Geografie Israël: duurzame ontwikkeling Galilea (theorie)

Geografie Israël: duurzame ontwikkeling Galilea (theorie) Wanneer we kijken naar de Total Human Ecosystem van Galilea in Israël dan constateren we dat het bergachtige gebied van Galilea (naast Judea en Samaria) het enige gebied in Israël is waar het natuurlijke Mediterrane landschap overeind is gebleven. In deze regio is nog veel ruig landschap aanwezig met relatief rijke vegetatie tussen 300 en 1200 meter hoogte. Het bergachtige Galilea kent ook unieke cultureel-historische aspecten van het Mediterrane landschap met traditionele dorpen die nog dateren uit Bijbelse tijd. Om dit landschap te handhaven is ecologische planning van belang. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een geografische paper dat geschreven werd beginjaren '90 van de vorige eeuw. Toen stond ecologische planning in Israël nog in de kinderschoenen. Galilea werd als studiegebied gekozen omdat in dit gebied twee soorten samenlevingen zijn, een traditionele (Arabische) en een moderne (Joodse), die beide op eigen manier worstelen met het behoud van het landschap. De Arabische samenleving kende (kent) geen openbare planning en al helemaal geen ecologische planning. De Joodse samenleving kende wel planning maar worstelde met de strijd om land en het demografisch karakter van Galilea. Dat leidde ertoe dat 'in het wilde weg' veel nederzettingen werden opgericht zonder dat veel rekening werd gehouden met het landschap. Hoewel de situatie tegenwoordig al wat beter is (vooral binnen de Joodse sector), geeft dit artikel een aardig beeld van de situatie toen. In dit artikel bespreken we de theoretische kant van het onderzoek.

Wat is duurzame ontwikkeling?

De term 'duurzaam' wordt in brede contexten gebruikt (milieu en ontwikkeling). Intuïtief lijken duurzame argumenten te benadrukken dat milieubescherming en economische groei elkaar aanvullen en niet noodzakelijkerwijze conflicterend zijn. Professor Arthur Lieberman, een ecoloog, beschouwt duurzame ontwikkeling als alles wat gedaan wordt om het land en de bronnen voor toekomstige generaties te beschermen.

Forman noemt vier kenmerken van duurzame ontwikkeling:
  1. een tijdsperiode van verschillende menselijke generaties (dit verschaft inzicht in verandering gerelateerd aan ecologische en menselijke interacties);
  2. aanname in verandering in totale menselijke ecosytemen;
  3. langzaam veranderende ecologische en menselijke variabelen gewoonlijk met onregelmatige cycli;
  4. een mozaïeke stabiliteit die snelle fluctuaties toestaat in ruimtelijke eenheden zoals een regio, een landschap.

Een landschap binnen een regio is een veel belovende ruimtelijke schaal voor het plannen van een duurzame ontwikkeling. Daarbij dienen mensen zich bewust te zijn dat de wereld biologisch georiënteerd is.

Grondgebruik, landschapsverandering en de noodzaak voor plannen en maatregelen

De term landschap komt al in de Psalmen voor. In het Hebreeuws is dat 'nof' met het uitzicht op het landschap van Jeruzalem. De geograaf Von Humboldt introduceerde het begrip landschap als een wetenschappelijk geografische term.

Landschap houdt grondgebruik en natuurlijke bronnen in. Grondgebruik patronen zijn niet altijd gepland. Er kunnen drie soorten problemen ontstaan tussen landgebruik en milieu:
  • slechte beslissingen omtrent grondgebruik vanwege het negeren of het niet goed waarderen van het milieu;
  • verandering van het milieu na grondgebruik;
  • een sociale (technologische) verandering na grondgebruik.

Grondgebruik planning wordt steeds belangrijker vanwege schaarste aan land, water en energiebronnen. Om die reden is grondgebruik planning belangrijk om het ecosysteem te conserveren.

Total Human Ecosystem

De Total Human Ecosystem werd in 1964 geïntroduceerd door de Amerikaanse ecoloog Egler. De mens en zijn omgeving vormen één holistische eenheid die in haar totaliteit bestudeerd dient te worden.

Bergachtig gebied van Galilea


Total Human Ecosystem van het bergachtige Galilea

Het bergachtige Galilea kent nog een authentieke natuurlijk Mediterrane landschap met relatief rijke vegetatie op een hoogte van 300 tot 1200 meter. Ook heeft het gebied unieke culturele historische kenmerken met traditionele dorpen die nog dateren uit Bijbelse tijden. Daarnaast bezit Galilea nog oude agrarische gebieden met typische Mediterrane gewassen zoals olijven, druiven, en vijgen. Er zijn ook nieuwe gewassen geïntroduceerd zoals appels en abrikozen.

grondgebruik zonder ecologische planning

Zou Galilea zonder ecologische planning worden ontwikkeld dan leidt dit tot uitbreiding van het bouwgebied (Joodse en niet-Joodse nederzettingen), van het gecultiveerd gebied (natuur omgezet in bouwland) en de regionale infrastructuur (toerisme wegen en industrie). Zonder ecologische ecologische planning leidt dit tot een negatieve invloed op het ecosysteem van de regio.

grondgebruik met ecologische planning

Tot begin jaren '90 van de vorige eeuw heeft Israël nog niet veel ecologische planning uitgevoerd. Wel werd de Segev regio, dat in het bergachtige Galilea ligt, zo gepland dat met het milieu rekening werd gehouden. Ook gingen in dat gebied bewoners wonen voor wie het milieu een belangrijke rol speelde.

complicaties

Binnen de moderne Joodse sector en de traditionele Arabische sector vinden complicaties plaats. Dit geldt ook voor de regionale infrastructuur van het gebied.

Lees verder

© 2014 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kibboets hotels: Golan Hoogvlakte & GalileaDe Israël-Kibboets Hotels is het grootste netwerk van hotels, vakantiedorpen en landelijke verblijven. Er bevinden zich…
Boekrecensie: Israel, a regional geography  Yehuda KarmonrecensieBoekrecensie: Israel, a regional geography Yehuda KarmonAlweer een behoorlijk oud boek uit 1971 over de regionale geografie van Israël: Israel, a regional geography van profess…
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…
Grenzen van Israël: vanaf Abraham tot rijk van SalomoDe klassieke Joodse bronnen (de Joodse Bijbel en de Talmoed) onderscheiden drie grenzen. (1) De grenzen van de Aartsvade…

Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift (Engels: antigenic shift) is het vermogen van een virus om een nieuw subtype virus te vormen, dit middels…
Inspanningsfysiologie; vetafbraak en vetopbouwIn het lichaam is er constant sprake van een dynamisch evenwicht tussen vetopbouw en vetafbraak. Of vetafbraak, of vetop…
Bronnen en referenties
  • Paper 'Sustainable development of the Mountainous Galilee' - Universiteit van Haifa

Reageer op het artikel "Geografie Israël: duurzame ontwikkeling Galilea (theorie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!