Judea en Samaria 12: nieuwe nederzettingenblokken?

Judea en Samaria 12: nieuwe nederzettingenblokken? In november 2013 kondigde minister van huisvesting Uri Ariel de bouw van 20.000 nieuwe Joodse huizen op de Westbank (Judea en Samaria) aan. Als deze plannen doorgaan dan zal dit een wijziging in het huidige nederzettingenbeleid betekenen. Er zal dan niet alleen meer gebouwd worden in de bestaande nederzettingenblokken binnen de route van het veiligheidshek, maar zullen ook nieuwe blokken gevormd gaan worden buiten de route van het veiligheidshek. Voorlopig heeft premier Netanjahoe deze plannen nog even in de ijskast gezet in verband met de kwestie Iran. Maar er is een kans aanwezig dat het uiteindelijk toch doorgezet zal worden tenzij Israël de internationale druk niet kan weerstaan. Alles zal ook afhangen van de "Deal of the Century' die de VS in 2020 presenteert. In dit vredesplan wordt meer duidelijkheid geschapen over de toekomst van de Joodse nederzettingen.

Waar liggen de huidige nederzettingenblokken?

  1. Ma’ale Adumim blok: 6 nederzettingen; ruim 40.000 inwoners (2011); 28 km²
  2. Modiin Illit blok: 4 nederzettingen; ruim 50.000 inwoners (2011); 2 km²
  3. Ariel blok: 15 nederzettingen; ruim 40.000 inwoners (2011); 47 km²
  4. Goesh Etzion blok: 18 nederzettingen; bijna 55.000 inwoners (2011); 10 km²
  5. Givat Ze’ev blok: 5 nederzettingen; ruim 12.000 inwoners (2011); 3 km²

In deze gebieden woont twee derde van alle Joden die in Judea en Samaria wonen. Het gaat om ongeveer 200.000 inwoners. De bedoeling van de Israëlische regering is om deze gebieden in ieder geval bij Israël in te lijven mocht er vrede komen met de Palestijnen.

Nederzettingenblokken

Legenda
A. Ariel blok
B. Modiďn Illit blok
C. Ma'aleh Adoemiem blok
D. Givat Ze'ev blok
E. Goesh Etzion blok

Geografisch gebied van Joodse bouw in Yesha (Judea en Samaria) mogelijk gewijzigd

20.000 nieuwe huizen

Als de bouw van 20.000 nieuwe huizen in Judea en Samaria wordt uitgevoerd zullen de eerste nieuwe nederzettingenblokken in twee decennia tijd worden gebouwd en voor het eerst buiten de route van het veiligheidshek. Ook zal in de E1 zone gebouwd worden, hoewel premier Netanjahoe dat op dit moment (2013) nog heeft afgeblazen.

Het laatste decennium heeft de regering zich gefocust op de bestaande nederzettingen blokken waarvan men er vanuit gaat dat deze bij de Joodse staat zullen blijven. Deze liggen allemaal binnen de route van het veiligheidshek. Zo werd in het eerste helft van dit jaar met de bouw van zo'n 1100 huizen (75%) in de vijf grootste nederzettingen begonnen. In deze nederzettingen woonde in 2012 de helft van de Joodse bevolking.

verandering in beleid?

Het ministerie van huisvesting is nu dus gekomen met een verandering in dat beleid. De plannen richtten zich op bouw gebieden - buiten de route van het veiligheidshek- waarvan de status nog zeer onzeker. Het gaat om 14.866 huizen die in deze gebieden moeten komen. In het verleden ging het vaak om slechts enkele huizen. Nu moeten er dus grote centra komen die relatief ver af liggen van de bestandslijnen van 1949.

Mocht het allemaal doorgaan dan zal het nog jaren duren voordat begonnen zal worden met de echte bouw. Meestal blijven de plannen lange tijd in de kast liggen. Zou zijn de plannen om in de E1 zone te bouwen na 20 jaar nog steeds niet van de grond gekomen. Zelfs als de plannen zijn goedgekeurd moet de premier er nog altijd zijn toestemming aangeven.

waar zullen de huizen komen?

Er zijn plannen voor 7500 huizen in de Kochav Ja'kov nederzetting net buiten Ramallah in de Benjamin regio op 7 km van de bestandslijn van 1949. De bevolking zal dan groeien van ruim 6000 nu tot zo'n 30.000. Daarmee wordt het de vijfde grootste stad in Judea en Samaria. Een tweede blok is gepland voor Silo (2500 nieuwe huizen) en Eli (2000 nieuwe huizen) beiden op respectievelijk 27,1 km en 23, 7 km van de bestandslijn van 1949. Verder zijn er plannen voor Mitspe Jericho (1000 nieuwe huizen) op 15,3 km afstand van de bestandslijn van 1949; en Tekoa (840 huizen).

Binnen de route van het veiligheidshek zijn plannen voor 1000 huizen in Gevaot (binnen de gemeentegrenzen van Alon Shvut); 2500 huizen in Ma'aleh Adoemiem; 3500 huizen voor de E1 zone (dit plan is meteen door premier Netanjahoe in de ijskast gezet); 600 huizen voor Neve Tzuf, 500 huizen voor Ma’aleh Levona, 358 huizen voor Ma’aleh Amos, 350 huizen voor Nahliel, 300 huizen voor Dolev, 300 huizen voor Nili, 200 huizen voor Psagot, 200 huizen voor Bat Ayin, 150 huizen voor Kochav Hashahar, 160 huizen voor Asfar, Nokdim 146 huizen en 100 huizen voor Rimonim.

Visie van Etsel

Het is moeilijk te voorspellen of deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd zullen of kunnen worden. Alles hangt af van het vredesproces en ook de druk van de internationale gemeenschap op Israël. Normaal gesproken moet Israël het recht hebben om gewoon huizen te bouwen waar het wil. Judea en Samaria zijn nimmer zelfstandig Palestijns gebied geweest en dus kunnen de Palestijnen niet eisen dat Israël er niet mag bouwen. De vraag is echter of het verstandig is om buiten de route van het veiligheidshek te gaan bouwen. Dit brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee.

Aan de ene lijkt het voor de korte termijn verstandig om zich te blijven richten op de bestaande nederzettingenblokken zodat deze blokken versterkt worden en niet meer afgestaan worden voor de oprichting van een Palestijnse terreurstaat. Aan de andere kant wil Israël ook de Jordaan Vallei behouden. Het lijkt om die reden toch wel interessant om een aantal nieuwe nederzettingenblokken te bouwen buiten de route van het veiligheidshek zodat de Jordaan Vallei niet te geïsoleerd komt te liggen.

Overigens is het wel opvallend dat deze plannen bestaan. Blijkbaar bestaat er bij de Israëlische regering niet de overtuiging dat er ooit een Palestijnse staat zal komen. Misschien is de aankondiging van de plannen door minister van huisvesting Uri Ariel ook wel een slimme zet geweest om de Palestijnen te waarschuwen dat Israël desnoods verder gaat bouwen indien er geen vrede komt. We moeten het allemaal afwachten en kijken hoe de zaak zich verder ontwikkelt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Judea en Samaria 2: Arabische dorpen - 1948-1967We zagen al eerder dat de ligging van de Arabische nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank) in de periode 1948-196…
Judea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieJudea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieMocht er ooit een vredesregeling komen tussen Israël en de Palestijnen dan zullen bepaalde delen van Judea en Samaria ge…
Judea en Samaria 4: Masterplan 1970 -niet politiek geladenIn 1949 had Israël een gebied van ongeveer 20.700 km² kilometer in bezit. Na verovering van Judea en Samaria in 1967 kwa…
Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967In juni 1967 voert Israël de Zesdaagse Oorlog. Na afloop van de Zesdaagse Oorlog verkeert Israël in een staat van eufori…

The Natural Step - verduurzaming van de wereldThe Natural Step - verduurzaming van de wereldThe Natural Step helpt bedrijven en organisaties om stap voor stap duurzaam te worden. Bij volledige duurzaamheid heeft…
Booleaanse operatorenEen manier om de resultaten bij zoekopdrachten bij zoekmachines of databanken te verbeteren is door gebruik te maken van…
Bronnen en referenties
  • IN DEPTH: Potential settlement plans would create first blocs outside barrier route - Jerusalem Post
  • The “Consensus” Settlements - Jewish virtual library
  • (Nieuws)artikelen Etsel op de InfoNu site

Reageer op het artikel "Judea en Samaria 12: nieuwe nederzettingenblokken?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!