Geografie Israël: demografie ultraorthodoxe Joden

Geografie Israël: demografie ultraorthodoxe Joden Israëlische politici, geografen en demografen besteden altijd veel aandacht aan de demografische trends binnen de ultraorthodoxe Joodse bevolking (de charediem). De reden hiervoor is dat deze bevolkingsgroep bijzonder is omdat de arbeidsparticipatie van vooral ultraorthodoxe Joodse mannen erg laag is. De mannen houden zich constant bezig met de bestudering van de Tora. Voor inkomen zijn ze afhankelijk van hun vrouwen die veelal wel werken en van een uitkering van de staat. Bovendien gaat het om grote gezinnen met veel kinderen. In 2007 vormden de ultraorthodoxe Joden 8% van de bevolking. In 2020 ligt dit percentage vermoedelijk op 12%.

Grote gezinnen

Het gemiddelde aantal kinderen bij ultraorthodoxe gezinnen is aan het toenemen. In 1980 lag het gemiddelde op 6,5. In 2001 was het 7,7 en in 2007 tussen de 6 en 7. Bij de niet ultra orthodoxe gezinnen daalt het gemiddelde aantal kinderen van 2,6 in 1981 tot 2,3 in 2001. Midden jaren '90 woonden 280.000 charediem in Israël. Hiervan waren 150.000 kinderen. Voor 2020 verwacht men 750.000 charediem waarvan 570.000 kinderen. Dit impliceert dat het percentage charedische kinderen in 2020 op 22% zal liggen.

Beperkte deelname aan de arbeidsmarkt

Steeds meer ultra orthodoxe mannen studeren in jesjivot (religieuze leerscholen). In 1980 was dat nog 41% en in 1996 al 60%. Dit heeft grote gevolgen voor de leefomstandigheden: armoede (laag inkomen), gebrek aan vaardigheden voor de arbeidsmarkt, lage arbeidsparticipatie.

Zware last voor de maatschappij

Doordat de charedische bevolking sneller groeit dan de rest van de bevolking en dus beperkt deelneemt aan de arbeidsmarkt betekent dit voor de rest van de bevolking dat de ultraorthodoxe Joden een last vormen op hun schouders. De laatste jaren wordt 10% van het nationaal product gebruikt voor sociale voorzieningen. En dat percentage zal alleen maar verder toenemen. Maar hoelang kan Israël dit volhouden?

Helft van de niet-orthodoxe bevolking van Israël wil niet naast ultraorthodoxe Joden (charediem) wonen anno 2018

De helft van alle niet-charedi Joden in Israël wil vermijden om in de buurt van charedi-buren te wonen, volgens een peiling over tolerantie en coëxistentie in Israël in november 2018. Het Shiluv-i2r Research Institute heeft namens Kan, The Israel Broadcasting Corporation een onderzoek uitgevoerd naar een Youtube UPLOAD Network Series-video. UPLOAD is een nieuw netwerk dat bestaat uit vier afleveringen op YouTube, geregisseerd door Barak Heiman. Respondenten werd gevraagd in welke mate ze zouden vermijden om in de buurt van mensen met een andere achtergrond te leven dan zij. Ongeveer de helft van de ondervraagden in de enquête zei dat ze geen charedi buren wilden hebben. Een kwart van die groep zei dat het "erg verontrustend" zou zijn als ze in de buurt van charedi buren woonden. Inwoners van Noord-Israël waren het meest geneigd te zeggen dat ze 'zeer gestoord' zouden zijn door charedi buren te hebben, met 29% zou een dergelijke situatie zeer problematisch voor hen zijn. Ter vergelijking: 81% van de respondenten zei dat ze terughoudend zouden zijn in de buurt van een veroordeelde crimineel die uit de gevangenis was vrijgelaten. Zevenendertig procent van dezelfde groep zei dat ze "zeer verontrust" zouden zijn om dit te doen. De poll onderzocht 500 niet-charedi Israëlische joden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Concentraties ultraorthodoxe Joden in Israël

Legenda
A. Jeruzalem ((Mea Shearim, Beis Yisroel, Geula, Har Nof, Ramat Shlomo, Ramot, Neve Yaakov, Maalot Dafna, Ramat Eshkol, Ezras Torah, Sanhedria Murhevet, Kiryat Mattersdorf, Bayit Vegan))
B. Modi’in Illit
C. Bnei Brak
D. Beitar Illit
E. Beit Shemesh
F. Ashdod
G. Safed
H. Kiriat Ye’arim
I. Kfar Habad
J. El’ad

Visie van Jehoeda

Bovenstaande gegevens komen uit een onderzoek van Arnon Sofer en Evgenia Bystrov uit 2008. Momenteel zitten we in 2013 en is er heel wat gaande m.b.t. de charedische bevolking. Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne staat Israël zitten er geen ultra orthodoxe partijen in de regering. Dat maakt het voor de regering wat makkelijker om beslissingen te nemen die minder snel geblokkeerd kunnen worden door ultraorthodoxe partijen. Zo is inmiddels de Tal wet opgeheven. Deze wet zorgde ervoor dat (veel) ultraorthodoxe Joden niet in dienst hoefden. Dat moeten ze nu wel. De IDF probeert dit overigens heel geleidelijk te doen zodat er zo min mogelijk spanningen ontstaan met de ultra orthodoxe Joden die zich er nog steeds hevig tegen verzetten. Toch is er al een ultraorthodoxe bataljon (Netzach Jehoeda) binnen de IDF en er zijn plannen voor nog meer bataljons (zoals het Nachal Charedi bataljon).

De deelname van ultraorthodoxe Joden aan het leger of het vervullen van vervangende dienstplicht zal er ook toe leiden dat deze Joden tijdens deze periode een opleiding kunnen volgen om zo op de arbeidsmarkt makkelijker aan een baan te komen. De overheid doet er alles aan om de ultraorthodoxe Joden te laten integreren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld veel ultra orthodoxe Joden in de Verenigde Staten die naast hun Torastudie ook nog parttime werken, gebeurt dat in Israël een stuk minder. De precieze oorzaak hiervan is onduidelijk. Weliswaar zegt de ultraorthodoxe gemeenschap dat Torastudie het belangrijkste is wat er bestaat, toch hebben grote Joodse geleerden zoals Maimonides en anderen naast hun Torastudie ook gewoon gewerkt. Ze moesten wel omdat ze anders geen inkomsten hadden. Uiteindelijk zal dit ook in Israël moeten gebeuren willen de charediem niet in totale armoede terechtkomen. Tegenwoordig leven al velen onder de armoedegrens. Daar zitten ook veel kinderen bij. De charedische gemeenschap kan niet altijd op de overheid vertrouwen wat inkomsten betreft. De Talmoed meldt dat Joden geen last mogen worden voor de maatschappij als geheel (Kiddoeshin 39a). Maimonides waarschuwde dat degenen die alleen Tora bestuderen zonder te werken Gods naam ontheiligen. Rabbi Jehoeda sprak van geld stelen van anderen indien men niet werkt.

Hoe dan de problematiek het beste op te lossen? Misschien moet de oplossing vooral binnen de ultra orthodoxe gemeenschap worden opgelost door daar een eigen arbeidsmarkt te creëren zodat charediem Torastudie en werk het beste kunnen combineren. Ultraorthodoxe Joden laten integreren binnen de Israëlische arbeidsmarkt stuit op te veel problemen. Daar zijn te weinig bedrijven/instanties die geheel rekening willen/kunnen houden met de wensen van de orthodoxe Joden. Tevens willen ultraorthodoxe Joden graag in een hun eigen wereld blijven leven zonder beïnvloed te worden door allerlei negatieve invloeden die welig tieren binnen de seculiere wereld.

Tot slot zij opgemerkt dat charediem een rotsvast vertrouwen in God hebben. Zij zullen armoede op een andere manier ervaren dan de 'gewone' wereld. Voor hen gaat het niet om fysieke rijkdom maar om geestelijke rijkdom. Voor hen is het dienen van God het allerbelangrijkste en zij zullen zich nauwelijks druk maken om gewoon werk.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geografie Israël: demografie Israëlische bevolkingGeografie Israël: demografie Israëlische bevolkingNa de Onafhankelijkheidsoorlog was de bevolkingssamenstelling van Israël wezenlijk veranderd. Veel Arabieren waren op de…
Joden in Nederland: Verlichting – demografie en economieJoden in Nederland: Verlichting – demografie en economieNa 1726 komen veel Joden uit Oost- en Midden-Europa naar Amsterdam. Niet alle Joden blijven in Amsterdam. Er zijn er ook…

De ruimte is de toekomst van de archeologieDe ruimte is de toekomst van de archeologieVolgens Sarah Parcak, professor archeologie aan de universiteit van Alabama, ligt de toekomst van archeologie in de ruim…
De neuroplasticiteit van onze hersenenDe neuroplasticiteit van onze hersenenNadenken over God verandert je hersenen. Ook mediteren over andere grote onderwerpen, zoals de Big Bang of het bestudere…
Bronnen en referenties
  • Israel: demography and density 2007-2020 – Evgania Bystrov en Arnon Sofer
  • Healing the ultra-Orthodox work ethic – David M. Weinberg
  • Wikipedia
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.