Het Dyatlov Pass-mysterie dat het leven van 9 mensen kostte

Het Dyatlov Pass-mysterie dat het leven van 9 mensen kostte In al de jaren dat de mensheid op de aarde leeft, gebeuren er veel dingen. We kunnen lang niet alles achterhalen en daarom zijn er nogal wat mysteries op de wereld. Een van de grootste mysteries van Rusland is het zogeheten Dyatlov Pass Incident. Op een trektocht door het Oeralgebergte in Rusland zijn er in 1959 negen mensen omgekomen, maar wat is er precies gebeurd? In een gebied waar de temperatuur in de nacht tot ver onder de nul graden zakt, zijn de bergbeklimmers slecht gekleed naar buiten gegaan. Wat heeft deze mensen bezield om hun tent achter te laten, terwijl ze wisten dat ze in enkele minuten konden doodvriezen?

De tocht

De groep kwam bij elkaar in Jekaterinenburg, een stad in Rusland die toen nog de naam Sverdlovsk droeg. Er zouden acht mannen en twee vrouwen meegaan op de expeditie naar de berg Cholattsjachl, met als doel de berg Otorten te bereiken. Yuri Yefimovich Yudin was een van deze tien mensen, maar moest afzien van de tocht omdat hij ziek werd. Ze namen afscheid en de overige negen bergbeklimmers begonnen aan hun barre tocht.

Afgedwaald

Ze raakten een stuk van de geplande koers af, mogelijk door het slechte weer, waardoor ze de weg niet goed konden zien. In plaats van hun tent in het beter beschermde bos ongeveer twee kilometer verderop te plaatsen, plantten ze hun tent op 1 februari 1959 midden in de sneeuw op de helling van de berg, tien kilometer ten noorden van de berg Otorten. Vervolgens ging alles gruwelijk mis en zouden ze de volgende dag niet meer halen. Hun lichamen zijn gruwelijk verminkt op verschillende locaties teruggevonden.

Igor Djatlov

Igor Djatlov was de organisator van de hele klimtocht. Hij had ervaring met bergbeklimmen net zoals alle anderen in zijn groep. Voor deze tocht lag de moeilijkheidsgraad op drie wat het hoogste niveau is. Hij had de groep bijna allemaal geselecteerd van de Ural State Technical University, daar studeerden ze of waren er afgestudeerd.

Bron: Soviet investigators, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Soviet investigators, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Fatale nacht

In de nacht met een temperatuur van ongeveer 30 graden in de min hadden de bergbeklimmers de tent van binnenuit opengescheurd en zijn in alleen hun nachtkleding de kou in gelopen. Sommige hadden een schoen of een sok aangetrokken, maar de meesten bewogen zich op blote voeten voort. Voetafdrukken wezen erop dat de groep vanaf de tent in een nette rij naar het bos is gelopen, hier werden de eerste twee lichamen gevonden.

Verspreid

Er werden sporen van een kampvuur gevonden. Dit wijst erop dat ze zich warm hebben proberen te houden. Drie lichamen inclusief die van Igor Djatlov lagen verspreid tussen het kamp en het bos, waarvan er eentje zelfs een schedelbasisfractuur had opgelopen. Iets meer dan twee maanden later werden de laatste vier lichamen gevonden. Deze lagen in een ravijn met buitengewoon intense verwondingen. Het was duidelijk dat deze vier de beproeving het langste hadden volgehouden. Zij droegen kledingstukken van de andere al overleden groepsleden, die later radioactief bleken te zijn.

Verwondingen

Het is ook niet raar dat een aantal van de bergbeklimmers wel degelijk door de kou overleden is, maar het gaat om de onverklaarbare plekken op hun lichaam, de rare kleur van hun lichamen, gebroken ribben, hersenletsel en de radioactieve kleding. Als je dan bedenkt dat een van hen zelfs haar tong en ogen miste, dan wordt het heel erg apart. Dokters vermeldden zelfs dat de blauwe plekken en gebroken ribben die waren toegebracht te vergelijken waren met de kracht van een ernstig auto-ongeluk of een enorme explosie.

De Mansi

De berg Cholattsjachl ligt in het Oeralgebergte in Rusland en heeft een onfortuinlijke bijnaam gekregen; Kholat Syakhl oftewel Dead Mountain. Deze bijnaam draagt deze berg vanwege meerdere ongelukken met een slechte afloop. De Mansi zoals de lokale bevolking heet, gelooft dat hier de Menkvi rondwaart, een groot aapachtig beest, beter bekend onder namen zoals de Bigfoot of Yeti. Bij het onderzoek werd gespeculeerd dat er een voetafdruk van zo'n soort beest was gevonden. De Mansi's geloven ook dat de berg iets met het getal negen te maken heeft, aangezien de ongelukken hier vaak een aantal van negen mensen betreft, waaronder een groep van hun eigen mensen.

Het onderzoek naar het Dyatlov Pass mysterie

Eind februari werden de eerste vijf lichamen gevonden na een zoektocht van zes dagen, de andere vier volgden pas in het begin van mei. Boven in de dennenboom naast de plek waar een ze noodvuur hadden gemaakt, ontbraken er takken. Dat zou kunnen komen doordat ze er in wilden klimmen om te zien of hun kamp weer veilig was of misschien probeerde ze hun aanvallers te lokaliseren. Die avond waren er verschillende getuigen die een melding maakten van heldere, oranje en bewegende lichten in de lucht. De getuigenis van student Anatoly Shumkov; over een bolvormig, rondvliegend object met een blauwe gloed dat een soort bliksemschichten teweegbracht, werd zelfs schriftelijk vastgelegd.

Geheimhouding

Onderzoek heeft tevens aangewezen dat sommige groepsleden brandwonden op hun lichamen hadden en op zijn minst drie van de groep op weg terug naar het kamp waren. Het hele onderzoek werd zo veel mogelijk geheim gehouden, de kampplek des doods is zeker drie jaar lang afgesloten geweest. Er waren meerdere groepen bezig om dit te onderzoeken, zonder succesvol het mysterie te kunnen verklaren. Uiteindelijk is het onderzoek afgedaan met als overlijdensoorzaak een onverklaarbare, natuurlijke kracht.

Een aantal theorieën

Er zijn meerdere theorieën mogelijk voor wat de bergbeklimmers overkomen is.
 • Er zou een lawine uitgebroken kunnen zijn, maar dan zou er helemaal niks over blijven van hun tent, ook stonden er skistokken rechtop die omver gevallen zouden zijn en de aparte verwondingen worden hierdoor al helemaal niet verklaard.
 • Zoals eerder genoemd zou een groot aapachtig wezen hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. De radioactieve kleding kon komen door de studies die een paar van de groep volgden en de brandwonden zouden van het vuur komen dat ze hebben gemaakt in de hoop zich nog op te kunnen warmen. Dat één iemand haar tong miste zou ook kunnen komen door het inslikken hiervan, vanwege het doorstaan van grote doodsangsten.
 • Een Karman Vortex Street is een natuurlijk verschijnsel waarbij hoge geluiden die door de wind worden gecreëerd, een vernietigend effect op mensen kunnen hebben. Hierdoor kunnen mensen rare dingen doen, maar het ontstaan van de aparte verwondingen en verkleuringen van de lichamen blijft hierbij onduidelijk.
 • Iets waarschijnlijker is dat het dichtbijgelegen Nova Zembla Archipel hier iets mee te maken heeft. Dit is een plek waar vroeger veel nucleaire proeven werden uitgevoerd. Werd er net op dat moment iets tot ontploffing gebracht waar de groep het onschuldige slachtoffer van is geworden?
 • Een mogelijkheid kan ook zijn dat er een experiment bezig was, waar de groep opzettelijk bij betrokken werd. De voetafdruk van een grote aap zou er bewust geplaatst zijn om andere sporen uit te wissen. Dat het gebied drie jaar lang afgesloten is geweest, draagt bij aan deze theorie.
 • Buitenaardse bezoeken zijn hier ook niet uit te sluiten, een buitenaards experiment of een ongelukkige ontmoeting kan dit als gevolg hebben gehad.

Lees verder

© 2016 - 2020 B3th, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
DNA van de Yeti haar is een raadsel, bestaat de Yeti echt?DNA van de Yeti haar is een raadsel, bestaat de Yeti echt?De Yeti, in het Nederlands ook wel de ‘verschrikkelijke sneeuwman’ genoemd, is in verschillende werelddelen regelmatig g…
Het Bentwatersincident in het RendleshambosHet Bentwatersincident in het RendleshambosEen bos dat enorm beïnvloed lijkt te zijn door buitenaardse activiteiten is het Rendleshambos in Engeland. In 1980 werd…
Grootvoeten op het spoor – Yeti (verschrikkelijke sneeuwman)Grootvoeten op het spoor – Yeti (verschrikkelijke sneeuwman)Veel Sherpa's in de Himalaya zouden de yeti – een enorm aapachtig wezen – met eigen ogen hebben gezien. De yeti zou verw…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…

De huayangosaurus, een unieke stegosaurus uit de prehistorieDe huayangosaurus, een unieke stegosaurus uit de prehistorieWetenschappers vermoeden dat de huayangosaurus de voorloper was van alle andere stegosaurussen. Hij zag er echter anders…
Smog in de zomer en winter en streefwaardenSmog in de zomer en winter en streefwaardenLuchtvervuiling kan smog in de zomer geven en in de winter. In de zomer speelt de zon een belangrijke rol en in de winte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MonicaVolpin, Pixabay
 • http://www.jeeseri.nl/just-one-question-992
 • http://themoscownews.com/russia/20130218/191249774.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nova_Zembla
 • http://www.amazon.com/review/RF5J305R3C1A3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ongeluk_in_de_Djatlovpas
 • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=10009
 • http://dyatlovincident.com/the-theories/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cholattsjachl
 • http://natgeotv.com/uk/russias-mystery-files/videos/the-dyatlov-pass-incident
 • https://www.youtube.com/watch?v=EeLJdvCUHgg
 • http://motherboard.vice.com/nl/blog/dyatlov-pass-incident-strangest-unsolved-mystery
 • https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ADyatlov_Pass_incident_02.jpg
 • "El-yeti-ruso-4" by Soviet investigators - http://www.enespanol.tudiscovery.com/programas/monster-week/3989-2/. Licensed under Public Domain via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:El-yeti-ruso-4.jpg#/media/File:El-yeti-ruso-4.jpg
 • Afbeelding bron 1: Soviet investigators, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Het Dyatlov Pass-mysterie dat het leven van 9 mensen kostte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: B3th
Laatste update: 18-11-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Mysterieuze plaatsen
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!