Mislukte uitvinding: Betonnen huis van Edison

Thomas Edison vond onder andere de gloeilamp uit. Maar hij heeft ook enkele mislukkingen op zijn naam staan. Hij bedacht een constructie van staal om een huis in te gieten. Hij had als doel dat een huis binnen een week af moest zijn. Het idee werkte op zich wel maar er zijn te veel grote problemen bij dit concept om het standaard toe te passen. Een andere uitvinding van Edison was de betonnen piano. Dat is nooit echt een succes geworden.

Inhoud:


Mislukkingen bestaan niet!

Uitvinders staan soms bekend om een enkele ontdekking die ze hebben gedaan terwijl ze in hun hele leven aan honderden ideeën kunnen hebben gewerkt. Thomas Alva Edison zei ooit, Ik heb geen mislukking gekend; Ik heb 10,000 manieren waarop iets niet werkt ontdekt! Wanneer een experiment als resultaat heeft dat een idee niet werkt, is het experiment geslaagd. Dat is een briljante opvatting van een rasoptimist en wetenschappelijk onderzoeker.

Romeins stoombad

Thomas Edison staat bekend als de uitvinder van de gloeilamp en de kinetoscope; dat is de voorloper van de filmprojector. Maar hij heeft aan veel meer wetenschappelijke ontwikkelingen bijgedragen. In 1899 richtte hij de Edison Portland Cement Company op. Hij krijgt op een gegeven moment het idee om een onverwoestbaar huis uit één stuk van beton te maken. De muren werden geschilderd. Dat was naar aanleiding van het idee van de Romeinse stoombaden. Een Romeins stoombad is na 2000 jaar later nog redelijk in tact.

Betonnen huis

Hij heeft een paar huizen laten bouwen door een ijzeren mal van een huis te maken en er beton in te gieten. Beton is een mengsel van cement met zand en steengruis. Na 6 dagen was het beton uitgehard en kon het huis af worden gemaakt; deuren, ramen waterleiding en dergelijke installeren. De muren werden geschilderd. Het resultaat was een stevig, goedkoop huis.

Bron: NPS.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NPS.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)

IJzeren mal

Het grote probleem met een huis uit één stuk is dat je volgens de methode van Edison een ijzeren mal nodig hebt die uit 2300 stukken bestaat! Dat maakt het voor aannemers erg lastig om hierin te investeren; zo een mal is verschrikkelijk duur en je weet niet of veel mensen er gebruik van gaan maken.

Betonnen piano

Het interieur zou dan volgens Edison bestaan uit betonnen meubels, koelkast, piano en de platenspeler, die hij zelf had uitgevonden. Hij heeft een betonnen kast gemaakt die nauwelijks van een houten kast te onderscheiden was. Ook heeft hij een betonnen badkuip gemaakt. Wel zijn de ideeën om beton te gebruiken in de bouw van militaire bunkers en goedkope flats van hem overgenomen. Zo zie je maar dat een saaie betonnen flat een creatieve oorsprong kan hebben.

Yankee stadium

Na tweemaal failliet te zijn verklaard stopte de Edison Portland Cement Company er in 1931 definitief mee. Er zijn ongeveer 12 huizen in de V.S. door hem gebouwd. Bewoners klagen over lekkage. Dat is echter vrij normaal bij een huis wat bijna 100 jaar oud is. Het bedrijf en de ideeën van Edison op betongebied zijn niet helemaal mislukt, want zijn bedrijf kreeg wel de opdracht om het Yankee Stadium te bouwen, en dat is een belangrijk honkbalstadion van de New York Yankees.

Lees verder

© 2007 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe lang moet de opleglengte van een betonbalk zijn?Hoe lang moet de opleglengte van een betonbalk zijn?Wordt binnen een constructie een betonnen balk toegepast, dan is het van belang om voldoende opleglengte in acht te neme…
FunderingsherstelFunderingsherstelFunderingsherstel is het herstellen van de draagkracht van de fundering. In veel gevallen betekent het herstellen van de…
Uitvinders & EdisonUitvinders & EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
Alles over stuwdammenAlles over stuwdammenStuwdammen zie je in bijna elk land wel terug. Waarvoor worden deze dammen nou eigenlijk gebruikt? Wat zijn de voor- en…

Onnodige uitvinding: De CD-WisserIedereen is zuinig op zijn CD-collectie. Met dit apparaat kun je CDs kapot maken. Dat is een handig instrumentje als je…
Synesthesie - Woorden proeven en kleuren ruiken?Wanneer je een aantal jaren geleden zou zeggen dat je woorden kan proeven, of dat woorden een bepaalde kleur hebben, zou…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: NPS.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Mislukte uitvinding: Betonnen huis van Edison"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: Juni 2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Mislukte uitvindingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!