Geografie Israël: nieuwe hoogbouw in Jeruzalem

Geografie Israël: nieuwe hoogbouw in Jeruzalem Jeruzalem dat bekend staat om haar mooie vergezichten gaat zich nu meer concentreren op haar functie als grote stad en daarbij hoort hoogbouw. Niet iedereen is daar blij mee. Maar heeft Jeruzalem wel een andere keuze? Wil Jeruzalem blijven groeien dan lijkt hoogbouw onvermijdelijk. Vooral omdat ook nog niet duidelijk is wat met Oost-Jeruzalem gaat gebeuren. Blijft dit gedeelte van de stad in Israëlische handen of wordt het onderdeel van een Palestijnse dictatoriale staat.

Hoogbouw in de stad

De stad - een geografische 'definitie'

Het definiëren van een stad is een lastige taak. Globaal genomen kan gezegd worden dat een stad omschreven kan worden als een concentratie mensen met een onderscheidende manier van leven in termen van werkgelegenheidspatronen en organisatie. In een stad is sprake van een hoge graad van gespecialiseerde en gesegregeerd landgebruiken en een brede variëteit aan sociaal, economisch en politieke instituten die het gebruik van faciliteiten en bronnen van de stad coördineren.

Stadsgeografie

Stadsgeografie behoort tot de sociale geografie. Bij stadsgeografie bestudeert de stadsgeograaf de groei, functie en locatie van de stad aan de ene kant, en het probeert hij aan de andere kant de ruimtelijke structuur onder haar inwoners en activiteiten te begrijpen. De nadruk ligt op locatie en ruimte. Het ruimtelijk perspectief is het centrale thema van de geografie waarbij de kaart het belangrijkste instrument is waarmee gecommuniceerd en geoperationaliseerd wordt. Stadsgeografen houden zich bezig met "de ontwikkeling en marketing van steden, multiculturaliteit en integratie, innovatieve en creatieve stedelijke milieus, de stedelijke identiteit en culturele industrieën."

Hoogbouw in steden

Een beetje grote stad kent hoogbouw. Hoogbouw wordt gebruikt om in te wonen (woontorens en flats), te werken (kantoren), of te recreëren (hotels en winkels). In Nederland spreekt men van hoogbouw bij vijf verdiepingen of meer. In deze gebouwen is een lift vereist. Hoogbouw wordt vooral in de VS gevonden. In Europa is minder sprake van hoogbouw vanwege de historische binnensteden. Ook is er kritiek vanwege horizonvervuiling. Toch is het aantal hoge gebouwen de laatste jaren toegenomen vanwege fraaiere architectuur en beter passend in het stadsbeeld. Zelfs in stadscentra wordt hoogbouw niet langer meer geschuwd.Hoogbouw in Jeruzalem

Monumentale stad

Misschien is Jeruzalem wel de meest monumentale stad ter wereld. De stad bestaat 3000 jaar en kent een fraaie historische Oude Stad. Maar Jeruzalem is sinds het eind van de 19de eeuw zich gaan ontwikkelen buiten de Oude Stad. Afgezien van de Oude Stad is de rest van Jeruzalem dus tamelijk nieuw. Omdat er in de Oude Stad natuurlijk nimmer hoogbouw zal komen, speelt de historie geen rol bij de weerstand tegen hoogbouw. De weerstand tegen hoogbouw heeft voornamelijk te maken met het landschap (horizonvervuiling).

Ontwikkeling van Jeruzalem vanaf eind 19de eeuw

Vanaf eind negentiende eeuw, toen Joden naar Palestina kwamen om er een eigen staat op te richten, is Jeruzalem flink uitgebreid. Er werd al spoedig buiten de Oude Stad gebouwd. Lees verder: stadsgeografie van Jeruzalem.

Holyland

Oud premier Ehud Olmert, die betrokken was bij de Holyland affaire (een bouwproject waarbij gesjoemeld werd met steekpenningen), was altijd een voorstander van hoogbouw in de hoofdstad van Israël. Hoewel Olmert zelf sinds september 2014 in de gevangenis zit is zijn visie op hoogbouw de toekomst van Jeruzalem. Hoogbouw zal het gezicht van de eeuwenoude stad grondig gaan veranderen. Hoogbouw is een gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Er is een schaarste aan appartementen in Jeruzalem. Veel jonge stelletjes en middenklasse gezinnen kunnen zich geen dure huizen veroorloven terwijl ze toch graag in Jeruzalem blijven wonen. Er zullen dus meer huizen moeten komen. Volgens architect Tamir Nir is Jeruzalem nog niet dicht genoeg bebouwd. Er moet een gulden middenweg gevonden worden tussen het handhaven van het karakter van de Oude Stad en de bouw van nieuwe huizen.

De beslissing om de hoogte in te bouwen

Hoogbouw behoorde niet altijd tot de stedelijke planning van Jeruzalem. De Israëlische-Canadese architect Moshe Safdie kwam ooit met een plan van 20.000 huizen en een commercieel en industrieel ruimte in een gebied van 16 vierkanten mijlen in de heuvels in het westen van de stad. Maar dit plan werd verworpen omdat men vreesde dat dit het centrum van de stad zou verzwakken. In de jaren '70 werd wel het eerste hoge gebouw gebouwd, het Pinsker gebouw in de Talbieh buurt. Later volgde het Wolfson complex in het Rasko gebied. Maar dit waren niet echt hoge gebouwen.

Tegenwoordig wonen er zoveel mensen in Jeruzalem dat hoogbouw echt noodzakelijk is. De Katamoniem buurt uit de jaren '30 van de vorige eeuw, dat destijds was gebouwd om Joodse immigranten te huisvesten, is tegenwoordig door hoogbouw aanzienlijk veranderd. Ganei Zion is een project met vier gebouwen van vier tot acht verdiepingen en één gebouw met 19 verdiepingen. Het gaat om 194 woningen. Het complex vormt het nieuwe centrum van Katamoniem. Er wonen voornamelijk bewoners uit de middenklasse die huizen nodig hebben met drie of vier slaapkamers. De ontwikkelaars (Ahim Hasid) van Ganei Zion moesten een management maatschappij huren die ondergrondse parkeergarages, tuinen en andere gebouwen zoals een synagoge, sportzaal en speelplaats voor kinderen regelde. Ook in andere buurten zoals Arnona, Har Homa en de Duitse kolonie verrijst hoogbouw.

Luxe hoogbouw in het centrum

In het centrum verrijst sinds enkele jaren luxe hoogbouw. Deze gebouwen zijn projecten van Africa Israel en Minrav. Ze liggen in de Rav Kook en Hanevi'iem straten binnen loopafstand van de Oude Stad. Ze staan naast sommige historische panden zoals het Anna Ticho Huis in de Rav Kook straat. De meeste appartementen in het negen verdiepingen tellende 7 HaRav Kook project zijn gekocht door Fransen en Russen. Ze kopen het als investering of vakantiehuis. Over tien jaar zal het centrum nog veel meer hoge gebouwen kennen.

Luxe hoogbouw in Ha Nevi'iem en Rav Kook straat

Legenda
A. Hanevi'iem straat
B. Rav Kook straat

Belangrijkste toegang tot de stad zal veranderen

De belangrijkste toegang tot de stad zal veranderen in het belangrijkste zakencentrum van Jeruzalem. Hier zullen 12 torens (van 24 tot 33 verdiepingen) worden gebouwd. Het zakencentrum zal een miljoen vierkante meter groot worden met winkels, kantoren, hotels, en bedrijven. Er zal toegang zijn met het geplande Jeruzalem-Tel Aviv hoge snelheidstrein en de lightrail in Jeruzalem.

Lees verder

© 2014 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningGeografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningWanneer we het hebben over stadsgeografie en stedelijke planning in Israël dan is geograaf Arie Shachar de meest promine…
Urbanization in Israel (stadsgeografie) – Elisha EfratrecensieUrbanization in Israel (stadsgeografie) – Elisha EfratBoekrecensie: 'Urbanization in Israel' (1984) is een boek van de Israëlische geograaf Elisha Efrat. Hij behandelt in het…
recensieMuziekrecensie: Jeroesjalajiem ier hanetsach - Artiesten'Jeroesjalajiem ier hanetsach' (Jerusalem - The Eternal City in Songs), Jeruzalem de Eeuwige Stad, is een cd met de groo…
Joodse visie Israël – Heschel 1: Jeruzalem bevrijd in 1967Joodse visie Israël – Heschel 1: Jeruzalem bevrijd in 1967In 1967-1969 schreef de Joodse filosoof Abraham Joshua Heschel het boek 'Israel, an echo of eternity'. In 1995 kwam de N…

Inspanningsfysiologie; eten voor wedstrijd en trainingEen gezond voedingspatroon is voor iedereen belangrijk. Voor de sporter kan een gezond voedingspatroon de sportprestatie…
The internet of thingsThe internet of thingsHet menselijk gebruik van internet is redelijk verzadigd, waarschijnlijk zullen er niet veel meer mensen van het interne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • New heights for Jerusalem’s skyline - The Times of Israel
  • Stadsgeograaf.nl
  • Interpreting the City: An Urban Geography - Truman Asa Hartshorn
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Geografie Israël: nieuwe hoogbouw in Jeruzalem"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!