Israël in vogelvlucht: wetenschap en technologie

Israël in vogelvlucht: wetenschap en technologie Het verlangen om een achtergesteld land in een moderne staat om te vormen was een sleutelfactor in Israëls wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling. Aanvankelijk richtte onderzoek op projecten van nationaal belang. Nu behoren het percentage en het geld gespendeerd in vergelijking tot het Bruto Nationaal Produkt, tot de hoogste in de wereld.

Research And Development op universiteiten

Israëls grote reservoir van gekwalificeerd personeel is voornamelijk verantwoordelijk voor haar wetenschappelijk en technologische prestaties met meer dan 80 procent van al het gepubliceerd onderzoek uitgevoerd door Israëls universiteiten. Het grote aantal patenten genomen door de universiteiten is indicatief voor hun relatie met de industrie en de vestiging van wetenschappelijke industrieparken verbonden aan universiteitcampussen heeft grote commercieel succes. Universiteiten hebben ook 'spin-off' industriële bedrijven voor de commercialisering van specifieke produkten opgezet gebaseerd op hun onderzoek, vaak in samenwerking met lokale en buitenlandse concerns.

Medische Research And Development

Biotechnologie, biomedisch en klinisch onderzoek beslaan meer dan de helft van alle wetenschappelijke publikaties. Lokale wetenschappers hebben methoden ontwikkeld voor het voortbrengen van een menselijk groei hormoon, interferon (een groep proteïne effectief tegen virale infecties) en Copaxone, een medicijn effectief in de behandeling van multiplesclerose. Genetische manipulatie, inclusief klonen, hebben geresulteerd in een breed bereik van diagnostische uitrusting gebaseerd op monoklonale antilichamen, samen met andere microbiologische produkten.

Verfijnde medische uitrusting voor zowel diagnostische en behandelingsdoeleinden zijn ontwikkeld en over de hele wereld verspreid, zoals computertomografie (CT) scanners, magnetische resonantie beelden (MRI) systemen, ultrasound scanners, nucleaire medische camera's, operatie lasers en een miniatuur camera in een doorslikbare pil gebruikt om gastro-intestinale ziekte te diagnoseren.

Industriële Research And Development

Israëls industriële R&D, met een hoge concentratie op electronica, wordt voornamelijk uitgedragen door een klein aantal grote bedrijven. Deze R&D-intensieve bedrijven zijn een grote bron geweest van industriële werkgelegenheid en export door de jaren heen.

In communicatie, R&D toepassingen bevatten de digitalisering, processing, uitzending en het vermeerderen van beelden, spraak en gegevens. Produkte variëren van geavanceerde telefoon uitwisselingen tot voice-berichten systemen en telefoonlijn doublers. Israël is ook een wereldleider in fiber-optics, electro-optic inspectiesystemen voor geprinte circuitboards en thermische beeld nachtkijkersystemen. Computer gebaseerde uitrusting, veelal in software en perifere gebieden, zijn ontwikkeld en geproduceerd. Terwijl sommige van Israëls software produkten ontworpen worden voor gebruik op mainframe computers, zijn de meeste ontwikkeld voor kleine of middelgrote systemen zoals computerwerkstations. Een computermuis met drie touchpads die het mogelijk maakt tekst en beeld te 'lezen' op het scherm is recentelijk ontwikkeld. Daarnaast produceert Israël robots ontworpen om verschillende taken uit te voeren, inclusief diamant slijpen, smeden, inpakken en bouwen. Onderzoek is nu onderweg in de toepassing van kunstmatige intelligentie op robots.

De eerste Israëlische astronaut

Op het gebied van aeronautics, zijn lokaal ontworpen en gefabriceerde satellieten geproduceerd en gelanceerd door Israëls Luchtvaart Industrie in samenwerking met het Israëlische Ruimtevaart Agentschap. Daarnaast ontwikkelt, bouwt en exporteert Israël grote aantallen gerelateerde items zoals displaysystemen, aeronautische computers, instrumentele systemen en vliegsimulatoren. Ook is Israël een wereldleider in technologie en produktie van drones. Israëls eerste astronaut, Kolonel Ilan Ramon kwam tragisch om het leven met zes NASA collega's bij terugkeer van de space shuttle Colombia in de atmosfeer van de aarde.

Agrarische Research And Development

Het optimaal gebruik maken van schaars water, woestijnachtig land en beperkte arbeidskracht heeft geleid tot revoluties in agrarische methoden. Agrarische R&D wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door het Ministerie van Landbouw Agrarische Onderzoeks Organisatie, met onderzoeksresultaten snel uitgezonden door een uitgebreid diensten systeem waarbij fouten en problemen direct naar wetenschappers worden gebracht voor oplossingen.

Israëls melkkoeien zijn wereldkampioen in melkproduktie met wetenschappelijk fokken en genetische tetsen waarbij de gemiddelde opbrengst per koe over de 10.000 liter per jaar komt. Landbouwers hebben ook gepioneerd in landbouw biotechnologie en veel produkten voortgebracht zoals genetisch gemanipuleerde zaden en biopesticiden tot lichtafbreekbare plastic en gecomputeriseerde irrigatie- en vruchtbaarheidssystemen.

Het zoeken naar waterbesparende technieken prikkelde de ontwikkeling van computer gestuurde irrigatiesystemen, inclusief de druppelmethode, dat water rechtsstreeks naar de wortels van de planten leidt. Als het resultaat van intensief onderzoek, wordt nu de grote ondergrondse reservoir van brakwater van de Negev geëxploiteerd voor gewassen zoals tomaten, meloenen voor de Europese en Amerikaanse wintermarkten. Israëlisch ontworpen en gefabriceerde computers worden veel gebruikt om dagelijkse landbouw activiteiten te coördineren zoals vruchtbaarheidsinjecties terwijl relevante milieufactoren worden gecontroleerd; het verschaffen van voedsel voor vee gemengd volgens geteste kosten/baten verhoudingen; en het verschaffen van een temperatuur en vochtigheid gecontroleerde omgeving voor gevogelte.

Energie Research & Development

Uitgebreide ontwikkeling van alternatieve energie bronnen zoals zonne-, thermische en windenergie is het positieve resultaat van het ontbreken van conventionele energiebronnen. Israël is een leider op het gebied van zonneënergie en de werelds grootste gebruiker per hoofd van zonnewaterverwarming in huis. Recentelijk is een nieuwe hoog efficiënte ontvanger om geconcentreerde zonlicht te verzamelen ontwikkeld die het gebruik van zonneënergie in de industrie ook zal vermeerderen. Een voordeel in windenergie is de produktie van een windturbine met een flexibel, inflatable rotor. Een project ontwikkeld door een team van wetenschappers aan het Technion gebruikt droge lucht en water om energie te produceren door 1000 meter hoge schoorstenen.

Lees verder

© 2008 - 2020 Jehoeda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israël economie: relaties met China en Indianieuws uitgelichtIsraël economie: relaties met China en IndiaIn januari 2018 vierde Israël het feit dat het 26 jaar diplomatieke banden onderhoudt met zowel China als India. Hoewel…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Cultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlCultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlHet kleine land Israël krijgt veel belangstelling in de media. Dat betreft voornamelijk de politieke situatie. Veel mens…

Waar of niet waar: MonstersVolgens ooggetuigeverslagen moeten er diverse soorten van monsterachtige onderwaterdieren bestaan. Enkele konden voorlop…
De zonnekoker; koken zonder gas of elektraEen nieuwe manier van koken, is het koken met gebruik van zonnehitte. Vooral in landen waar men moeilijk aan brandstof k…
Bronnen en referenties
  • Ministerie van buitenlandse zaken Israël

Reageer op het artikel "Israël in vogelvlucht: wetenschap en technologie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jehoeda
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Israël
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!