InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Weefsels: soorten simpel epitheelweefsel

Weefsels: soorten simpel epitheelweefsel

Er zijn vier typen weefsels; spierweefsel, zenuwweefsel, bindweefsel en epitheelweefsel. Er bestaan verschillende soorten epitheelweefsel. Van het simpel epitheelweefsel bestaan ook weer verschillende vormen. Simpel epitheelweefsel is belangrijk in de absorptie, secretie en filtratie van stoffen. Omdat simpel epitheelweefsel uit een cellaag bestaat, is dit weefsel erg dun. Bescherming is niet de belangrijkste functie van simpel epitheelweefsel.

Simpel plat epitheelweefsel

De cellen van simpel plat epitheelweefsel zijn plat en bevatten naar verhouding weinig cytoplasma. Van bovenaf gezien lijkt dit weefsel net een tegelvloer. Van de zijkant lijken de cellen net gebakken eieren. Dit epitheelweefsel wordt in organen gevonden waar filtratie en uitwisseling erg belangrijk is. In de nieren en longen wordt bijvoorbeeld veel simpel plat epitheelweefsel aangetroffen.

Het endotheel en mesotheel

Twee simpele platte epitheelweefsels hebben een aparte naam; het endothelium (endotheel). Endothelium wordt op plaatsen gevonden waar weinig wrijving is vereist. Endothelium wordt dus gevonden in de lymfevaten, bloedvaten en het hart. Capillairen bestaan bijna geheel uit endothelium.

Mesothelium (mesotheel) is het epitheelweefsel wat men kan vinden in membranen die de ventrale (buikzijde) lichaamsholte afschermen.

Simpel cuboidaal epitheelweefsel

Simpel cuboidaal epitheelweefsel bestaat uit 1 enkele cellaag. Deze cellen zijn even breed als hoog. De celkern is bolvormig. De belangrijkste functies van cuboidaal epitheelweefsel zijn secretie (uitscheiding) en absorptie (opname). Dit epitheelweefsel vormt wanden van de kleinste doorgangen van klieren en de tubuli van de nieren.

Simpel columnair epitheelweefsel

Simpel columnair epitheelweefsel bestaat uit cellen die dicht bij elkaar liggen. Dit epitheelweefsel kan men in het gehele maagdarmkanaal van maag tot rectum vinden. De functies van dit epitheelweefsel zijn absorptie en secretie van stoffen.

Microvilli

Microvilli zijn gespecialiseerde epitheelcellen die zeer goed zijn in de absorptie van stoffen. Microvilli bestaat uit epitheelcellen met zeer kleine uitstulpingen (villi). Deze villi vergroten het celoppervlak. Hierdoor wordt de oppervlakte om voedingsstoffen in het spijsverteringsstelsel vergroot en wordt absorptie van voedingsstoffen verbeterd.

Mucus

Ook kan men in het maagdarmkanaal cellen vinden, die belangrijk zijn in het uitscheiden van mucus. Het mucus zorgt ervoor dat de voedselbrij goed door het maagdarmkanaal kan glijden.

Trilharen

Sommige columnaire epitheelcellen hebben cilia (trilharen) aan de oppervlakte. Cilia zijn belangrijk in het transport van stoffen. Zo zijn in de ademhalingswegen cellen te vinden met cilia. Deze cilia transporteren slijm met opgeloste gevaarlijke stoffen vanuit de kleine luchtwegen naar de mond. In de mond wordt het slijm doorgeslikt en getransporteerd naar de maag. In de maag worden de gevaarlijke stoffen onschadelijk gemaakt.

Pseudogestratifieceerd columnair epitheelweefsel

De cellen van het pseudogestratificeerd epitheelweefsel zijn verschillend van grootte. Alle cellen rusten echter op het basaal membraan, maar alleen de langste cellen bereiken de vrije oppervlakte van het epitheelweefsel. Het lijkt alsof het weefsel uit verschillende cellagen bestaat, maar dat is echter niet zo. Dit weefsel absorbeert en secerneert stoffen. Pseudogestratificeerd columnair gecilieerd weefsel kan men vinden in de longen. De cilia transporteren stof de longen uit.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weefsels; bouw en functie epitheelweefselEpitheelweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast epitheelweefsel bestaan er ook nog de weefsels bindweefsel, spier…
Weefsels; een overzicht van de verschillende weefselsHet lichaam bestaat uit cellen. Cellen met een vergelijkbare bouw en functie worden een weefsel genoemd. In de histologi…
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Anatomie: Cellen, de fundamentele bouwstenen van ons lichaamCellen. Ze zijn een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat wij kunnen leven en ze vullen belangrij…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Bronnen en referenties
  • GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Weefsels: soorten simpel epitheelweefsel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 26-11-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Cellen en weefsels
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!