InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Wat is grafologie?

Wat is grafologie?

De grafologie is het bestuderen van kenmerken en eigenaardigheden van een handschrift, in relatie met de menselijke psychologie. Door middel van het handschrift kan de grafoloog inzicht geven in de karakterstructuur van de schrijver. Elk handschrift is identiek, net zoals de schrijver dat is in zijn persoonlijkheid. De grafologie biedt de mens een mogelijkheid de ware aard van personen te ontdekken door middel van hun handschrift. Een handschrift ontstaat door de onze hersenen en onze handen. De mens wordt hierbij beïnvloedt door gevoelens die weer terug zijn te vinden in ieders eigen unieke handschrift.
Wanneer iemand grafologie bij een persoon uitvoert wordt dat een handschrift analyse genoemd.

De grafologie is ontstaan in 1622 door een Italiaanse fysicus, Camillo Baldi. Maar pas in 1875 werd de naam grafologie aan de handschriftkunde verbonden. In 1953 werd Frits Böttcher de eerste hoogleraar grafologie in Nederland, maar ongeveer vijf jaar later gaf hij het hoogleraarschap op vanwege de druk van psychologen die tegen deze discipline waren. Hij was daarbij de eerste maar ook de laatste hoogleraar grafologie.

De toepassing van grafologie

Grafologie kan bij verschillende zaken een waardevol instrument zijn:

 • Studie en beroepskeuze:
Een grafologische analyse van jonge mensen die onzeker zijn over hun keuze van hun loopbaan, kan nieuwe perspectieven bieden bij het maken van de juiste keuze. Dit geldt ook voor mensen die zich willen heroriënteren.
 • Persoonlijkheidsontwikkeling:
Een handschrift analyse kan een oplossing bieden op de volgende vragen van mensen:
 • - Doe ik alles op de juiste manier?
 • Wie ben ik werkelijk?
 • Hoe kan ik mij het beste ontwikkelen om de kwaliteit van mijn leven te
 • verbeteren?
 • Schrijftherapie:
Deze methode wordt gebruikt bij het opsporen van ontwikkelingsstoornissen van kinderen en bij jonge mensen. Een grafoloog kan inschatten hoe het kind zich zal ontwikkelen. Hierdoor kunnen eventuele ontwikkelingsproblemen tijdig worden gesignaleerd.
 • Communicatie binnen relaties:
Wanneer precies weet hoe iemand denkt of hoe iemand zich voelt, zullen alle persoonlijke relaties veel soepeler en gemakkelijker verlopen.
Hierbij kan de grafologie aan bijdragen.

Grafologie en schriftexpertise

Grafologie wordt in de praktijk ook wel verward met schriftexpertise. Dit zijn echter twee verschillende disciplines. Een grafoloog richt zich op de persoonlijkheid van de schrijver. De schriftexpert richt zich op het forensisch technisch onderzoek. Een schriftexpert onderzoekt bijvoorbeeld schriftvervalsing, de echtheid van handtekeningen en anonieme brieven.

Vormen van handschrift analyse

Wanneer je zelf een handschrift analyse wilt, kun je kiezen uit onder andere onderstaande vormen:

 • Reguliere analyse
Dit houdt in dat er een handgeschreven brief wordt geanalyseerd op karaktereigenschappen
 • Selectie analyse
Hierbij wordt een groot aantal brieven geselecteerd op een of meerdere eigenschappen. Deze vorm wordt onder andere gebruikt bij sollicitatiebrieven en reacties op contactadvertenties.
 • Handtekening analyse
Enkel de handtekening of paraaf wordt opgenomen in een analyse.
 • Levensloop analyse
Hierbij worden een aantal brieven van dezelfde persoon in verschillende periodes van zijn of haar leven geanalyseerd.
Zo wordt er een overzicht gecreëerd van de ontwikkeling en de groei van een persoon.
 • 'a la carte' analyse
De persoon kan een lijst van 10 eigenschappen samen stellen, aan de hand daarvan gaat de grafoloog het handschrift analyseren.
© 2008 - 2019 Kimmy-tje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zes tips om uw handschrift te verbeterenKlagen mensen dat ze uw handschrift niet kunnen lezen? Ergert u zich aan het slordig resultaat van uw eigen schrijven? V…
Handschriftontwikkeling op de basisschoolHandschriftontwikkeling op de basisschoolHet handschrift van veel kinderen wordt steeds slechter. Vroeger werd nog veel aandacht besteed aan het schrijfonderwijs…
Interne analyse makenInterne analyse makenDe interne analyse maakt onderdeel uit van de SWOT-analyse. Door het maken van een interne analyse kan men de sterke en…
Marketingplan: Interne analyseMarketingplan: Interne analyseDe interne analyse is de eerste stap die u zet als u een marketingplan gaat schrijven. In dit artikel staat uitgelegd wa…
De interne en externe kant van de SWOT-analyseDe interne en externe kant van de SWOT-analyseHet uitvoeren van een SWOT-analyse is tegenwoordig een veelgebruikt middel voor bedrijven om de eigen capaciteiten en de…

Reageer op het artikel "Wat is grafologie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bob, 09-07-2012 13:31 #2
Je reinste onzin. Grafologie is zeer achterhaald, de algemene overwegend positieve kwalificaties waar grafolofen mee strooien kan ik ook krijgen bij Astro TV.

Hasna, 03-06-2008 23:21 #1
Waar kan ik meer informatie krijgen? Ik wil het namelijk bij mezelf proberen :-) Reactie infoteur, 04-06-2008
Op deze site http://www.xs4all.nl/~kijkweb/kijkaan/index.html kun je een programma downloaden die alle gebruikelijke vragen stelt van een grafoloog, en sorteert vervolgens karaktertrekken die volgens de klassieke handschriftkunde mogelijk van toepassing zijn.
Op http://www.grafoloog.nl/ kunt u terecht voor een analyse van een echte grafoloog.

Infoteur: Kimmy-tje
Gepubliceerd: 25-05-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!