Mokele-mbembe: is de dinosaurus níet uitgestorven?

Mokele-mbembe: is de dinosaurus níet uitgestorven? Naar men aanneemt zijn de dieren die vallen onder de benaming 'dinosaurus' miljoenen jaren geleden uitgestorven. Hoewel deze beesten ook klein konden zijn als volwassen dier, hebben mensen bij het horen van de term dinosaurus meestal de 'grote tientonners met de lange nek' in gedachten. Geen wonder, ze spreken tot de verbeelding en boezemen ontzag in. In de hedendaagse wereld zou het voor zowel mens als dinosaurus moeilijk overleven worden als zij beiden tegelijk zouden bestaan. Tegenwoordig kunnen we slechts gissen, aan de hand van fossiele resten, hoe dinosauriërs er uit gezien moeten hebben. Maar is dat wel zo? Of zijn er onder inwoners van Congo-Kinshasa toch ooggetuigen geweest die de befaamde langnekdino, de brontosaurus, of in lokale taal Mokele-mbembe, hebben gezien? Wat wordt er zoal over gezegd?

Congo-Kinshasa en brontosaurus Mokele-mbembe

De mens heeft inmiddels het grootste gedeelte van het aardoppervlak betreden en bestudeert. Alleen de echt onherbergzame plekken en, in dit geval, door dichte vegetatie ondoordringbare gebieden zoals de Afrikaanse jungle, zijn nog niet door onderzoekers verkend. Congo-Kinshasa in Afrika is zo'n land die met haar tropische regenwoud nog een onbepaald aantal geheimen herbergt, met name als het gaat om flora en fauna. De lokale bevolking, zeker de in stammen levende bosbewoners, hebben een ruime kennis van de omgeving. Juist deze mensen claimen een dier gezien te hebben dat nog het meest overeenkomt met een brontosaurus. Dus niet bepaald een klein beestje maar een tientonner! Met name rond het stroomgebied van de ruim 4.000 km lange rivier Kongo zou het dier (logischer: de dieren, of het moet het laatste exemplaar zijn) zich ophouden. Mokele-mbembe, zoals hij door de locals wordt genoemd, zou in Congo-Kinshasa genoeg levensruimte hebben. Een land als Nederland past qua oppervlakte met gemak tientallen keren in Congo-Kinshasa.

De aanloop naar de Mokele-mbembe-legende

Al honderden jaren geleden werd het idee van het bestaan van grote onbekende dieren in Centraal-Afrika geopperd door fantasievolle mensen. Deze personen beoefen(d)en de cryptozoölogie, een pseudowetenschap die het bestaan suggereert van dieren die zó spectaculaire eigenschappen bezitten, dat hun bestaan in twijfel wordt getrokken. Lokale legendes en vertellingen door de leden van stammen voedden de nieuwsgierigheid extra. Ten tijde van de vondst van dinosaurusfossielen in de 19e eeuw suggereerde men dat er dinosauriërs groter dan olifanten moesten bestaan in de jungle. Deze gedachtes begonnen in 1909 vaste voet aan de grond te krijgen toen de zoöloog en showman Carl Hagenbeck het boek 'Beasts and Men' uitbracht. Met bewijzen voor zijn speculaties kwam hij niet, maar de sensationele berichten werden al gauw opgepikt door de pers. In 1910 verscheen er een artikel in de Washington Post getiteld 'Brontosaurus still lives' (de brontosaurus leeft nog steeds). De moderne cryptozoölogische legende van Mokele-mbembe was geboren.

Bron: DariuszSankowski, PixabayBron: DariuszSankowski, Pixabay

De ondernomen expedities faalden

In de jaren die volgden zijn er verschillende expedities ondernomen om een glimp op te vangen van de, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet bestaande, mysterieuze Mokele-mbembe. Steevast keerden deze expedities terug naar huis met lege handen en zonder iets gezien te hebben. Maar de lokale bevolking blijft volhouden dat de legende waar is. Zo gaat er het verhaal dat een groep Pygmeeën bij het Tele-meer in Congo-Brazzaville 'een' Mokele-mbembe heeft gevangen en opgegeten. Maar wat daarbij ook mogelijk is, is dat de lokale bevolking de onderzoekers de oren wilden kietelen met sterk aangedikte verhalen. Televisiezenders zoals SyFy-channel, National Geographic en History Channel hebben er reportages aan gewaagd, maar met overtuigende foto's of videomateriaal zijn de zenders niet gekomen. Eigenlijk is het enige interessante aan deze hele zaak, het zeer uitgestrekte, amper onderzochte regenwoud dat de cryptozoölogen het voordeel van de twijfel geeft.

Bestaan hedendaagse dinosaurus sterk twijfelachtig

Zeker, in theorie is het mogelijk dat in het uitgestrekte regenwoud, van onder andere Congo-Kinshasa, Mokele-mbembe zich ophoudt. Maar wanneer er logisch over nagedacht wordt zijn er feiten die de rest van de theorie kunnen ontkrachten. Bijvoorbeeld wetenschappers die de al onderzochte regenwouden hebben doorzocht en aan de lopende band nieuwe insecten en andere dieren ontdekken, maar een tientonner van een dinosaurus over het hoofd zien? En zo'n beest moet zijn sporen achterlaten zoals kaalgevreten vegetatie, voetsporen of al dan niet verse keutels. Ook verhalen van inwoners van de regenwouden die van generatie op generatie worden doorgegeven berusten misschien op ervaringen met inmiddels uitgestorven 'gewone' rhinocerossen.
Maar dat zijn feitelijk dan nog de minste bezwaren tegen de theorie van Mokele-mbembe.

Begin 21ste eeuw is Mokele-mbembe nog steeds een mythe

Om als soort te overleven heb je een grote populatie nodig, bestaande uit minimaal honderden dieren. Zeker als je miljoenen jaren moet overleven heb je genetische variatie nodig. Veel zeer grote dieren blijven niet onopgemerkt. Daarbij maken Google Earth, smartphone's met camera's en andere technologieën het onwaarschijnlijk dat er geen enkel groot dier, dood of levend, is gespot.
Mokele-mbembe is niet het enige dier wat zich zou ophouden in Centraal-Afrika. Veel andere wezens met andere namen zouden zijn gezien. Ontdekkingen zijn altijd mogelijk, de natuur heeft nog veel verrassingen in petto die op zich laten wachten.
© 2019 - 2020 Writeright, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
Dinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurussen zijn uitgestorven prehistorische roofdieren, ze blijven tot de verbeelding spreken. Sommige dinosaurussen…
De brontosaurus, een prehistorische planteneterDe brontosaurus, een prehistorische planteneterDe brontosaurus was een dinosaurus met een lange nek en staart. Hiernaast hebben onderzoekers ontdekt hoe zijn schubben…

Geesteswetenschappen, geschiedenis van een wetenschapsgebiedGeesteswetenschappen, geschiedenis van een wetenschapsgebiedGeesteswetenschappen, een term die je regelmatig voorbij hoort komen. Onder andere letterkunde, taalkunde, theologie, fi…
The Ocean Cleanup-project, het aanpakken van de plastic soepThe Ocean Cleanup-project, het aanpakken van de plastic soepOp een vakantie in Griekenland in 2010 ging de zestienjarige Boyan Slat duiken in de zee en zag hij tot zijn verbazing m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Leseratte, Pixabay
  • https://www.thoughtco.com/mokele-mbembe-really-a-dinosaur-1092005
  • https://www.livescience.com/38871-mokele-mbembe.html
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mokele-mbembe
  • Afbeelding bron 1: DariuszSankowski, Pixabay

Reageer op het artikel "Mokele-mbembe: is de dinosaurus níet uitgestorven?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writeright
Laatste update: 20-05-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!