Vlakbij Stonehenge is Superhenge, vijf maal zo groot

Vlakbij Stonehenge is Superhenge, vijf maal zo groot Altijd al onder de indruk geweest van Stonehenge? Hoe het toch mogelijk is dat deze reusachtige stenen ooit duizenden jaren voor Christus in een cirkel kunnen zijn geplaatst en waarom? Maar dan is er Superhenge. Nog geen drie kilometer van Stonehenge vandaan blijkt nog een steencirkel te liggen, en wel een die maar liefst vijf maal zo groot als Stonehenge was.

Superhenge

Het is een van de grootste archeologische ontdekkingen ooit. Vlakbij Stonehenge reden ze met karretjes over het veld, karretjes voorzien van speciale sensoren, om zo te ontdekken wat er onder de grond zit. En daar bleek nogal wat te zitten. Archeologen verbonden aan het The Stonehenge Hidden Landscape-project kondigden op 7 september 2015 aan een enorm vervallen steentijdmonument te hebben ontdekt. Niet helemaal meer in een cirkel zoals Stonehenge, meer een enorme lange rij met enorme stenen, maar een cirkel zou het wel ooit moeten zijn geweest. De archeologen gaan er vanuit dat het een enorme steencirkel moet zijn geweest van zo’n negentig staande stenen. Via de grondradar lokaliseerden zij ongeveer dertig omgevallen stenen begraven onder de grond. Daarnaast vonden ze funderingsputten en brokstukken. Ze dateren de vondst rond 2500 voor Christus. Dat is zes eeuwen na de oprichting van Stonehenge.

Stonehenge Hidden Landscape-project

Onderzoeker Vince Gaffnet van de Universiteit van Bradford staat aan het hoofd van The Stonehenge Hidden Landscapes-project. Een project waarbij getracht wordt een ondergrondse map te creëren rondom het landschap van Stonehenge in Zuidwest-Engeland. Het gaat hierbij om het gebied in Wiltshire. Het is een vierjarige samenwerking tussen een Brits team en het Oostenrijkse Ludwig Boltzmann Institute for Prospection and Virtual Archaeology. Het project werd gestart toen duidelijk werd dat Stonehenge slechts een deel was van een complex prehistorisch geheel. Zo was er bijvoorbeeld niet ver van Stonehenge al eerder een ronde muurwal ontdekt, genoemd Durrington Walls. Het werd een poging om zo het mysterie rondom Stonehenge uit te kunnen leggen en na te gaan wat voor oord dit alles nu precies was al die eeuwen geleden. Een eerste belangrijke vondst is nu naar buiten gebracht. Of ooit een steen opgegraven kan worden en het geheel kan worden blootgelegd is nog de vraag. Maar dat dit pas het begin is van het onderzoek staat vast.

Betekenis van deze vondst

'Alles wat tot nu toe over het landschap rond Stonehenge en de monumenten die daarin staan is beschreven, moet worden herschreven', zo legt Paul Garwood, lid van het Stonehenge Hidden Landscapes-project uit in The Guardian.

In De Volkskrant geeft hoogleraar Europese prehistorie Harry Fokkens aan dat Stonehenge volgens een van de verklarende theorieën een monument was gewijd aan de doden, terwijl in het noorden juist houten cirkels stonden, opgedragen aan de levenden. ‘Maar deze vondst van rijen stenen doorkruist dat beeld’.

Grootste dorp uit die tijd

Een theorie die circuleert is dit het grootste dorp ter wereld moet zijn geweest in die tijd met misschien wel 1.000 huizen. En dat in het dat dorp de bouwers van Stonehenge woonden.

Bron: TheDigitalArtist, PixabayBron: TheDigitalArtist, Pixabay

Stonehenge in het kort

Salisbury, Verenigd Koninkrijk

Om Stonehenge te zien ga je naar Engeland, om precies te zijn ligt het dicht bij de plaats Amesbury in de Engelse graafschap Wiltshire, in de buurt van Salisbury. Kort gezegd bestaat Stonehenge uit een aantal gigantische prehistorische stenen geplaatst in een cirkel. Maar dat is kortgezegd. Want hoe en wat de functie is geweest is altijd in raadselen gehuld gebleven. Bekend is dat Stonehenge in verschillende fasen over een tijdspanne van maar liefst drieduizend jaar is gebouwd. Archeologen hebben aan kunnen tonen dat het in ieder geval in het begin dienst heeft gedaan als begraafplaats. Maar dat is één theorie. Andere archeologen brachten in 2008 hun onderzoeksresultaten naar buiten waarin zij aangaven dat Stonehenge gezien moet worden als een soort Lourdes, een gezondheidscentrum als het ware. De zoektocht naar de herkomst, het waarom en waar het voor dient wordt nog altijd onderzocht.

Stonehenge Werelderfgoedlijst van UNESCO

In 1986 is Stonehenge toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bron: SteveRaubenstine, PixabayBron: SteveRaubenstine, Pixabay
© 2015 - 2020 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…
Het mysterie van StonehengeHet mysterie van StonehengeHet is een van die mysteries op aarde. In het zuiden van Groot-Brittannië, dichtbij een klein dorpje Amesbury staat een…
De waarheid achter StonehengeDe waarheid achter StonehengeEr doen veel verhalen in de rondte over stonehenge. Maar wat is de waarheid achter dit monument? Hoe is het gebouwd? Wan…
Wat is er te doen in de omgeving van Tilford (Engeland)?Tilford is onderdeel van de plaats Farnham in het district Waverley van graafschap Surrey. Tilford is een pittoresk dorp…

De sabeltandtijger, een katachtige uit de prehistorieDe sabeltandtijger, een katachtige uit de prehistorieDe sabeltandtijger staat ook wel bekend als de "smilodon". Het zoogdier was een groot katachtige uit de prehistorie. Hij…
Een blauwe kamer ervaar je als wit. Hoe kan dit?We denken vaak dat wat we zien overeenkomt met de werkelijkheid, maar dit hoef niet altijd zo te zijn. Het hangt er maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kokit1202, Unsplash
  • http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-superhenge-stelt-stonehenge-in-de-schaduw~a4137282/
  • http://www.smithsonianmag.com/history/what-lies-beneath-Stonehenge-180952437/?no-ist
  • Afbeelding bron 1: TheDigitalArtist, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: SteveRaubenstine, Pixabay

Reageer op het artikel "Vlakbij Stonehenge is Superhenge, vijf maal zo groot"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caltha
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!