De Franse paradox, cholesterolmythe ontmaskerd

Uffe Ravnskov is het exponent van een toenemende groep wetenschappers die de cholesterol-is-slecht-voor-het-hart-hypothese niet ondersteunt. Grote groepen wetenschappers leven in de overtuiging dat vetrijk eten leidt tot hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze opvatting niet met bewijzen kan worden gestaafd. Het is eerder zo dat wetenschappers keer op keer bewijzen probeerden te zoeken dat vetrijk voedsel de kans op hartinfarcten vergroot, maar daarin niet slaagden. Het minst slaagden deze pogingen in Frankrijk. In dat land eet men grote hoeveelheden kaas, eieren, vlees, room, roomboter, olie en allerhande andere vetrijke producten. Nu wil het geval dat juist in dit land de minste aantallen mensen met hart- en vaatziekten worden aangetroffen. Dit wordt door wetenschappers een paradox genoemd. Een paradox is een schijnbare tegenstelling.
Feiten en fabels over cholesterolFeiten en fabels over cholesterol

Inhoud:


Het lichaam reguleert cholesterolniveau

Maar is het wel een schijnbare tegenstelling? Tegen de overheersende consensus van wetenschappers in moet je tot de conclusie komen dat het vrij logisch is dat vetrijk en cholesterolrijk voedsel niet leidt tot vergrote kans op hart- en vaatziekten. Wat is er aan de hand? Voedsel wat veel cholesterol bevat wordt door het lichaam opgenomen. Je zou zeggen dat de cholesterolspiegel op die manier wordt verhoogt. Maar dat blijkt niet het geval. Het kan zelfs zo zijn dat de cholesterolspiegel wordt verlaagd. Dat is helemaal niet zo vreemd als je weet dat ons lichaam zelf cholesterol aanmaakt. Wanneer we cholesterolrijk voedsel eten maakt het lichaam minder of geen cholesterol aan. Wanneer het lichaam vindt dat de gebruikelijke cholesterolspiegel wordt overschreden, breekt het cholesterol af. Met andere woorden: Het lichaam zelf bepaalt hoeveel cholesterol er in het bloed zit, ongeacht wat je eet.

Het lichaam maakt zelf cholesterol aan!

Het lichaam maakt zelf cholesterol aan

Van artsen krijgen we dikwijls te horen dat cholesterolniveaus in de gaten moeten worden gehouden. Te hoge concentraties cholesterol worden als een vergif beschouwd. Echter als je bedenkt dat het lichaam zelf cholesterol aanmaakt, krijg je ineens een ander beeld van cholesterol. Hoe kan het lichaam nu een gifstof voor zichzelf aanmaken? Dat is absolute flauwe kul. Het lichaam heeft juist cholesterol hard nodig. Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit cholesterol en bij de aanmaak van elke nieuwe lichaamscel is cholesterol nodig.

Wat is de Franse paradox in de medische literatuur? Het is een onderdeel van de cholesterolmythe, wat op zijn beurt een veel omhelsde knuffelhypothese van artsen en wetenschappers die graag met hun collega´s meepraten. Cholesterol is gezond en er is geen statistisch verband tussen hart- en vaatziekten en cholesterol.

Knuffelhypothese

Het begin van het idee dat vetrijk voedsel hart- en vaatziekten zou veroorzaken komt van een Amerikaanse onderzoeker, Ancel Keys. In de jaren 50 van de 20e eeuw schreef hij een onderzoek . Hij zag dat er in vele landen een verhoogd percentage hart- en vaatziekten was in vergelijking met voorgaande jaren. Hij gebruikte de voedselgegevens van zes landen. Dat waren landen waar meer vetrijk voedsel werd gegeten dan in andere landen en waar meer hart- en vaatziekten voorkwamen. Hij construeerde een statistisch verband. Zo begon hij de wetenschappelijke wereld te overtuigen dat vetrijk voedsel de oorzaak is van hartproblemen. Ancel Keys negeerde alle gegevens van landen waar men veel minder vetrijk eet en toch grote aantallen hart- en vaatziekten kent. In plaats van zijn onderzoek als onvoldoende wetenschappelijk terzijde te schuiven werd zijn hypothese alom omarmd. Uffe Ransvkov, een Zweedse arts die de cholesterolmythe grondig heeft ontmaskerd, noemt het cholesterolverhaal een knuffelhypothese.

Statines veroorzaken ziekten

Los van het feit dat cholesterol erg gezond is en uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen met een hartinfarct gemiddeld geen hoger cholesterol hebben. Het cholesterolniveau van een hartpatiënt is vaak juist lager dan gemiddeld. Daarnaast veroorzaken cholesterolverlagende medicijnen allerlei bijwerkingen. Nierproblemen, vergeetachtigheid, spierpijn, spijsverteringsproblemen en zelfs kanker zijn bijwerkingen van statines. Uit vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er weliswaar een fractie minder mensen dood gaan aan een hartinfarct na statinegebruik, maar dat er meer mensen dood gaan aan de bijwerkingen van statines.

De Franse paradox

Terug naar de Franse paradox. In Frankrijk was het niet mogelijk om met subtiele statistische aanpassingen de onderzoeksresultaten te manipuleren. Het is gewoon overduidelijk dat vet eten en cholesterolrijk eten niet leidt tot hart- en vaatziekten. De onderzoekers uit andere landen proberen de Franse feiten weg te redeneren door te stellen dat de Fransen allerlei andere voedingsgewoonten hebben die de te hoge cholesterolinname compenseren. De Fransen zouden meer dan gemiddeld groente en fruit eten en wijn drinken. Bovendien stellen de onderzoekers dat de Fransen veel olijfolie gebruiken. Zij nuttigen het Mediterrane dieet en dat zou tot minder cholesterolverhoging leiden, maar dit is volgens Ravnskov een gekunstelde redenering die de feiten ontkent.

Alles op een rijtje

 • 1. Het lichaam maakt statines aan.
 • 2. Als we voeding met cholesterol nuttigen maakt het lichaam geen cholesterol meer aan.
 • 3. Statines ondermijnen de natuurlijke cholesterolbalans in het lichaam.
 • 4. Statines kennen bijwerkingen waardoor mensen meer medicijnen moeten gebruiken of mensen eerder dood gaan.

Je kunt met een gerust hart stellen dat cholesterolverlagende medicijnen enkel goed zijn voor de omzet van statinesproducerende fabrikanten en een voedselfabrikant als Unilever die mensen met het eten van boter met plantensterolen een gezondsheidsillusie meegeeft. Overigens heeft een medewerker van Unilever recent aangekondigd dat ze inderdaad tientallen jarenlang het fout hadden met hun ´margarine die goed is voor het hart´. Naar eigen zeggen stopt Unilever steeds vaker roomboter in producten.

Dr. Uffe Ravnskov ontmaskert cholesterolmythe in zijn boeken en geeft ook aan waarom de meeste wetenschappers bang zijn buiten de consensus te denken.

De feiten zijn:

Ravnskov heeft honderden wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen en kwam tot de volgende conclusies:
 1. Cholesterolhoudende voeding is gezond.
 2. Cholesterol en hartinfarcten hebben statistisch gezien geen verband met elkaar.
 3. Er zijn honderden onderzoeken gedaan naar de relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten maar niet een onderzoek kan een overtuigend bewijs voor een verband hiertussen leveren.
 4. Cholesterol heeft geen statistisch verband met atherosclerose.
 5. Atherosclerose betekent niet dat de kans op hartinfarct wordt verhoogd.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Cholesterol hoe zit dat?Cholesterol hoe zit dat?Tegenwoordig hoor je veel over cholesterol.1 op de 3 mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Er is regelmatig recla…
Zin en onzin rondom cholesterolZin en onzin rondom cholesterolEen verhoogd cholesterolgehalte zou de belangrijkste veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten. Er is goed cholesterol (…

Jaren, eeuwen, millennium en tellen, delen en metenJaren, eeuwen, millennium en tellen, delen en metenWaar we in de geschiedschrijving regelmatig mee te maken hebben is de indeling in jaren, eeuwen en als minder belangrijk…
Jaren, maanden, weken, dagen en kalenderIn de behoefte aan ordening en indeling zijn in de loop van de eeuwen allerlei metingen aan de orde geweest. Ooit duurde…
Bronnen en referenties
 • Boek: Feiten en fabels over cholesterol, Dr. Uffe Ravnskov
 • Uitspraak Unilever medewerker: http://www.naturalnews.com/043735_butter_consumption_margarine_health_hoax.html

Reageer op het artikel "De Franse paradox, cholesterolmythe ontmaskerd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!