Inspanningsfysiologie; feiten over de stofwisseling

De gemiddelde caloriebehoefte voor mannen en vrouwen is respectievelijk 2500 calorieën en 2000 calorieën. De caloriebehoefte kan aanzienlijk verhoogd worden door meer te bewegen en te sporten, of door zwaar fysiek werk te doen. De caloriebehoefte wordt met name bepaald door de ruststofwisseling, specifiek dynamische werking en fysieke activiteit. Bij vouwen kan zwangerschap en het geven van borstvoeding de caloriebehoefte nog aanzienlijk verhogen. De hoeveelheid spiermassa verhoogt de caloriebehoefte ook. Door krachttraining te doen, wordt de spiermassa groter en daarmee de caloriebehoefte groter. Veroudering en inactiviteit laat de spiermassa en mede daardoor de caloriebehoefte afnemen.

De totale energiebehoefte wordt bepaald door verschillende componenten

De mens heeft constant energie nodig. Om deze energie te produceren worden voedingsstoffen (vetten, koolhydraten en eiwitten) verbrand. De snelheid van energieproductie wordt bepaald door de energiebehoefte (caloriebehoefte). De totale energiebehoefte bestaat uit een aantal componenten. De drie belangrijkste componenten die energiebehoefte bepalen zijn:
  1. Ruststofwisseling
  2. Specifiek Dynamische Werking (SDW), ook wel thermisch effect (TE), of thermogenese genoemd
  3. Fysieke activiteit (door sport, bewegen en arbeid)

De relatieve bijdrage van de verschillende componenten zijn respectievelijk 60-75%, 10% en 10-30% bij iemand die matig fysiek actief is. Zwangerschap en het geven van borstvoeding verhogen de caloriebehoefte ook aanzienlijk. Verder kan extreme warmte en koude de caloriebehoefte vergroten.

Ruststofwisseling bestaat uit basaalstofwisseling en arousal

De ruststofwisseling bestaat uit basaalstofwisseling en arousal (opwinding). De basaalstofwisseling is de hoeveelheid energie die nodig is in de wakkere toestand om vitale lichaamsfuncties te laten plaatsvinden. Rustmetabolisme is basaalstofwisseling opgeteld met energie die nodig is om externe prikkels te verwerken (arousal). Rustmetabolisme is maar een klein beetje hoger dan basaalstofwisseling.

De hoeveelheid vetvrije massa bepaalt in grote mate de ruststofwisseling. Mensen met veel vetvrije massa hebben een hoge ruststofwisseling. Door krachttraining wordt de hoeveelheid spiermassa en daardoor vetvrije massa vergroot. Door veroudering neemt de hoeveelheid vetvrije massa (spiermassa) af.

Sporten en bewegen verhoogt het totale energiegebruik (caloriebehoefte)

In rust dragen de spieren maar ongeveer 20% in het totale energiegebruik. Bij sporten en bewegen dragen de spieren maar liefst 80% of meer bij aan het totale energiegebruik. Sporten en bewegen kan de caloriebehoefte met tot wel een factor vier vergroten. Sommige sporters verbranden tot wel 8000 calorieën per dag. Door de toename van de spiermassa bij sporten, neemt ook de ruststofwisseling nog eens toe en bij intensief sporten neemt ook de vetverbranding na inspanning toe.

Voeding verhoogt ook de caloriebehoefte

De vertering, opname en stofwisseling van ingenomen voeding verhoogt ook de stofwisseling en dus de caloriebehoefte. Dit wordt SDW, thermogenese, of TE genoemd. Met name een voeding rijk aan vezels en eiwitten verhoogt de stofwisseling aanzienlijk. Een voeding met veel groente, fruit, volkoren producten en magere melkproducten en vleessoorten verhoogt de stofwisseling.

Mannen hebben meer energie nodig dan vrouwen

De gemiddelde energiebehoefte voor mannen is hoger, dan voor vrouwen. Overigens is de gemiddelde energiebehoefte geen goede maat om te gebruiken voor de individuele energiebehoefte. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de individuele energiebehoefte lager is, dan de gemiddelde energiebehoefte. Wanneer de gemiddelde caloriebehoefte wordt ingenomen, leidt dat tot overgewicht.

De gemiddelde energiebehoefte voor mannen is 2500 calorieën. De gemiddelde energiebehoefte voor vrouwen is 2000 calorieën. Mannen hebben gemiddeld een hogere energiebehoefte, dan vrouwen, omdat mannen een grotere vetvrije massa hebben. Zwangerschap en het geven van borstvoeding vergroot de energiebehoefte van vrouwen. Het geven van borstvoeding vergroot de dagelijkse caloriebehoefte met wel 700 calorieën.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Inspanningsfysiologie; eiwitten, vetten en koolhydratenJe eet gezond wanneer je voeding alle voedingsstoffen levert aan je lichaam, zonder dat je dik wordt. De gemiddelde calo…
Inspanningsfysiologie; verbrand calorieën met wandelenWandelen kan de stofwisseling en dus het caloriegebruik aanzienlijk vergroten. Tot een snelheid van 8 kilometer per uur…
Inspanningsfysiologie; wat is een calorie?Vaak staat achter op het etiket van voedingsmiddelen hoeveel calorieën er in dat product zitten. We weten dat als we mee…
Het meten van energieHet meten van energieEr bestaan vele verschillende vormen van energie. Denk aan mechanische, chemische en warmte-energie. Energie wordt opges…

Inspanningsfysiologie; efficiëntie van sportenHet lichaam heeft constant energie nodig in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Bij het splitsen van ATP in adenosine…
Inspanningsfysiologie; hoe zwaar is sporten?De zwaarte van de kan op verschillende manieren uitgedrukt worden. De zwaarte van inspanning is niet alleen afhankelijk…
Bronnen en referenties
  • William D. McArdle, Victor L. Katch, & Frank I. Katch (2014) Exercise Physiology, Nutrition, Energy, and Human Performance, LWW Philadelphia

Reageer op het artikel "Inspanningsfysiologie; feiten over de stofwisseling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: December 2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Voeding en metabolisme
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!