Grenzen van Israël: de staat Israël (bestandslijnen 1949)

Grenzen van Israël: de staat Israël (bestandslijnen 1949) Op 14 mei 1948 werd de Joodse staat opgericht. De grenzen waren volgens het VN-verdelingsplan van 1947. Maar de Arabische landen erkenden Israël niet en vielen het land aan. Na een jaar vechten kwam het tot een wapenstilstand. Inmiddels had Israël tijdens de oorlog van 1948-1949 meer gebied veroverd. De bestandslijnen van 1949 kwamen dus niet overeen met de grenzen zoals ze in het VN-verdelingsplan stonden. Hoewel Israël vrede wilde gaven de Arabische landen nul op het rekest. In 1967 veroverde Israël de Sinaï Woesdtijn, Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem, Gaza, de Jordaan Vallei en de Golan Hoogvlakten.

De zuidelijke grens

Tijdens de Ottomaanse periode was Palestina geen politieke entiteit. Het was onderverdeeld in een aantal administratieve regio's die ook gebieden omvatten buiten de grenzen van het latere Mandaatgebied Palestina. De grenzen van deze regio's veranderden vaak vanwege administratieve hervormingen die door Turkije werden doorgevoerd.

In het zuiden kwam de eerste grens nadat Groot-Brittannië Egypte veroverd had. De Britse gouverneur, Lord Cromer, trok in 1892 een grens die liep van El Arish naar Akaba. Maar vanwege de Hedjaz spoorlijn en de Britse angst van een mogelijke menging met de Suezkanaal-Rode Zee route eisten militaire strategen dat de grens verder naar het oosten werd verplaatst. De Turkse regering werd onder druk gezet om een akkoord te tekenen waarbij de grens van Rafah naar Ras Taba liep.

Na de Eerste Wereldoorlog vroegen de Zionisten aan Groot-Brittannië om de Sinaï deel uit te laten maken van het Mandaatgebied Palestina, maar de Britten handhaafden de grens van Rafah naar Ras Taba. Tegenwoordig hanteert Israël ook deze grens m.u.v. de grens bij Gaza.

De oostelijke grens

De oostelijke grens werd vastgelegd in 1922 toen Groot-Brittannië besloot om Trans-Jordanië weg te geven aan koning Abdoellah. Pas in 1929 werden de details van de grens verder uitgewerkt. De grens loopt vanaf het zuidelijkste punt van de Arava richting de Dode Zee. Vanaf de Dode Zee verdeelt de grens de westelijke en oostelijke riftvalleien en loopt verder langs de rivier de Jordaan en de Jarmouk.

De noordelijke grens

De noordelijke grens is tot standgekomen als afspraak tussen het Britse en Franse Mandaat. Eigenlijk zou de Choela Vallei onder Frans beheer komen, maar vanwege de aanwezigheid van Joodse nederzettingen ten noorden van de Choela Vallei en de Arabische aanval op Tel Hai in 1920 is besloten dat de Choela Vallei bij het Joodse Tehuis zou komen. De grens werd in 1923 definitief vastgelegd. De belangrijkste waterbronnen van de Jordaan lagen in het Britse Mandaat. Zelfs waar het Franse Mandaat het water naderde was afgesproken dat ongeveer 500 meter breedte vanaf de rivier de Jordaan en 10 meter breedte vanaf het Meer van Galilea bij het Britse Mandaat hoorde.

Bestandslijnen

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog bezette Israël een deel van Libanon dat in 1946 onafhankelijk was geworden. Na de onderhandelingen trok Israël zich weer terug uit het gebied. Zo ontstond de bestandslijn in het noorden met Libanon. De Syriërs trokken zich uit delen van een gedemilitariseerde zone terug, maar het eiste wel het recht op interventie van het overige gebied. Dit leidde tot dagelijkse beschietingen op Israël tot aan de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Van de 800 kilometer grenzen van het Britse Mandaatgebied werd ongeveer 725 kilometer bestandslijnen. Aanvullende grenzen werden gecreëerd in delen die door Jordanië en Egypte werden bestuurd. Zo kwamen Oost-Jeruzalem en Judea, Samaria en de Jordaan Vallei in Jordaanse handen wat leidde tot 200 kilometer extra grenzen. Egypte nam Gaza in bezit en zorgde ervoor dat 59 kilometer grens werd toegevoegd. In totaal was 985 kilometer bestandslijnen.

Grenzen en bestandslijnen van IsraŽl

Legenda
A. grens
B. bestandslijn
C. gedemilitariseerde zone

Israël tussen 1949 en 1967

Het gebied van Israël strekte zich uit van de bestandslijn met Libanon in het noorden tot aan Eilat. De maximale breedte in het noorden van Israël was 50 kilometer. In het centrum was het smalste gebied 20 kilometer breed. En in de Negev was de maximale breedte ongeveer 100 kilometer. Het ging om een gebied van 20.770 km² (inclusief de wateren). Dit was minder dan het Mandaatgebied dat 27.000 km² was.

Israël na 1967

Tijdens de Zesdaagse Oorlog werd het oppervlakte van Israël aanzienlijk vergroot. Israël kwam in het bezit van Gaza, de Sinaï Woestijn, Judea en Samaria, de Jordaan Vallei, Oost-Jeruzalem, en de Golan Hoogvlakte. Nadat vrede werd gesloten met Egypte in 1979 werd de Sinaï Woestijn door Israël afgestaan aan Egypte in de periode 1980-1982. In 2005 trok Israël zich eenzijdig terug uit Gaza. Ook werden in datzelfde jaar 4 Joodse nederzettingen in Samaria ontruimd.

Over de status van Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, en de Jordaan Vallei wordt momenteel nog onderhandeld. Officieel heeft Israël wel Oost-Jeruzalem en de Golan geannexeerd. Maar dat wil niet zeggen dat Israël deze gebieden in de toekomst niet zal opgeven in ruil voor vrede.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: in geografisch onderwijs na 1948Na de oprichting van de Staat Israël in 1948 veranderde het diverse educatieve systeem in een uniform systeem. De overhe…
Grenzen van Israël: Rechabeam tot Griekse overheersingHet Koninkrijk van Salomo splitste onder Rechabeam in twee delen: het noordelijke Koninkrijk Israël bevatte Efraïm, Gali…
Israëlisch-Arabische oorlogen: De Suezoorlog van 1956Israëlisch-Arabische oorlogen: De Suezoorlog van 1956Er ontstond spanning in het Midden-Oosten vanwege een wapendeal tussen Egypte en Tsjechoslowakije in 1955 en de Suezcris…
Geografie Israël: de regionale context van IsraëlGeografie Israël: de regionale context van IsraëlIsraël maakt deel uit van een groter regionaal gebied (regionale context) -de Vruchtbare Halve Maan- dat in het noorden…

Bevende Berg - Tijdelijk vulkanisch eiland bij Pakistannieuws uitgelichtBevende Berg - Tijdelijk vulkanisch eiland bij PakistanIn de Arabische Zee voor de kust van Pakistan ontstond op 24 september 2013 na een aardbeving in de provincie Baloetsjis…
Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of…
Bronnen en referenties
  • Israel: a regional geography - Yehuda Karmon
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 29-06-2022
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.