InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Geografie Israël: demografie Joodse bevolking Israël

Geografie Israël: demografie Joodse bevolking Israël

Geografie Israël: demografie Joodse bevolking Israël De strijd tussen Joden en Palestijnen/Arabieren hangt sterk samen met demografische cijfers. Volgens geograaf professor Arnon Sofer en Evgania Brystov kan Israël slechts voortbestaan wanneer het een duidelijk Joods-Zionistische meerderheid heeft en de levenskwaliteit op westers niveau blijft. Vooral de laatste jaren is de demografische factor in toenemende mate dominant in het bepalen van de relaties van Joden en Arabieren in heel Erets Jisraeel. In dit artikel willen we kijken naar de (verwachte) ontwikkeling van de Joodse bevolking tot 2020.

Demografische trends in de Joodse bevolking

natuurlijke bevolkingsgroei

De natuurlijke Joodse bevolkingsgroei per jaar ligt op 1,5%. Dit is laag vergeleken met de Arabische natuurlijke bevolkingsgroei in Israël, maar bijna het dubbele van de landen in het Westen. Bovendien moet opgemerkt worden dat bij de ultra-orthodoxe Joden en bij de nationalistische Joden in Judea en Samaria de bevolkingsgroei even hoog is als bij de Arabieren. Zij maken echter slechts 20% van alle Joden in Israël uit.

weinig nieuwe immigranten

Omdat er in de wereld momenteel geen sprake is van Joden vervolgingen zullen veel Joden in landen als de VS, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk niet naar Israël emigreren. Voor hen is Israël toch nog een gevaarlijk land om in te wonen.

staatsburgers

Het percentage Joden (staatsburgers) in Israël (inclusief Oost-Jeruzalem en de Golan) is 76%. Tellen we hierbij ook nog het aantal niet-Joden die uit de voormalige Sovjet Unie kwamen bij dan ligt het percentage op 80%. Rekenen we Oost-Jeruzalem er niet bij dan is het aantal Joden in Israël 84%. We spreken dan over alleen over staatsburgers.

legalen en illegalen + buitenlandse werknemers

Maar kijken we naar de hele bevolking (legalen + illegalen + buitenlandse werknemers) dan komt het percentage Joden niet boven de 72% uit. Volgens Arnon Sofer is dat problematisch omdat dan gesproken moet worden van een binationale staat.

aantal Joodse staatsburgers in 2020 gedaald

Tegen 2020 zal het percentage Joodse staatsburgers tot 70,8% zijn gedaald. Kijken we naar heel Erets Jisraeel (dus met Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem, de Golan en Gaza) dan verwacht men 41% in 2020 (volgens rechtse Joden ligt het percentage op 50%). Omdat Gaza echter niet meer bij Israël hoort gaat het om ongeveer 50%.

om demografische redenen afstand doen van Judea en Samaria

Volgens Sofer en Brystov zal Israël om demografische redenen afstand doen van Judea en Samaria omdat daar veel Palestijnen wonen. Maar Sofer en Brystov realiseren zich wel dat terugtrekking uit Judea en Samaria niet makkelijk zal zijn: terreurdreiging en lastig om Joodse nederzettingen te ontruimen.

Bevolking IsraŽl - mei 2019 - 9 miljoen


Visie van Etsel

In hoeverre speelt demografie een werkelijke rol bij het Israëlisch-Palestijns conflict? Het bovenstaande betoog van professor Arnon Sofer en Evgania Brystov dient wel nader toegelicht te worden.

Ten eerste melden Sofer en Brystov niet dat de Palestijnse gebieden voor het overgrote deel autonoom zijn. Palestijnen hebben zelfbestuur (Palestijnse Autoriteit) en Israël is er formeel gezien niet meer de baas. De vraag is dus of het reëel is om de Palestijnse bevolking in Judea en Samaria (m.u.v. de C-gebieden) mee te rekenen bij de demografische cijfers. Worden de cijfers niet meegerekend dan ziet het percentage Joden er al een stuk rooskleuriger uit. Het is dus niet per se nodig om geheel afstand te doen van Judea en Samaria ten gunste van de oprichting van een Palestijnse staat. Autonomie is al voldoende om niet meer te spreken van een reële demografische dreiging.

Ten tweede moet de vraag gesteld worden in hoeverre demografische cijfers van invloed zouden moeten zijn op het Israëlische beleid om zich helemaal terug te trekken uit Judea en Samaria. De Palestijnen willen niet alleen de West Bank en Oost-Jeruzalem maar eisen ook de terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar Israël. Zou die eis ingewilligd worden dan kampt Israël alsnog met een demografisch probleem. Wordt de eis niet ingewilligd dan blijft er een conflict bestaan en die wordt alleen maar gevaarlijker wanneer er een dictatoriale Palestijnse staat op de West Bank komt.

Ten derde moet rekening gehouden worden met het feit dat Israëlische Arabieren ook moderniseren en uiteindelijk een lager geboortecijfer zullen hebben. Echt vrezen voor een Arabische meerderheid in Israël hoeft niet. Bovendien zijn de Israëlische Arabieren behoorlijk geïntegreerd in de Joodse staat en vormen ze niet echt meer een bedreiging. Zo stemmen veel Arabieren op Joodse partijen in de Knesset (Arbeid, Meretz en zelfs de Likoed).

Tot slot willen we als vierde punt wijzen op het feit dat het Joodse karakter van de staat niet alleen bepaald wordt door demografische cijfers maar in de eerste plaats door de Joodse religie en traditie. Zonder Jodendom kan niet meer gesproken worden van een Joodse staat. Dit impliceert dus dat Israël haar Joodse karakter alleen kan behouden door God te blijven dienen via het naleven van de Tora. Dit is het allerbelangrijkste en daar kan geen enkel demografisch cijfer tegenop.

Lees verder

© 2013 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geen demografisch gevaar voor Israëlnieuws uitgelichtGeen demografisch gevaar voor IsraëlEen studie van de Wereldbank toont aan dat de demografische balans in het Land Israël geen bedreiging vormt voor de jood…
Israël in vogelvlucht: de bevolking anno 2018Israël in vogelvlucht: de bevolking anno 2018Gesticht als een Joodse staat, vormt Israëls maatschappij (ruim 8,9 miljoen inwoners eind 2018) een mozaïek van verschil…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Judea en Samaria 4: Masterplan 1970 -niet politiek geladenIn 1949 had Israël een gebied van ongeveer 20.700 km² kilometer in bezit. Na verovering van Judea en Samaria in 1967 kwa…
Israëlische nederzettingen in de bezette gebiedenIsraëlische nederzettingen in de bezette gebiedenSinds Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bezette zijn ze nederzett…
Bronnen en referenties
  • Israel: demography and density 2007-2020 Ė Evgania Bystrov en Arnon Sofer
  • CBS Israël

Reageer op het artikel "Geografie Israël: demografie Joodse bevolking Israël"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 07-05-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!