Geografie Israël: Tel Aviv - nieuw Silicon Valley in wording

Geografie Israël: Tel Aviv - nieuw Silicon Valley in wording Metropool Tel Aviv is bezig een nieuw Silicon Valley aan de Middellandse Zee te worden. In een poging om ondernemers aan te trekken is er een wereldwijde marketingcampagne gaande om Tel Aviv op de kaart te zetten als een nieuw Silicon Valley (Silicon Wadi). Er is hiervoor een task force opgezet. Tel Aviv is een echte stad voor start-ups. De task force van de gemeente Tel Aviv is bezig met het stimuleren van een innovatieve en digitale omgeving door een infrastructuur en ruimte voor ontwikkeling en innovatie te creëren. Er is een speciale werkruimte voor ondernemers gemaakt (Hasifria - de bibliotheek) en er volgt er nog één in Kiriat Atidim, het hightech business park. Verder stelt de gemeente draadloos netwerk beschikbaar in de stad om internet toegankelijker te maken. De hightech industrie in Israël is booming.

Hoe ziet Israëls hightech industrie eruit?

In de jaren '90 van de vorige eeuw begon Israëls hightech industrie zich te ontwikkelen. In 2008 was het al 20% van de industriële output en een kwart van Israëls export. Zo'n 200.000 mensen (8% van Israëls arbeidsmarkt in de private sector) anno 2013 werken in de hightech sector.

De basis van de hightech industrie ligt bij de opleidingen voor hoger onderwijs en wetenschap en de vele Joodse wetenschappers die uit Europa naar Israël immigreerden. Per 100.000 inwoners kent Israël 140 wetenschappers en technici en 135 ingenieurs. Israël kent veel start-ups dat een kader van ondernemers en durfkapitaal vereist. Israël is geslaagd dit te combineren. Zelfs het leger speelt een belangrijke rol als bron van veel industriële innovaties en oefenterrein voor toekomstige managers.

Oorspronkelijk richtte de technologische knowhow zich op defensie, vooral na het Franse embargo van Israël in 1967. De transitie naar de civiele markt begon in 1987 na het mislukken van het Lavi gevechtsvliegtuig project. De duizenden ingenieurs die hun baan verloren zagen konden terecht in de opkomende telecommunicatie industrie en het internet. De overheid speelde een cruciale rol bij het aanleggen van een durfkapitaal industrie, het steunen van technologie incubators waar ondernemers hun nieuwe producten konden ontwikkelen, en het subsidiëren van zakelijk onderzoek en ontwikkeling. Zo ontwikkelde Israël de eerste generatie internet chat software en de eerste 'solid-state fast drive'. Israëlische ondernemers waren ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een aantal belangrijke computerchips van Intel.

Na twee decennia hightech industrie blijft Israël de nadruk leggen op innovatie op het gebied van communicatie, computer producten en medische apparatuur. In 2009 gaf Israël ongeveer 4,3% van het BNP uit aan onderzoek en ontwikkeling. Dit is het hoogste percentage in de wereld.

Vaak verkopen Israëlische start-ups hun technologie aan buitenlandse rivalen. Ze richten vervolgen een nieuw bedrijf op met nieuwe technologie en herhalen de cyclus. Dit levert kritiek op vanwege de korte termijn visie en het ontneemt de Israëlische economie van inkomsten, vaardigheden en banen die juist door grote multinationals gegenereerd worden.

Silicon Wadi

Silicon Wadi verwijst naar een strook in Israël in de kustvlakte tussen Rechovot en Haifa waar zich hightech industrie ontwikkelt op dezelfde wijze als in Silicon Valley bij San Francisco. Silicon Wadi is de op één na grootste in de wereld na Silicon Valley. In Tel Aviv bevindt zich de meeste hightech industrie. Kleinere clusters worden gevonden in de plaatsen Ra'anana, Petach Tikwa, Herzliya, Netanja, Rechovot en Rishon Lezion. Daarnaast zijn er nog clusters in Haifa en Caesarea. Landinwaarts zijn er ook hightech industrieën in Jeruzalem. Verder is Beer Sheva in opkomst. Over niet al te lange tijd moet deze laatste plaats een hightech hub worden. Vlak bij Beer Sheva komt een mega militaire basis dat veel hightech industrie naar Beer Sheva zal aantrekken. Het leger is een belangrijke broedplaats van allerlei hightech ontwikkelingen.

Hightech industrie clusters in Israël

Legenda
A. Tel Aviv-Jaffo
B. Rechovot
C. Rischon Lezion
D. Ra'anana
E. Herzliya
F. Petach Tikwa
G. Netanja
H. Caesarea
I. Haifa
J. Be'er Sheva
K. Jeruzalem

Tel Aviv als hightech hub

Hoewel de business sector van start-ups in Tel Aviv al bloeit is het noodzakelijk dat de gemeente zaken aanbiedt die deze sector niet zelf kan verschaffen, zoals het verminderen van lokale belastingen, assistentie voor start-ups, en steun verlenen met complexen zoals HaSifria en Atidim. Ook kan de gemeente de stad toegankelijker maken voor buitenlanders. Zo wordt in oktober 2013 de DLD Digital Conferentie gehouden in het Hatachana complex. Daarnaast is de gemeente gestart met Open Startup, een evenement waarbij de burgers van Tel Aviv en start-ups met elkaar in contact worden gebracht. In 2013 doen al meer dan 100 bedrijven mee.

De boodschap die de gemeente aan de wereld wil brengen is innovatie, de start-up. Tel Aviv zal de bèta plek worden van de wereld. Het doel is om investeerders en studenten aan te trekken. Hierbij moet Tel Aviv ontwikkeld worden tot een kosmopolitische stad waarbij buitenlandse werknemers tijdelijk naar Israël komen om te werken voor Israëlische start-ups of om lokale werknemers aan te trekken voor bedrijven die ze in Tel Aviv oprichten. Uit de hele wereld moeten mensen komen om economische groei te genereren en om durfkapitaal aan te trekken.

Meest prominent voorbeeld is het Amerikaanse start-up bedrijf Buffer die naar Israël kwam. Mede-oprichter Joel Cacoisgne zegt dat als er geen plek is in New York of San Francisco, Tel Aviv de beste optie is. De stad heeft de juiste atmosfeer en doet veel om start-ups te helpen. Ook het klimaat werkt mee en Tel Aviv is veiliger dan menige andere wereldstad. Het gaat om de hele Silicon Wadi. Er is geen strijd met Jeruzalem en Haifa.

Lees verder

© 2013 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De leestip van Shelly KingrecensieBoekrecensie: De leestip van Shelly KingWanneer Maggie haar job verliest bij een grote firma in Silicon Valley stort haar wereld in. Ze vreest terug bij haar mo…
Israël-steden en streken: Tel Aviv-Jaffo –cultuurlandschapIsraël-steden en streken: Tel Aviv-Jaffo –cultuurlandschapTel Aviv heet officieel Tel Aviv-Jaffo. Het zijn tweelingen: een Arabische (Jaffo) en een Joodse (Tel Aviv) stad. Eind 1…
Cultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlCultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlHet kleine land Israël krijgt veel belangstelling in de media. Dat betreft voornamelijk de politieke situatie. Veel mens…

Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenNatuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenOns lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in h…
Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap?Latijn is een lingua franca in de wetenschappelijke wereld. Een Lingua franca is een taal die als communicatiemiddel fun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yoav Dothan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Tel Aviv: A Silicon Valley on the Mediterranean? - HaAretz
  • Wikipedia
  • Israel - Barry Rubin

Reageer op het artikel "Geografie Israël: Tel Aviv - nieuw Silicon Valley in wording"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!