InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Bio-ethicus Kevin Smith voorstander spermabank 18-jarigen
nieuws uitgelicht

Bio-ethicus Kevin Smith voorstander spermabank 18-jarigen

Bio-ethicus Kevin Smith voorstander spermabank 18-jarigen De Britse bio-ethicus Dr. Kevin Smith vindt het ethisch noodzakelijk om te werken aan doelmatige en veilige manieren om de gezondheid en de kwaliteit van leven van de mens in de toekomst te verbeteren. Hij is er een voorstander van dat alle jongens van 18 jaar oud hun sperma laten invriezen. Hiermee kunnen volgens hem eventuele gezondheidsrisico's die kleven aan vaderschap op latere leeftijd worden tegengegaan. Tegenstanders van zijn plan hebben hun stem ook al laten horen.

Invriezen sperma 18-jarigen

Als het aan de Britse bio-ethicus Dr. Kevin Smith ligt laten alle jongens van 18 jaar oud hun sperma invriezen om mogelijke risico’s bij vaderschap op oudere leeftijd tegen te gaan. In de afgelopen 25 jaar is in Engeland de leeftijd waarop mannen kinderen kregen omhoog gegaan van 31 naar 33 jaar. Het is heel goed mogelijk op latere leeftijd kinderen te verwekken, maar de risico’s nemen ook toe. Naarmate de man ouder wordt gaat de kwaliteit van zijn sperma achteruit, waardoor de kansen op bijvoorbeeld autisme of schizofrenie voor het kind toenemen. ‘Het wordt tijd dat we serieus kijken naar de steeds ouder wordende vader en het effect dat dit heeft op de generatie van onze kinderen’, aldus Smith.

Dr. Kevin Smith, Britse bio-ethicus en utilitarist

Dr. Kevin Smith, werkzaam aan de Abertay University in Dundee, komt met zijn opvallende betoog in de Journal of Medical Ethics, het sinds 1975 bestaande academische tijdschrift op het terrein van de bio-ethiek. Smith’s onderzoek richt zich op deze wetenschap die zich met de ethische aspecten van menselijk ingrijpen in het menselijk leven bezighoudt. Hij vindt dat bio-ethici het aan zichzelf verplicht zijn waar mogelijk hun stem te laten horen.

Utilitarisme

Hij is een aanhanger van het utilitarisme wat volgens Jeremy Bentham, de grondlegger daarvan, neerkomt op een zo groot mogelijk geluk voor een zo groot mogelijk aantal mensen. Het streven van een utilitarist is naar een zo groot mogelijke mate van geluk. Smith is met name geïnteresseerd in wetenschappelijke en ethische vraagstukken op het gebied van de genetische modificatie (GM), vooral waar dit direct of indirect van invloed is op de mens. Volgens Smith is door de toenemende bevolkingsgroei de wereld toe aan een ‘groene revolutie’, een revolutie die is gebaseerd op GM-technologie.

Hij is een fel tegenstander van het tegenhouden van verdere ontwikkelingen op het gebied van genetisch gemodificeerde levensmiddelen. De wetenschap en de maatschappij hebben naar Smith’s overtuiging een ethische noodzaak om verder te werken aan doelmatige en veilige manieren om de gezondheid en de kwaliteit van leven van de mens in de toekomst te verbeteren.

Voorstander euthanasie

Smith vindt het bespottelijk dat in het Verenigd Koninkrijk terminale patiënten nog steeds niet de mogelijkheid hebben om met hulp van een arts een eind aan hun leven te kunnen maken. Hij pleit voor aanpassing in de wetgeving waardoor patiënten de mogelijkheid wordt gegeven waardig en zonder onnodig lijden te sterven.

Tegenstander homeopathie

Dr. Kevin Smith heeft sinds het begin van deze eeuw zo'n 25 publicaties op zijn naam staan. In mei 2011 komt hij in het nieuws als hij zegt dat homeopathie gevaarlijk en een geldverspilling is. Als bio-ethicus acht hij homeopathie onaanvaardbaar en zou het uit het nationale Britse budget voor gezondheidszorg moeten worden geschrapt. Homeopathische middelen zijn dermate verdund waardoor het in zijn visie zeer onwaarschijnlijk is dat ze ook maar de geringste werkzame stoffen bevatten voor de patiënt.

Een spermabank

Smith vindt het nu tijd om serieus te kijken naar het gegeven van de steeds ouder wordende vader en het effect daarvan op de volgende generatie. Om te voorkomen dat, door de in Engeland steeds ouder wordende vaders, de kans op ziektes in de toekomst toeneemt is volgens Smith de oplossing dat mannen op latere leeftijd een beroep kunnen doen op hun op 18-jarige leeftijd ingevroren sperma. Een spermabank zou heel gewoon moeten worden voor iedereen die valt onder de NHS (National Health Service), het in 1948 opgerichte openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk.

Tegenargumenten

Toch kleven er ook bezwaren aan de ongetwijfeld goedbedoelde plannen van Smith en hebben tegenstanders van zijn voorstel hun stem al laten horen. Enkele tegenargumenten zijn:
  • het risico op ziektes bij kinderen van oudere vaders is niet groot;
  • sperma laat zich over het algemeen moeilijk invriezen (wat er mede de oorzaak van is dat er weinig spermadonoren zijn);
  • de vrouwen en vriendinnen van mannen die een beroep doen op hun ingevroren sperma moeten een IVF-behandeling ondergaan;
  • het scheppen van valse hoop op nakomelingen omdat de medische techniek onder geen enkele voorwaarde een zwangerschap kan garanderen;
  • het vaststellen van een leeftijdsgrens waarop gebruik kan worden gemaakt van de donatie aan de spermabank: 34 jaar? 35 jaar? of pas vanaf 40 jaar?
  • het voortbrengen van kinderen wordt op deze manier wel heel kunstmatig benaderd.

British Fertility Society

Eén van de tegenstanders van Smith's plan is professor Adam Balen, voorzitter van de British Fertility Society. Hij ziet een nationale spermabank niet zitten. Balen verwijst naar andere landen, met name de Scandinavische landen, waar in de wet regels zijn vastgelegd voor het opnemen van ouderschapsverlof (ook voor de vaders) waardoor het mogelijk wordt gemaakt op jongere leeftijd een gezin te starten. Volgens Balen is het Verenigd Koninkrijk meer gebaat bij een goede regelgeving op dit gebied.
© 2015 - 2018 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het utilitarismeHet utilitarismeHet utilitarisme heeft betrekking op onze moraal. Het is een ethische stroming die de waarde van een handeling afmeet aa…
Het invriezen van sperma (zaad of zaadcellen)Het invriezen van sperma (zaad of zaadcellen)Veel mannen hebben de wens om vader te worden. Over het algemeen is een man, anders dan de vrouw, zijn hele leven in mee…
Zwanger worden zonder manZwanger worden zonder manJe hebt bijna alles: een fijne baan, lieve vrienden en familie en een leuk huisje. Toch knaagt er iets aan je, je wilt g…
Wat is Ehtiek en Moraal?Om het begrip Ethiek te definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek is heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschil…
Joods medische ethiek: anticonceptie (condoom), sterilisatieJoods medische ethiek: anticonceptie (condoom), sterilisatieHoe staat het Jodendom tegenover geboortebeperking, anticonceptie en sterilisatie? De Bijbelse opdracht 'Weest vruchtbaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
 • http://www.bbc.com/news/health-33253278
 • http://www.abertay.ac.uk/research/staff/k_smith/
 • http://www.abertay.ac.uk/about/news/newsarchive/2011/name,7890,en.html

Reageer op het artikel "Bio-ethicus Kevin Smith voorstander spermabank 18-jarigen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 07-06-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!