InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Bevende Berg - Nieuw eilandje bij Pakistan
nieuws uitgelicht

Bevende Berg - Nieuw eilandje bij Pakistan

Bevende Berg - Nieuw eilandje bij Pakistan In de Arabische Zee voor de kust van Pakistan is op 24 september 2013 na een aardbeving in de provincie Baloetsjistan, in het zuidwesten van het land, een nieuw eilandje ontstaan. Op 25 september liepen de eerste mensen op het nieuwe land, dat de naam Bevende Berg kreeg. De verwachting is dat het eiland geen blijvertje is en weer in de oceaan zal zakken.

Aardbeving in Pakistan

Pakistan kreeg op 24 september 2013 een zware aardbeving te verduren met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De aardbeving heeft honderden slachtoffers gemaakt. De provincie Baloetsjistan, in het zuidwesten van het land, kreeg de volle laag.
Het is de regio met veel geologische activiteit omdat het op het kruispunt van de Indiase en Arabische tektonische platen ligt, waardoor er in die streek veel geologische activiteit is.
Na de beving zagen de inwoners van de havenstad Gwadar een eilandje aan de horizon, in de Arabische Zee. De beving had een eilandje van ongeveer veertig meter breed, honderd meter lang en een meter of negen hoog doen ontstaan. Het land was verrezen uit de zee. Het eilandje bestaat uit zand, modder en vulkanisch gesteente en aan de oppervlakte zitten algen en liggen gele stenen. De plek van het eilandje ligt op een afstand van 400 kilometer van het epicentrum en enkele honderden meters uit de kust. De Pakistani kunnen het vanaf het vasteland duidelijk zien liggen.

Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bevende Berg

Het eilandje kreeg meteen een naam, zelfs meerdere namen: de Bevende Berg, Aardbevingseiland, Koh Zalzala of Zalzala Jazeera. Het is een bijna perfect rond eilandje. Het wordt meteen de eerste dag veelvuldig bezocht en betreden door omwonenden, toeristen, fotografen en journalisten en wetenschappers. Ondernemende Pakistani organiseren direct toeristische boottochten naar het nieuwe stukje land.
Wie het eilandje wil bezoeken kan een boottocht boeken.

Tijdelijk eiland

De verwachting is dat het geen blijvertje is. Het zal waarschijnlijk na verloop van tijd weer in zee verdwijnen, zoals met eerdere plotseling ontstane eilandjes is gebeurd. Het is sinds 1999 de derde keer dat er in de oceaan voor de kust van Pakistan een eilandje als dit ontstaat, elke keer na een aardbeving. Twee van die drie zijn ook weer in de oceaan teruggezakt, omdat ze geen vaste structuur hebben. Ze vallen eigenlijk langzaam uiteen. Experts rekenen dat het in het geval van de Bevende Berg enkele weken tot maanden zal duren. Het eilandje is ontstaan door moddervulkanen en tektonische platen die bij een aardbeving naar boven komen. Onder enorme druk van grote hoeveelheden methaangas wordt de modder naar de oppervlakte geduwd. Na 24 september 2013 zal het eiland het domein van geologen zijn die het gaan onderzoeken.

Tektonische platen

De grond onder onze voeten is over de gehele aardbol, zonder dat we het merken, continu in beweging. Aardbevingen en erupties van vulkanen herinneren ons eraan.
De verschijnselen laten zich vooral gelden op plaatsen waar tektonische platen langs elkaar of onder elkaar schuiven. De lithosfeer is de buitenste schil van de aarde. Die schil is opgebroken in verschillende tektonische platen. Voor Pakistan ligt een kruispunt van de Aribsiche en Indiase plaat. Het verklaart de activiteit van de aarde in dat gebied.
Platen bewegen niet soepel maar schoksgewijs langs elkaar, als gevolg van de weerstand die ze van elkaar ondervinden. De weerstand zorgt voor spanning die opbouwt totdat de aardkorst weer een stuk doorschiet. Dit kan een aardbeving veroorzaken, waarbij de kracht van de aarbeving is af te meten aan de sterkte van de opgebouwde spanning.
Door wrijving wordt het omliggende gesteente steeds warmer en ook gaat met de duik van de ene plaat onder de andere plaat water mee, waardoor het smeltpunt van het gesteente weer wordt verlaagd. Op grote diepte zal het gesteente toch gaan smelten en wordt er magma gevormd. Het magma zoekt een weg door de scheuren in de aardkorst. Als het magma de aardoppervlak bereikt spreken we van een vulkaan en van een moddervulkaan als er water vermengd met aarde mee naar boven komt.

Moddervulkaan

Seismologen zijn staan niet op de tafel te springen vanwege het fenomeen voor de kust van Pakistan. Ze vinden het allemaal niet zo dit opzienbarend. In een vulkanische omgeving ontstaan regelmatig moddervulkanen, die soms spontaan opduiken. In het Yellowstone National Park in Amerika zijn erupties van moddervulkanen aan de oppervlakte te zien.
De vulkaan van het nieuwe eilandje Bevende Berg is veel groter dan wat er boven het water uitsteekt. Het grootste deel zit onder water. Sinds 1945 is dit de vierde moddervulkaan die bij Pakistan aan de oppervlakte te zien is.

Eiland zakt in
Twee maanden na het ontstaan van het Koh Zalzala is het eilandje alweer enkele meters ingezakt. Het verdwijnt langzaam in zee.
Het eiland dat in het begin 18 meters boven de zee uitstak en 152 meter lang and 182 meter breed was, is twee maanden later al drie meter lager. Het oppervlak is modderig en vol grote rotsblokken en stenen. De erosie grijpt snel om zich heen en het eiland krimpt in rap tempo. Lokale vissers vinden het jammer dat het eiland verdwijnt, want het ecotoerisme was booming business. Bovendien zit er veel vis rond het eiland, kleine visjes die weer grote vissen aantrokken. Werk en eten voor de vissers.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van…
Informatie over aardbevingen voor kinderenIn bepaalde gebieden op de wereld, zoals in Japan of Amerika, komen aardbevingen regelmatig voor. Grote aardbevingen kun…
De schalen van de schaal van RichterEen aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter. De schaal loopt van nul naar tien plus. De ergste aardbeving o…
Aardbevingen en de schaal van RichterAardbevingen en de schaal van RichterHoewel het noorden van Nederland regelmatig wordt geteisterd door lichte aardschokken blijven grote aardbevingen de bewo…
Bronnen en referenties
  • www.volkskrant.nl
  • www.standaard.be
  • www.nos.nl
  • www.scientias.nl
  • http://www.voanews.com/content/new-pakistan-island-disappearing/1796233.html geraadpleegd 27 maart 2016
  • Afbeelding bron 1: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Bevende Berg - Nieuw eilandje bij Pakistan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Eilanden
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!