InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Ginkgo Biloba, de sleutel tot de eeuwige jeugd?

Ginkgo Biloba, de sleutel tot de eeuwige jeugd?

Ginkgo Biloba wordt vaak de elixer van de eeuwige jeugd genoemd. Ook wordt ginkgo de geheugensteun genoemd.

Ginkgo biloba

Ginkgo Biloba wordt al sinds de oudheid gebruikt als geneeskrachtig middel. Ook tegenwoordig staat de ginkgo biloba volop in de belangstelling van wetenschappers. De laatste tijd krijgt ginkgo biloba veel aandacht in medische publicatie's en de polpulaire media.

Het supplement waar het allemaal om draait is een extract van de ginkgo boom, een mooie boom die in Nederland veelal is aangeplant in parken en langs straten waar veel verkeer langs komt. De bomen zijn namelijk bestand tegen luchtvervuiling en uitlaatgassen.

De Chinezen gebruiken de ginkgo noten van de ginkgo biloba boom al duizenden jaren, om hiermee hun potentie en libido te verhogen. Ook gebruikten de Chinezen ginkgo als medicijn tegen een hele reeks van ziekten varieërend van vaatvernauwingen tot aan kanker.

Ginkgo in de moderne geneeskunde

Onderzoekers hebben bewijzen gevonden dat ginkgo effectief kan zijn in het behandelen van onder andere: astma, impotentie, depressie's, slechtziendheid. Maar het meest significante van ginkgo is het behandelen van geheugen verlies, zoals Alzheimer, dementie ten gevolge van beroertes en de normale veroudering. Veel van de onderzoeken naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van ginkgo zijn uitgevoerd in Europa. De Amerikanen staan van nature skeptisch tegenover behandelingen met homeopatische middelen.

Laboratorium studies hebben aangetoond dat ginkgo de hersenfunctie verbeterd, en bescherming bied tegen infarcten zoals een beroerte. Deze eigenschappen worden voornamelijk toegedicht aan het feit dat ginkgo het bloed dunner maakt, en het minder makkelijk laat stollen. Hierdoor verbeterd ginkgo de doorbloeding naar de hersens en de benen. Door dit effect gaat ginkgo een van de belangrijkste verouderingsprocessen tegen, namelijk een verminderende toevoer van bloed naar de hersenen, welke de veroorzaker is van geheugenverlies, vermindert concentratievermogen en een afname van de intelligentie.

Studies naar de effecten van ginkgo extracten op het geheugen, worden meestal opgezet als een dubbel blind studie waarin de ene helft ginkgo krijgt en de andere helft een placebo. De resultaten hebben een kleine maar significante verbetering laten zien betreffende de effecten van ginkgo op het korte termijn geheugen, degeneratieve dementie van het type alzheimer en multi infarct dementie. Een andere groep onderzoekers ontdekten dat ginkgo op een veilige manier de cognitieve en sociale functies van verbeterde van patienten die leiden aan dementie.

We kunnen concluderen dat ginkgo de gezondheid en de levensduur op een positieve manier kan beïnvloeden, net zoals de Chinezen dat al eeuwenlang claimen.
© 2009 - 2019 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf Ginkgo biloba thee makenZelf Ginkgo biloba thee makenGinkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkg…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Ginkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo biloba, Tempelboom wordt al duizenden jaren beschreven in Chinese apothekersboeken. Maar hoe en waarvoor worden d…
Ginkgo, geschiedenis van de geheugenboomEen boom met vele bijzondere namen: Tempelboom, Japanse notenboom, Venushaarboom maar de letterlijke vertaling van Ginkg…
Natuurlijk middel tegen een katerNatuurlijk middel tegen een katerEen natuurlijk middel tegen een kater. Het is er. Een bonkend hoofd en allerlei andere narigheid zijn vaak het gevolg va…

Reageer op het artikel "Ginkgo Biloba, de sleutel tot de eeuwige jeugd?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mathieu Vanlaar, 23-09-2017 16:42 #3
Kan men de bladeren van de Ginkgo Biloba gebruiken om thee te maken en hoe gaat men daarbij te werk?

Marco, 08-04-2017 00:32 #2
De bewijzen zijn echter nihil en nauwelijks meetbaar.

Herborist (infoteur), 02-06-2011 18:11 #1
Ginkgo is een fytotherapeutisch middel, geen homeopatisch. Reactie infoteur, 03-06-2011
Bedankt voor je correctie/aanvulling van dit artikel

Infoteur: P1234
Laatste update: 30-06-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Voedingssupplementen
Reacties: 3
Schrijf mee!