InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Windmolens, nu en in de toekomst

Windmolens, nu en in de toekomst

Windmolens, nu en in de toekomst Onze energiebronnen raken op. Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar alternatieve energie. Een van de alternatieve energiebronnen is windenergie. Je hoort, ziet en leest er steeds meer over. Ook steeds meer particulieren willen een eigen windmolen aanschaffen om zelf energie op te wekken. Maar let wel op: je mag niet zomaar even een windmolen in je tuin plaatsen.

Een klein stukje geschiedenis over windmolens

In Perzië werden in de 5e eeuw na Christus de eerste windmolens gebruikt. Maar deze windmolens werden pas in de 12e eeuw in Europa verspreid. In die tijd werden de windmolens vooral gebruikt om graan te malen en om water te pompen. De windmolens van toen waren gemaakt van hout en de wieken waren gespannen met zeil om de wieken te laten draaien. Vroeger werden veel molens verwoest door brand. Doordat bijna alles binnen in de molen ook van hout was gemaakt en er soms veel wrijving tussen de tandwielen ontstond, daardoor gebeurde het regelmatig dat er brand ontstond.

Verschillende windmolens

Er zijn twee verschillende windmolens. Een met horizontale assen en een met verticale assen. De windmolens met verticale assen hoeven niet steeds in de windrichting gedraaid te worden, omdat deze molen van opzij wordt aangedreven. Molens met verticale assen kunnen zichzelf niet alleen niet aan het draaien maken. De generator die ze hebben, halen ze de energie uit die ze nodig hebben om op te starten. Windmolens met horizontale assen gebruiken het zelfde principe als de oude windmolens, die vroeger water pompten. Het nadeel van deze molens is dat ze steeds gedraaid moeten worden tegen de wind in om ze te laten draaien.

Windturbine

De moderne windmolens heten windturbines. Omdat wind een onuitputtelijke energiebron is, is energie opwekken met windmolens een goedkope energiebron. De stroom die deze windmolen opwekken heet groene stroom. De wind laat de molen draaien. Door een generator wordt deze bewegingsenergie omgezet in elektrische energie. Doordat de wind steeds uit een andere richting komt, moet de molen steeds gedraaid worden. Voor de nieuwste windmolens worden daar computers voor gebruikt. Door het gebruik van een computer wordt de windenergie een stuk duurder. Voor stroom aan 150.000 huishoudens, zijn ongeveer 36 windmolens nodig.

Windmolenparken

De windmolenparken worden momenteel de grond uit gestampt. Nederland bezit bijna 2000 windturbines (2014). Samen goed voor 2600 MW aan stroom. En dit aantal groeit gestaag door. In 2023 wil de overheid dat 8 miljoen van onze huishoudens van onze stroom geleverd gaat worden door de windturbines. Van de 2000 windturbines staan er ongeveer 228 in windmolenparken op zee.

Wat kost een windmolen

En windmolen kost ongeveer €1.500.000 tot €2.000.000 per stuk. Afhankelijk van de hoogte van de windmolen en hoe groot de wieken van de molen zijn. Maar binnen 3 tot 6 maanden zijn de kosten van de windmolen tot nul terug gebracht. Afhankelijk van de windaanbod. Een windmolen gaat gemiddeld 15-tot 20 jaar mee.

Wat levert een windmolen op

Een windmolen gaat stroom leveren bij een windsnelheid van 2-3 meter per seconden dit is windkracht 2. Bij een windsnelheid van 8 m/s levert een windmolen 3000 kW per uur op. Dit houd in als de molen zo een uur draait, dat een gezin die een beetje zuinig leeft een heel jaar lang voorzien is van stroom binnen 1 uur tijd. Bij windkracht 6 of 12 m/s levert een windmolen het maximale aan vermogen. Bij een te harde wind 9-10 worden de windmolens stil gezet. Maar de nieuwste generatie windmolens zijn zo goed dat ze een windsnelheid van 30 m/s aankunnen en dat is windkracht 11-12. De laatste 15 jaar is de prijs van windstroom met 50% gedaald. Momenteel wordt er €0,6 per kWh betaald. Hiermee is windstroom niet alleen de schoonste maar ook de goedkoopste stroombron die er is.

Vergunningen voor windmolens

Windmolens kunnen niet zomaar neergezet worden. Er zullen vergunningen afgegeven moeten worden voordat de molens ergens neergezet mogen worden. Voor windmolenpark Q7 hebben Wet beheer rijkswaterstaatswerken en Wet milieubeheer de vergunningen gegeven voor dit windmolenpark. Windmolens hebben open ruimtes nodig om optimaal te kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is weiland. Maar veel mensen die vlak bij zo een weiland wonen, waar eventueel windmolens gezet gaan worden, protesteren massaal tegen het neerzetten van deze molens. De grootste zorg van deze mensen is uitzichtbelemmering. Ze vinden dat een windmolen niet in een stukje natuur hoort te staan, en daar valt natuurlijk wel wat over te zeggen.
© 2008 - 2019 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
Zijn er ook nadelen aan groene energie?Zijn er ook nadelen aan groene energie?Door de positieve verhalen die we dagelijks horen over het gebruik van duurzame, ook wel groene energie genoemd vergeten…
Turbineziekte door windmolensTurbineziekte door windmolensTurbineziekte of het windturbine syndroom (WTS) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van windmolens. De ziekte komt he…
Wind en water als energievormWind en water als energievormOlie en gas worden steeds geringer. Het is tijd om over te stappen op een ander soort energie, en dit volledig te gaan d…
Een windmolen voor thuisEen windmolen thuis: zou het niet geweldig zijn? Een kleine windmolen in je eigen tuin plaatsen en daarmee op duurzame w…
Bronnen en referenties
  • www.noordzee.org
  • www.mediatheek.nl

Reageer op het artikel "Windmolens, nu en in de toekomst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Paul Groot, 28-10-2014 19:59 #12
"Maar binnen 3 tot 6 maanden zijn de kosten van de windmolen tot nul teruggebracht." Gezwets, het duurt een jaar, dankzij het feit dat de meeste kosten door subsidies, veel te hoge garantie van de kWh-prijs en gunstige belastingcondities. In feite draaien windmolens op de beurs van de belastingbetaler. Een windmolen kost de belastingbetaler € 151 000 per MW per jaar. Zie: http://www.groenerekenkamer.nl/wat-levert-een-windmolen-op

Matthijs, 20-02-2014 10:16 #11
"De laatste 15 jaar is de prijs van windstroom met 50% gedaald. Momenteel wordt er €0,6 per kWh betaald. Hiermee is windstroom niet alleen de schoonste maar ook de goedkoopste stroombron die er is."

Ik hoop echt dat het €0,06 is…

H. de Groot, 17-02-2014 23:16 #10
Beste mensen, 3000kw per uur bestaat niet. Niet opgelet bij Natuurkunde?

Gr H

Gerard, 10-11-2013 22:13 #9
Kosten van een windmolen 2.00.00,- en dan in een half jaar terugverdienen?
volgens mij te mooi om waar te zijn, dan zouden toch alle bedrijven windmolens gaan exploiteren.
Klopt deze info wel?

Gerard

Jan, 17-07-2013 15:02 #8
"Maar binnen 3 tot 6 maanden zijn de kosten van de windmolen tot nul terugebracht. "

Ehm, ik vind info.nu een goede site maar de kosten hier slaan nergens op. Conventionele energie kost 3-5 ct/kWh en windenergie op land 6-9 ct/kWh. Elke kWh kost de staat zo'n vier cent, die ze als subsidie er bij moeten voegen. Een windturbine wordt in zijn totaalplaatje dus NIET terugverdiend.

David, 20-05-2013 17:33 #7
Het is zaak om eerst grootschalige, goedkope, energiebuffers te ontwerpen en dan pas windmolenparken te installeren. Anders is wind nooit een vervanger van fossiele brandstoffen. Nu is de situatie dat wind(molens) alleen wat voorstellen dankzij de backup van fossiele centrales. Want geen wind = geen stroom.
Aangezien het onzeker is of het ooit lukt om die buffers te maken, is het huidige pad van windparken een hachelijke onderneming.

Faust, 27-04-2011 18:56 #6
"Wat kost een windmolen
En windmolen kost ongeveer €1.500.000 tot €2.000.000 per stuk. Afhankelijk van de hoogte van de windmolen en hoe groot de wieken van de molen zijn. Maar binnen 3 tot 6 maanden zijn de kosten van de windmolen tot nul terugebracht. Afhankelijk van de windaanbod."

Dus een windmolen levert in 6 maanden tijd €2.000.000 aan electriciteit op? Dit kan dus niet. U bedoelt te zeggen dat de energy die het koste om de windmolen te maken binnen 3 tot 6 maand terug verdiend is.

Ik lees dit soort onzin wel vaker en de mensen worden zo op de verkeerde been gezet. Houd u aan de feiten!

Michiel, 26-01-2011 18:02 #5
Als wind energie zo geweldig is. waarom werken burgers dan niet samen om een boer zijn te kopen?

pak dit goed aan en je hebt gratis stroom. pak het echt goed aan het je hebt het in 1 jaar terug verdient en je krijgt zelfs geld terug van het energie bedrijf. of zouden burgers hiermee energie bedrijven in gevaar brengen?

H. O. van der Kooi, 17-11-2010 15:58 #4
U maakt een grote vergissing door te stellen dat een windturbine de kosten voor zijn bouw en opstelling terug verdient in 3 tot 6 maanden. Het betreft alleen de energielasten voor de productie van staal, beton en kunststof voor de rotorbladen en zo u wilt de CO2 uitstoot. Het zou te mooi om waar te zijn dat windturbines na 3 tot 6 maanden echt geld gaan opbrengen. Als dat waar was zou er geen SDE (subsidie) van 5 à 6 eurocent per kWh hoeven te worden gegegeven aan de exploitant!
U bent ruim aan de optimistische kant war het het rendement aan energie betreft. De turbines aan de A4 in Zoeterwoude hebben dit jaar slecht met een rendement van 15% energie opgewekt (informatie van de tuinder die mede-exploitant is) terwijl gemiddeld wordt gerekend met 25 %. Dit betekent dat de turbines maar met een equivalent van 54 dagen op nominaal vermogem ( 2MW) hebben geproduccerd. Als je het van een andere kant bekijkt hebben ze 311 dagen stilgestaan! Komt onmiddeliojk de vraag op hoe duurzaam is de leveringszekerhied van windenergie: niet dus. Eerlijke voorlichting zou u niet misstaan. Reactie infoteur, 17-11-2010
Geachte H.O. van der Kooi,

Mijn informatie komt ook weer van een andere bron vandaan (zie onderaan van het artikel). Ik ga er van uit dat zo een bron de juiste informatie verschaft. Immers ik ben hier geen expert in, alleen iemand met interesse.

Met vriendelijke groet,
Lautof (infoteur)

J. Rhijnsburger, 30-08-2010 16:14 #3
Als men i.p.v. CO2, door aan windmolens gekoppelde compressoren lucht in lege aardgasvelden perst en daar een expansiemotor of turbine gekoppeld aan een dynamo op aansluit, verkrijgt men een betrouwbare continue elektriciteitsvoorziening die goedkoop, betrouwbaar, regelbaar naar vraag, milieuvriendelijk en eeuwig beschikbaar is. Een klein aardgasveld als bij Barendrecht kan dan continu, onafhankelijk van de windkracht op dat moment, 28 MW leveren. Een aantal grotere aardgasvelden kunnen op die manier heel Nederland continu, tot in eeuwigheid van elektriciteit voorzien.

Jelle, 12-01-2010 11:54 #2
" Bij een windsnelheid van 8 m/s levert een windmolen 3000 kW per uur op". Deze zin klopt niet. Misschien bedoelt u 3000kWh per uur = 3000kW. De meeste windmolens op land halen dit trouwens niet.

Gert Visser, 05-07-2009 13:59 #1
Vanwege het onregelmatige windaanbod en daarmee onbetrouwbare opwekkingspatroon van zo'n windturbine zal windenergie nooit een serieuze manier van electriciteitsopwekking worden. Ook al de enorme installatie, nodig om een relatief klein beetje stroom te genereren doet geen goed. Waterstofproductie met windmolens stuit af op de zeer lage rendementen van "well to wheel". Wat er nu aan capaciteit staat opgesteld wordt met subsidies of hoge, afgedwongen teruglevertarieven in de lucht gehouden. Geen prettige boodschap, maar omdat hij van een electrotechnicus komt (goed nieuws over windmolens komt doorgaans van politici en milieu-mensen) moet je hem wel ter harte nemen.

Infoteur: Lautof
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 12
Schrijf mee!