Weefsels: zenuw- en spierweefsel

Er zijn vier typen weefsels te onderscheiden. Deze vier typen weefsels zijn epitheelweefsel, bindweefsel, zenuwweefsel en spierweefsel. De huid is een voorbeeld van epitheelweefsel, maar ook de interne organen zijn bekleed met epitheelweefsel. Ligamenten (banden), pezen, kraakbeen en botweefsel bestaan uit bindweefsel. Zenuwweefsel is het hoofdbestanddeel van het zenuwstelsel. De hersenen, ruggenmerg en zenuwen reguleren de lichaamsfuncties. Spierweefsel is een weefsel wat uit veel cellen bestaat. Spierweefsel is zeer goed gevasculariseerd. Spierweefsel maakt beweging in en van het lichaam mogelijk. Van spierweefsel zijn glad spierweefsel, skeletspierweefsel en hartspierweefsel te onderscheiden.

Verschillende soorten zenuwweefsel

Zenuwweefsel bestaat voornamelijk twee celtypen. Neuronen zijn zeer gespecialiseerde zenuwcellen die zenuwimpulsen genereren en geleiden. Neuronen zijn zeer sterk vertakt en hebben veel cytoplasmatische uitlopers. De korte uitlopers (dendrieten) ontvangen en kunnen reageren op stimuli.

De lange uitlopers (axonen) geleiden deze elektrische signalen naar andere neuronen, of naar doelorganen. In neuronen wordt weer een volgend elektrisch signaal opgewekt. De doelorganen worden gestimuleerd, of geremd middels een neurotransmitter. Acetylcholine en noradrenaline zijn twee bekende neurotransmitters.

In het zenuwweefsel zijn ook ondersteunende cellen te vinden. Deze cellen ondersteunen, voeden, isoleren en beschermen de fragiele neuronen. De gliacel is een voorbeeld van een ondersteunende cel. Gliacellen worden ook wel lijmcellen genoemd.

Soorten spierweefsel

Spiercellen bestaan onder andere uit myofilamenten. Myofilamenten bestaan uit de eiwitten myosine en actine. Deze contractiele eiwitten maken spiercontactie (spiersamentrekkeing) mogelijk. Er zijn drie typen spierweefsel: dwarsgestreept skeletspierweefsel, hartspierweefsel en glad spierweefsel.

Dwarsgestreept skeletspierweefsel wordt bijeen gehouden door bindweefsel in organen die skeletspieren worden genoemd. Dit bindweefsel omhult de gehele spier (epimysium), de spierbundel (perimysium) en de spiervezels (endomysium).
skeletspieren worden middels pezen aan het skelet verbonden. De spieren vormen het vlees van het lichaam. Wanneer deze spieren contraheren trekken ze aan de huid, of botten. Hierdoor wordt beweging mogelijk. De skeletspiercellen worden ook wel spiervezels genoemd. De spiervezels zijn lange cilindrische cellen, die vele celkernen bevatten. De opvallende rangschikking van de myofilamenten geeft de skeletspieren een dwarsgestreept uiterlijk.

Drie typen spiervezels; type 1, type 2A en type 2B spiervezels

Er zijn drie typen spiervezels te onderscheiden. De type 1 spiervezels worden ook wel de rode, of slow twitch spiervezels genoemd. Deze spiervezels zijn niet erg krachtig, maar ook bijna niet vermoeibaar. Type 2B spiervezels worden ook wel de witte, of fast twitch spiervezels genoemd. Deze spiervezels zijn zeer krachtig, maar ook snel vermoeid. Type 2A spiervezels worden ook wel de intermediaire spiervezels genoemd. Deze spiervezels zijn redelijk krachtig en redelijk goed tegen vermoeidheid bestand.

Hartspierweefsel is de belangrijkste component van dehartspierwanden; de hartkamers. De contracties van het hart zorgen ervoor dat het bloed het hele lichaam wordt rondgepompt. Ook het hartspierweefsel is dwarsgestreept. Er zijn echter belangrijke verschillen: de hartspiercellen zijn eencellig en de cellen zijn vertakt en samengevoegd in een synictium. Via het synictium wordt het elektrisch signaal om samen te trekken getransporteerd. Hartspierweefsel kan afsterven bij een hartinfarct.

Glad spierweefsel heeft geen opvallende dwarse streping. De individuele cellen lijken op spoelen en bevatten een centraal gelegen celkern. Glad spierweefsel is te vinden in de wanden van holle organen (spijsverteringsorganen, urinewegen, uterus en bloedvaten). Als de gladde spieren contraheren, persen ze de inhoud door de organen. Skeletspieren worden vaak willekeurige spieren genoemd, omdat de contractie van deze spieren onder de invloed staat van de wil. De andere spierweefsels zijn onwillekeurig, deze spierweefsels staan niet onder invloed van de wil.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het perifere zenuwstelsel (PZS) onderdelen en neuronenHet zenuwstelsel bestaat uit een centraal gelegen deel en een perifeer gelegen deel. Het centrale zenuwstelsel bestaat u…
Weefsels; een overzicht van de verschillende weefselsHet lichaam bestaat uit cellen. Cellen met een vergelijkbare bouw en functie worden een weefsel genoemd. In de histologi…
Zenuwstelsel; het autonome zenuwstelselHet autonome zenuwstelsel zorgt voor de onbewuste regulering van de interne organen en hormoonklieren. Het autonome zenu…
Weefsels; bouw en functie zenuwweefselHet zenuwweefsel bestaat grofweg uit twee soorten cellen; de neuronen (zenuwcellen) en de gliacellen. De functies van de…

Sprookjes vertellen aan kleuters is een genotSprookjes vertellen aan kleuters is een genotIs het goed om kleuters sprookjes te vertellen? In vroeger eeuwen zou deze vraag zinloos zijn geweest, daar men het vanz…
Weefsels: typen bindweefselAlle typen bindweefsel bestaan uit cellen die omgeven worden door de extracellulaire matrix. Het volwassen bindweefsel w…
Bronnen en referenties
  • GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
  • EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

Reageer op het artikel "Weefsels: zenuw- en spierweefsel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 26-11-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Histologie en weefsels
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!