Weefsels: kenmerken van bindweefsel

Bindweefsel wordt overal in het lichaam gevonden. Bindweefsel is het weefsel wat het meeste voorkomt in het lichaam. Bindweefsel wordt in vier verschillende typen ingedeeld. De vier typen zijn: algemeen bindweefsel, kraakbeen, botweefsel en bloed. Bindweefsel doet veel meer dan alleen het verbinden van lichaamsdelen. Bindweefsel kent veel vormen en functies. De belangrijkste functies zijn: verbinden en ondersteunen, beschermen, isolatie en transport.

Inhoud


Algemene kenmerken van bindweefsel

Ondanks de vele verschillende functies die het bindweefsel kan uitoefenen, heeft bindweefsel echter een aantal functies die het onderscheid van de andere primaire weefsels.
  • Alle typen bindweefsel hebben het embryonale mesenchymweefsel als oorsprong.
  • Alle typen bindweefsel zijn min of meer gevasculariseerd. Kraakbeen is echter avasculair (niet doorbloed). Vezelig bindweefsel is slecht gevasculariseerd. Andere typen bindweefsel kunnen weer zeer goed gevasculariseerd zijn.
  • Alle typen bindweefsel hebben een extracellulaire matrix. Waar andere weefseltypen met name uit cellen bestaan, bestaat bindweefsel voor een groot deel uit de niet levende extracellulaire matrix. Door de matrix is het bindweefsel in staat om gewicht te dragen, rek en andere zware omstandigheden te weerstaan.

Structurele elementen van het bindweefsel

Bindweefsel kent drie belangrijke elementen: grondsubstantie, vezels en cellen. De extracellulaire matrix bestaat uit grondsubstantie en vezels. De eigenschappen van de cellen en extracellulaire matrix kan per bindweefseltype zeer sterk verschillen. Het resultaat is een grote variatie van bindweefseltypen. Elk type bindweefsel is gebouwd om een bepaalde functie uit te voeren. De extracellulaire matrix kan zeer sterk zijn zoals in pezen, of zeer hard zoals in bot. In bloed is de extracelullaire matrix vloeibaar.

Grondsubstantie

Grondsubstantie is het ongestructureerde materiaal dat de ruimten tussen de cellen en vezels opvult. Grondsubstantie bestaat uit interstitiële vloeistof, adhesie-eiwitten (fibronectine, laminine en andere eiwitten) en proteoglycanen. De adhesie-eiwitten fungeren als een soort lijm. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de cellen kunnen hechten aan de elementen van de matrix. De proteoglycanen bestaan uit een eiwit waaraan glycosamineglycanen (GAG) vastzitten. De GAG zijn strengachtige, negatief geladen polysacchariden die uitsteken als borstelharen op het eiwit. Belangrijke GAG in bindweefsel zijn chondroitine, keratansulfaten en hyaluronzuur. Omdat dit belangrijke stoffen zijn in bindweefsel, verkoopt de voedingsmiddelenindustrie ze als supplementen. De proteoglycanen kunnen zeer grote aggregaten vormen. De GAG wikkelen om elkaar heen en binden zeer grote hoeveelheden water. De substantie die ontstaat kan waterig tot zeer visceus zijn. Hoe hoger de concentratie GAG, des te visceuzer is de grondsubstantie. De grondsubstantie houdt zeer grote hoeveelheden water vast en kan als een zeef fungeren, waardoor nutriënten en afvalstoffen tussen het bloed en de cellen uitgewisseld kunnen worden. De vezels in de grondsubstantie remmen de diffusie.

Vezels van bindweefsel

De vezels in het bindweefsel zorgen voor steun. In het bindweefsel komen drie verschillende soorten vezels voor: collagene, elastische en reticulaire vezels. De collageenvezels komen veruit het meeste voor in het bindweefsel en zijn ook de sterkste vezels.

Collageenvezels bestaan met name uit het fibreuze eiwit collageen. Collageenmoleculen worden aan de extracellulaire ruimte afgegeven. In de extracellulaire ruimte hechten de collageenmoleculen spontaan aan elkaar en vormen ze dikke collageenvezels. Doordat er crosslinks ontstaan is het collageen zeer sterk. Collageenvezels zijn sterker dan staaldraden van dezelfde dikte.

Elastische vezels zijn lange, dunne vezels die vertakte netwerken in de extracellulaire matrix vormen. Deze vezels bevatten een rubberachtig eiwit wat elastine wordt genoemd. Elastine zorgt ervoor dat het weefsel kan rekken. Het bindweefsel kan echter tot een lengte rekken waarbij de collagene vezels op spanning komen te staan. Elastiche vezels worden gevonden in weefsel waar veel rek nodig is, bijvoorbeeld in de huid, longen en bloedvaten.

Reticulaire vezels zijn korte, dunne, collageenachtige vezels. Deze vezels vormen zeer veel vertakkingen die bloedvaten en organen omhullen. Dit type bindweefsel wordt veel gevonden als opvulmiddel tussen de organen.

Cellen van bindweefsel

Elk type bindweefsel heeft een fundamenteel celtype als basis. Deze cellen komen zowel in de onvolwassen als volwassen vorm voor. De ongedifferentieerde cellen zijn actieve mitotische cellen die grondsubstantie en vezels maken. De primaire blastcel kent een aantal celtypen: de fibroblast in het algemene bindweefsel, de chondroblast in het kraakbeen, de osteoblast in het botweefsel en de hematopoietische stamcel in het beenmerg. Hoewel de hematopoietische stamcel nog ongedifferentieerd is, komt hij niet voor in zijn geproduceerde weefsel. Ook maakt deze cel geen matrix. Afwijkingen van deze cel kan bloedarmoede veroorzaken.

Wanneer de blastcellen matrix maken, veranderen ze in de minder actieve volwassen cellen. De volwassen cellen bewaken de gezondheid van de matrix. Wanneer de matrix beschadigd raakt, kan de volwassen cel meer matrix aanmaken. De hematopoietische cel is altijd actief.

Het bindweefsel is ook een opslagplaats voor andere celtypen, zoals vetcellen en mobiele cellen die vanuit de circulatie richting het bindweefsel migreren. Deze cellen zijn de witte bloedcellen (neutrofielen, eosinofielen en lymfocyten) en andere cellen (mestcellen, macrofagen en plasmacellen) die verantwoordelijk zijn voor afweer.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Histologie: kraakbeen in het menselijk lichaamHistologie: kraakbeen in het menselijk lichaamKraakbeen is een materiaal dat zorgt voor stevigheid en veerkracht in het lichaam, door middel van kraakbeen schuren ver…
Weefsels; bouw en functie van bindweefselBindweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast bindweefsel bestaan er ook nog de weefsels epitheelweefsel, spierweef…
Weefsels; een overzicht van de verschillende weefselsHet lichaam bestaat uit cellen. Cellen met een vergelijkbare bouw en functie worden een weefsel genoemd. In de histologi…
Histologie: welke weefsels zijn er?Histologie: welke weefsels zijn er?Ons hele lichaam is opgebouwd uit weefsels. Er zijn verschillende soorten weefsels, waaronder oppervlakteweefsel, bindwe…

Sprookjes vertellen aan kleuters is een genotSprookjes vertellen aan kleuters is een genotIs het goed om kleuters sprookjes te vertellen? In vroeger eeuwen zou deze vraag zinloos zijn geweest, daar men het vanz…
Weefsels: het klierepitheelweefselEen klier bestaat uit 1 of meer cellen die een bepaald product maken en secerneren. Het product wat het secreet wordt ge…
Bronnen en referenties
  • GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Weefsels: kenmerken van bindweefsel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Melissa, 30-07-2016 05:22 #2
Ik heb bindweefsel op mijn sleutelbeen bot. Hoort daar niet en doet achterlijk veel pijn. Heeft iemand hier ervaring mee? Groet Melissa

Van Hove Diane, 28-01-2009 14:50 #1
Kan men via voedingssuplementen het bindweefsel versterken? Ik geloof niet in crèmes voor de huid, zij kunnen toch niet tot in het bindweefsel indringen? Met slaat ons om de oren met collegeencrème of crèmes met Hyaluronzuur. Volgens mij moet voeding voor de huid van binnenuit komen. Maar welke voedingssupplementen zijn daar goed voor. En worden deze dan ook werkelijk door het lichaam opgenomen?

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: Februari 2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Cellen en weefsels
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Schrijf mee!