nieuws uitgelicht

De ambulance drone

De ambulance drone Een student van de Technische Universiteit van Delft heeft de ambulance drone ontworpen. Met deze drone is het de bedoeling dat er meer mensen gered kunnen worden na een hartstilstand. Verwacht wordt dat met deze ambulance drone de overleving van een hartstilstand 10 keer zo groot wordt. Wie is de bedenker van deze drone? Hoe werkt de drone precies? En hoe wordt hij ingezet?

Alec Momont

Alec Momont is de uitvinder van de ambulance drone. Behalve in Nederland heeft Alec ook in Frankrijk en België gestudeerd. Hij is erg gepassioneerd over techniek en probeert de ambulance drone wereldwijd te introduceren. Alec heeft naast de ambulance drone al meerdere projecten gehad zoals: De biocoach waarmee het herstel van een heup transportatie wordt vergemakkelijkt, de vacuum coffee maker en de ankle brace CAD waarmee enkelbanden door middel van een 3D scan makkelijker rondom je enkel zitten. De ambulance drone heeft Alec Momont voor zijn afstudeeropdracht voor de TU Delft in samenwerking met innovatieplatform Living Tomorrow ontworpen.

Hoe werkt de Drone?

De drone

Zodra er een telefoontje gepleegd wordt naar 112 met het verhaal dat iemand een hartstilstand heeft gekregen, kan de ambulance drone ingezet worden. De ambulance drone is een onbemand vliegtuigje. Ook is het een autonoom bestuurbaar vliegtuigje, hiermee wordt bedoeld dat de drone zelfstandig door middel van GPS naar de locatie kan vliegen, hier is dus geen ambulance persoon of iets dergelijks voor nodig. De drone verstuurd na de oproep een defibrillator mee waarmee een hartstilstand kan worden voorkomen.

Voordelen

Een bijkomend voordeel van de drone is dat hij snelheden tot wel 100 kilometer per uur kan halen waardoor hij dus erg snel op de bestemmingslocatie kan arriveren. Verwacht wordt dat met de drone 10 keer zoveel levens gered kunnen worden als gevolg van een hartstilstand. Aangezien een defibrillator erg klein is en niet veel weegt kan hij via de ambulance drone makkelijk vervoerd worden. Echter zijn er nog een heleboel andere kleine levensreddende middelen voor andere problemen zoals hartfalen en ademhalingsproblemen, ook hier zouden ambulance drones voor gebruikt kunnen worden aldus Alec Momont.

Overlevingskans

De drone wordt vervoerd met een 'medische gereedschapskist' waarmee een hartstilstand snel behandeld kan worden. Jaarlijks krijgen 800.000 mensen in Europa een hartstilstand en zonder de drone overleefd maar 8% dit. Met de drone kan dit overlevingspercentage oplopen tot 80% aldus Alec Momomt. De reden voor dit grotere overlevingspercentage is de tijd van aankomst. Een normale ambulance doet er gemiddeld 10 minuten over om bij een plaats van bestemming te komen terwijl de ambulance drone binnen 1 minuut aanwezig kan zijn binnen een straal van 12km2.

Een webcam

Behalve dat er een defibrillator aanwezig is is de drone ook voorzien van een webcam. Deze webcam is ingebouwd zodat een hulpverlener mee kan kijken en instructies kan geven via de webcam. Hierdoor is het net alsof er gewoon ambulance personeel aanwezig is, alleen worden er nu instructies via de webcam gegeven over hoe de defibrillator het beste te gebruiken is. Momont stelt dat maar 20% succesvol een defibrillator kan gebruiken, via deze instructies stijgt dit percentage naar 90%. Ook is de webcam een beveiligingsmiddel voor de drones.

Obstakels

De kosten hoeven volgens Alec Momont niet een obstakel te zijn, deze liggen namelijk op ongeveer 15,000 en dit is in vergelijking met de hoeveelheid levens die ermee te redden zijn geen probleem. Echter zijn er nog wel wettelijke obstakels, het is namelijk niet toegestaan om een drone autonoom te laten vliegen. Er wordt een wetswijziging verwacht in 2015 waardoor de drone misschien legaal kan worden. Andere obstakels zijn dat de drone niet getest is op echte mensen, en dat de drone nog niet optimaal vliegt, de drone ontwijkt namelijk nog niet automatisch alle obstakels.
© 2014 - 2020 Writerkas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterVerschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterWat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer prop…
Je eigen drone maken: de flight controllerJe eigen drone maken: de flight controllerDe hersenen van een drone worden gevormd door een flight controller. Zonder flight controller zou men niet in staat zijn…

De snijkopzuigerDe snijkopzuiger is een werktuig dat veelvuldig wordt gebruikt in de waterbouw. Door middel van een snijkop wordt grond…
Grafeen toepassingenGrafeen toepassingenWat is een grafeen? Grafeen is slechts een atoom dik, maar sterker dan staal of diamant. Het heeft verschillende bijzond…
Bronnen en referenties
  • http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/ambulance-drone-tu-delft-vergroot-overlevingskans-bij-hartstilstand-drastisch/
  • http://www.volkskrant.nl/wetenschap/veel-interesse-voor-ambulance-drone-van-tu-delft-student~a3778528/

Reageer op het artikel "De ambulance drone"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writerkas
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!