InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Sergio Canavero: de eerste hoofdtransplantatie?

Sergio Canavero: de eerste hoofdtransplantatie?

Sergio Canavero: de eerste hoofdtransplantatie? Een hoofdtransplantatie, dat is toch onmogelijk? De meeste mensen denken dat we inderdaad nog niet in staat zijn zoiets uit te voeren. Toch zijn er verschillende deskundigen zoals Sergio Canavero, die beweren dat het wel degelijk mogelijk is. Canavero beweert in de nabije toekomst in staat te zijn de eerste hoofdtransplantatie uit te kunnen voeren. Dit idee werd enkele jaren geleden voorgesteld, en begin 2017 zijn de eerste voorbereidingen getroffen. Deskundigen over de hele wereld houden zich ermee bezig en de meningen erover zijn sterk verdeeld.

Inhoud


Valery Spiridonov

Valery Spiridonov is een Russische man van middelbare leeftijd, die lijdt aan een zeldzame spierziekte, namelijk spinale spieratrofie. Deze aandoening zorgt ervoor dat zijn spieren langzaam maar zeker afbreken. Het maakt zijn leven zeer moeilijk. Hij kan niet lopen, zit een rolstoel, en heeft de hele dag hulp nodig. Daarom is hij bereid een risicovolle operatie zoals deze te ondergaan. Het is de bedoeling dat zijn hoofd op het lichaam van een hersendode persoon geplaatst wordt, en dat zou hem uiteindelijk in staat stellen weer vrij te bewegen. Spiridonov heeft in verschillende interviews verteld hoe hij over zijn leven en de mogelijkheden van deze operatie denkt. Hij weet dat de risico's ervan zeer groot zijn, en de kans op slagen zeer gering is, maar toch wil hij ermee doorgaan. Hij vertelde dat hij het risico wilde nemen om de kwaliteit van zijn leven mogelijk te verbeteren en dat hij anders ook al tevreden zou zijn als de operatie nieuwe medische informatie zou opleveren, ongeacht het resultaat. Hij hoopt bovendien dat de hoofdtransplantatie een medische doorbraak zal opleveren. Voorlopig is het echter nog niet mogelijk de operatie uit te voeren om ethische redenen, en wil Canavero het eerst succesvol op hersendode personen uitvoeren voor hij de volgende stap neemt. Daarnaast zal er eerst toestemming moeten worden gegeven door het land waar hij de operatie uit wil voeren.

Sergio Canavero

Sergio Canavero is een Italiaanse neurochirurg die vanaf 2015 enorm veel media aandacht heeft gekregen. In 2015 vertelde hij namelijk dat hij in 2017 de eerste succesvolle hoofdtransplantatie zou kunnen uitvoeren. Hierop volgden vele (voornamelijk negatieve) reacties van zowel deskundigen als mensen zonder medische kennis. Sergio is door velen voor gek verklaard om zijn ideeën, maar gelooft zelf dat hij ze kan waarmaken. Hij trekt zich niet al te veel van de kritiek aan. Ook denkt hij dat dit misschien wel eens de volgende stap naar onsterfelijkheid zou kunnen zijn. Over het algemeen wordt er niet al te positief over hem gesproken door andere neurologen, doktoren, etc. Velen van hen vinden namelijk dat Sergio ethisch gezien niet het recht heeft zo'n operatie uit te voeren. Hij wordt dan ook wel eens 'Dr. Frankenstein' genoemd door zijn vakgenoten.

De transplantatie

Nog niet zo heel lang geleden, in 1967, werd de eerste succesvolle harttransplantatie uitgevoerd. Sindsdien zijn deze (en andere) transplantaties zeer veelvoorkomend. Er is echter nog nooit een hoofd (of lichaam) van de ene naar de andere persoon overgezet. Dat komt omdat het verschrikkelijk ingewikkeld en gevaarlijk is. Sergio Canavero en zijn team van chirurgen denken echter een veelbelovend plan opgezet te hebben. Indien Sergio en zijn team toestemming krijgen, zal de operatie waarschijnlijk in China, Amerika of Engeland plaatsvinden. De operatie duurt ongeveer 36 uur en er zullen zo'n 150 mensen voor ingezet worden. Deze wisselen elkaar steeds af in hun taken. De kosten van de hoofdtransplantatie worden op zo'n 18 miljoen euro geschat.

Het is de bedoeling dat het hoofd van de patiënt op het lichaam van een hersendode donor geplaatst wordt. Deze donor is geselecteerd op basis van een groot aantal belangrijke kenmerken die ervoor moeten zorgen dat het lichaam zo goed mogelijk aansluit met het hoofd van de patiënt. Hiervoor is gekeken naar onder andere de lengte, breedte, spieren, bloed, etc. Het hoofd van de patiënt zal worden gekoeld tot -15 graden Celsius. Dat is om te voorkomen dat de cellen afsterven. Vervolgens worden van beide personen de hoofden nauwkeurig verwijderd en het lichaam van de donor zeer voorzichtig verbonden met het hoofd van Spiridonov. Dat is het moeilijkste onderdeel van de operatie. Als alles goed gaat, zal de patiënt ongeveer een maand kunstmatig in een coma gehouden worden, om te voorkomen dat hij beweegt en alles kan dichtgroeien. Sergio Canavero heeft zich tientallen jaren beziggehouden met onderzoeken op dit gebied. Een soortgelijke operatie is eerder op dieren getest, die na enkele dagen om ethische redenen gedood moesten worden. Eind 2017 heeft Sergio Canavero beweerd een succesvolle hoofdtransplantatie te hebben uitgevoerd op overleden personen. Hier is echter nog geen betrouwbaar bewijs voor geleverd.

Verwachtingen van deskundigen

De meeste chirurgen zijn het niet eens met Sergio Canavero. Ze zijn ervan overtuigd dat het nog vrijwel onmogelijk is om zo'n ingewikkelde operatie uit te voeren. Hij wordt dan ook door velen niet serieus genomen. Dat komt vooral door de grote hoeveelheid problemen die er bij zo'n ingewikkelde operatie kunnen optreden. Veel van zijn vakgenoten delen dan ook betreurend mee dat ze bang zijn dat de transplantatie in de beginfase al zal mislukken. Ondanks de vele tegenstanders zijn er toch zo'n 150 erkende chirurgen die wel geloven dat de operatie een kans op succes heeft. Velen geloven daarnaast dat een operatie als deze van onkenbare waarde kan zijn voor de ontwikkeling van de medische kennis, ongeacht het resultaat. Hoewel de meningen verdeeld zijn, zullen Sergio Canavero en zijn team er alles aan doen deze transplantatie plaats te laten vinden en succesvol uit te voeren.

Ontwikkelingen door de jaren heen

Het is interessant om te zien hoe de medische wereld zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Er is vanaf de jaren 50 veel vooruitgang geboekt op het medisch gebied en er worden iedere dag stappen gezet naar de volgende grote doorbraak. Maar wat er in de (nabije) toekomst allemaal mogelijk zal zijn, moeten we nog maar afwachten. Enkele belangrijke medische ontwikkelingen door de jaren heen zijn:
 • 1954: Eerste orgaantransplantatie ter wereld (niertransplantatie)
 • 1963: Eerste long-/levertransplantaties
 • 1966: Eerste pancreastransplantatie
 • 1967: Eerste harttransplantatie
 • 1972: Ontdekking van Cyclosporine (geneesmiddel tegen afstotingsverschijnselen)
© 2017 - 2018 Muhren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Transplantatie van de pancreas (alvleesklier)Transplantatie van de pancreas (alvleesklier)Een pancreastransplantatie is een mogelijke (zeer specifieke) behandeling voor mensen met Diabetes Type 1. In dit artike…
Gezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntGezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntIndien er een ernstig letsel is ontstaan bij een persoon aan het gezicht, kan het voorkomen dat er een gezichtstransplan…
Medicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangMedicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangIn Nederland worden ieder jaar circa 850 niertransplantaties uitgevoerd, alsmede 110 lever-, 65 long-, en 50 hartranspla…
OrgaantransplantatieJaarlijks worden er levens gered door middel van orgaantransplantatie. Maar dit kunnen er veel meer zijn. Niet iedereen…
Hoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHet hoornvlies is het buitenste deel van het oog waardoor het licht bij het oog naar binnen komt. Door allerlei oorzaken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
 • http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/02/chirurg-in-2017-eerste-hoofdtransplantatie-bij-mens
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinale_musculaire_atrofie
 • http://metro.co.uk/2016/09/20/man-to-undergo-worlds-first-head-transplant-as-early-as-next-year-6139616/
 • http://www.dailymail.co.uk/health/article-3721986/Patient-set-undergo-world-s-human-head-transplant-says-Dr-Frankenstein-reveal-details-operation-month.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sergio_Canavero
 • http://news.nationalpost.com/features/head-transplant
 • http://www.iflscience.com/health-and-medicine/human-head-transplants-could-become-reality-2017/
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171117_03192142
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160921_02478728
 • http://www.transplantatiestichting.nl/nieuws/1954-eerste-orgaantransplantatie-met-levende-donor
 • http://overlevendoorgeven.be/over-ons/geschiedenis-en-toekomst-van-transplantatie

Reageer op het artikel "Sergio Canavero: de eerste hoofdtransplantatie?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Muhren
Laatste update: 09-03-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!