duidelijk, maar tot voor kort werden ze niet geaccepteerd.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kabbala: Kabbala - Masjiach - Messias - Messiaanse TijdJesaja 11:9 beschrijft de Messiaanse Tijd als een periode waarin de aarde vervuld zal zijn met kennis van God. Volgens d…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Geschiedenis Tora: Moderne uitdagingenGeschiedenis Tora: Moderne uitdagingenVoor veel mensen is de Tora een gedateerd boek. Maar voor degenen die de Tora dagelijks bestuderen en de filosofie ervan…
De Leuvense betrokkenheidschaal van LaeversDe Leuvense betrokkenheidschaal van LaeversOm goed onderwijs te geven, is maximale betrokkenheid van de leerlingen belangrijk. Er zijn verschillende manier hoe de…

De zonnekoker; koken zonder gas of elektraEen nieuwe manier van koken, is het koken met gebruik van zonnehitte. Vooral in landen waar men moeilijk aan brandstof k…
Waar of niet waar: Hansje Brinker en Wilhelm TellMet zijn allen kennen we het verhaal van het jongetje dat de stad behoedde voor een enorme overstroming en wie kent niet…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.